به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، دکتر محمدحسین مهدوی، پژوهشگر حوزه معارف دین در سخنان خود در روز دوم نهمین اجلاس هفته جهانی مساجد با بهرهگیری از آیات قرآن و روایات ائمه اطهار (ع) درباره ویژگیهای الگوی ایرانی- اسلامی توسعه سخن گفت و سخنان خود را با این پرسش آغاز کرد که چگونه میتوان جامعهای پیشرفته و توسعهیافته با مدل ایرانی و اسلامی داشت؟
مهدوی تمام هدف خویش را از تحقیق و گردآوری مقاله خود، یافتن پاسخی برای این پرسش دانست و ادامه داد: بیتردید تقلید محض از الگوهای غربی و کشورهای پیشرفته جوابگوی همه نیازهای یک جامعه اسلامی نیست.
وی در اینباره توضیح داد: کشورهای اسلامی همچون ایران دارای شرایط اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی خاص خود هستند و تا زمانی که این اقتضائات بدرستی لحاظ نشوند نمیتوان الگویی کامل و شایسته برای توسعه و پیشرفت در این کشورها ارایه کرد.
وی با یادآوری سخنان بنیانگذار جمهوری اسلامی و با یادآوری تلاش مسئولان نظام طی سالهای بعد از انقلاب گفت: ایشان همواره و بیامان برای مستضعفان، کوخنشینان، تازیانهخوردگان و در یک کلام برای فقرا و نیازهای آنان کوشیدند و سعی کردند با گسترش شعار عدالتگستری دولت اسلامی از نیازهای آنان بکاهند.
این پژوهشگر حوزه معارف دین اذعان داشت: این تلاش سابقهای کهن در تاریخ زندگی انبیا و سیره پیشوایان ما داشته و دارد. آنان همواره کوشیدهاند که بر اساس الگویی توحیدی و الهی نیازهای خویش و نیازهای جامعه خویش را فراهم کنند.
وی با اشاره به این مطلب که حضرت آدم (ع) اولین فردی بود که در جهت توسعه و پیشرفت تلاش کرد، اظهار داشت: خداوند با آموزش صنعت کشاورزی به حضرت آدم الگویی مناسب برای رشد اقتصادی وی ارایه داد و این نشانهای بر این مسئله است که همواره باید بر اساس یک الگوی درست و کارآمد توسعه اجتماعی، اقتصادی و غیره را دنبال کرد.
مهدوی با اشاره به توسعه صنعت باغداری و آبیاری در تاریخ زندگی پیامبران و با یادآوری پیشرفت صنعت ریختهگری در فلزات در دوره زندگی حضرت داود (ع) تصریح کرد: حضرت آدم نخستین فردی است که صنعت ریختهگری در فلزات را بنیان نهاد و آن را شیوهای برای توسعه کار و رشد اجتماعی جامعه معرفی کرد.
مهدوی به ذکر چند نکته در ارتباط با رشد و توسعه جامعه پرداخت و افزود: اولین نکتهای که در این زمینه باید مورد توجه قرار داد این است که رشد و توسعه یک امر اکتسابی است نه یک امر غریزی.
وی ادامه داد: علاوه بر این توسعه یک امر تشکیکی است و دارای مراتب است و هرگز نمیتوان آن را به مرزهای مشخصی محدود نمود.
وی ویژگی سوم رشد و توسعه را لزوم هدایت سرمایههای برای کسب سود و ایجاد استقلال فردی و استقلال اجتماعی عنوان کرد و خاطرنشان ساخت: ویژگی مهم جامعه اسلامی حرکت در بستر رشد است زیرا در غیر این صورت نمیتوان فرد و جامعه را یک مسلمان قلمداد کرد.
این پژوهشگر حوزه معارف دین مالکیت را بنا بر نگرش اسلامی یک امر اعتباری خواند و افزود: بنا بر نگرش دینی و اسلامی مالک حقیقی خداست و انبیا و امامان معصوم و پس از آنها ولیفقیه نایبان خدا در زمیناند.
وی به روایتی از امام صادق (ع) اشاره کرد و گفت: امام صادق در روایتی به داشتن پنج چیز توصیه کردهاند که نبود هر یک از آنها موجب کاستی در زندگی، تنگی در اندیشه و مشغله در فکر میشود. سلامتی، امنیت، فراخی در روزی، وجود همدم در زندگی و داشتن رفاه و آسایش پنج مؤلفهای هستند که امام صادق به آنها اشاره کردند.
مهدوی به فرازی از نامه امام علی (ع) به مالک اشتر نیز اشاره کرد و تصریح کرد: امام علی (ع) در نامهای به مالک اشتر یکی از وظایف مهم حاکمان اسلامی را تأمین رفاه مردم جامعه میدانند.
وی توسعه و پیشرفت اقتصادی را جزیی از فلسفه وجودی انسان و پیشنیاز کمال او عنوان و اذعان کرد: داشتن اقتصاد شکوفا به تحکیم جامعه اسلامی میانجامد و برخورداری از توسعه اقتصادی سبب جلوگیری از استیلای دشمن در جامعه اسلامی میشود.
وی گفت: به نمایش درآوردن الگوی موفق ایرانی و اسلامی در حقیقت نمایش مدلی جامع از الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت برای جهانیان به شمار میرود زیرا الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت و توسعه میتواند الگویی برای تمام جهانیان باشد.
پایان پیام/
نظر شما