طراحی الگوی پیشرفت از عوامل تحقق وحدت حوزه و دانشگاه است

خبرگزاری شبستان: طراحی الگوی پیشرفت، طلیعه تحقق یکی از آرمان های بنیانگذار کبیر انقلاب و حضرت آیت الله خامنه ای در همراهی و همفکری دو قشر حوزه و دانشگاه است و این دستاورد شاید به اندازه خود سند الگو، حائز اهمیت باشد.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، پنجمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت صبح امروز چهارشنبه، 29 اردیبهشت با حضور جمعی از صاحبنظارن و اندیشمندان در کتابخانه ملی آغاز به کار کرد.

 

بنابر این گزارش، هادی اکبرزاده، دبیر علمی این کنفرانس در آیین افتتاحیه آن  با ارائه گزارشی اظهار کرد: الگوی پایه طبق نقشه راه مصوب این مرکز از پیش نیازهای طراحی الگوی نهایی حساب شده و سند فشرده ای است که امهات الگوی نهایی را دارد.

 

وی با بیان اینکه نخستین مرحله در تبیین الگوی پایه، تغییر سرفصل ها است، ادامه داد: طراحی این الگو، طلیعه تحقق یکی از آرمان های بنیانگذار کبیر انقلاب و حضرت آیت الله خامنه ای در همراهی و همفکری دو قشر حوزه و دانشگاه است و این دستاورد شاید به اندازه خود سند الگو، حائز اهمیت باشد.

 

اکبرزاده در ادامه با توضیح الگوی پایه پیشرفت تصریح کرد: این الگو، الگوی اجمالی است که با رشد هماهنگ به الگوی نهایی تبدیل می شود؛ در نقشه راه طراحی الگوی پایه، گام های متعددی پیش بینی شده که نهایتا به تدوین الگو منجر می شود و یکی از آنها طراحی الگوی پایه است که برای ترسیم آن مقدمات و پیش نیازهایی که لازم بوده و برای آن 14 گام تعریف شده است.

 

وی در ادامه با بیان اینکه این طرح به دو دسته الزامات و تمهیدات تقسیم می شود، ابراز کرد: سند مبانی الگو، سند سنجش قابلیت های ملی، سند آینده پژوهی، سند آسیب شناسی پیشرفت کشور، سند واکاوی میراث توسعه، تبیین چیستی و چرایی الگو، عرصه های پیشرفت، شاخص سازی پیشرفت، تبیین تحولات تاریخی و بررسی روش های رهبری تحول از سندهایی است که در این الگو تعریف شده است.

 

اکبرزاده ابراز کرد: در حوزه، سروکار فرآیند طراحی الگو تعریف شده و برای تقسیم کار در هر حوزه، نخستین کار توسط برجسته ترین صاحب نظران آن حوزه انجام شد و سپس در چندین نوبت مورد بررسی قرار گرفت و در چندین رفت و برگشت به اتقان نسبی رسید.

 

وی اضافه کرد: در بحث گفتمان نخبگان علمی تمهیداتی اندیشیده شد و نشست های اندیشه ورزی ماهانه در این راستا برگزار می شود که صاحبنظران برجسته در این حوزه گردهم آمده و مسایل را بررسی می کنند.

 

این استاد دانشگاه اذعان کرد: در این راستا یکصد تک نگاشت در چند سال گذشته با کمک اندیشمندان حوزه و دانشگاه تولید شد که عصاره آن در یکصد صفحه برای رفع خلاء نظری تدوین می شود.

 

اکبرزاده در ادامه توضیح داد: کنگره پیشگامان پیشرفت با هدف تسری این اطلاعات فردا پنجشنبه، سی ام اردیبهشت برگزار می شود.

 

وی بحث دیگر را مسئله شناسی دانست و ابراز کرد: در گام نخست باید شناخت دقیق از مسایل کشور را داشته باشیم بنابراین کار گسترده ای را با کمک اندیشمندان در حوزه مسئله سازی انجام شد که از میان 100 تن کارشناس مسئله سنجش شد و این مسایل در حلقه های کوچک مورد بررسی قرار گرفت.

 

وی با بیان اینکه در طراحی الگوی پایه باید چهارچوب هایی خاص رعایت شوند، تصریح کرد: اولین چهارچوب ابتناع بر مبانی متقن دینی است؛ همچنین، الگو باید ناظر به حل مسائل اساسی جامعه باشد یعنی ضمن آنکه سند بالادستی است اما نباید انتزاعی باشد، بنابراین باید منسجم و گویا بوده به گونه ای که طبقه متوسط جامعه (از نظر سواد و تحصیلات) نیز برداشت صحیحی از آن داشته باشند.

 

اکبرزاده بخش دیگر الگوی پایه را آرمان ها دانست و گفت: منظور از آرمان ها ارزش های فرامکانی و فرازمانی است که در این حوزه از یک سو به جامعه آرمانی نظر داریم و از سوی دیگر منظور از آرمان، آن ساختار ارزشی است که مسیر را مشخص می کند.

 

وی ادامه داد: ذیل آرمان ها، حوزه افق تعریف می شود که منظور از آن هدف های مطلوب و قابل حصول 50 ساله پس از آغاز اجرای الگوست؛ تدابیر نیز ذیل افق است و مبانی هم مستقیم بر تدابیر اثر داشته و با آن ارتباط دارد.

 

وی حوزه رسالت را جایگزین ماموریت تعریف کرد که در آن ماموریت نظام و مردم تعریف شده است و افزود: در این پیش نویس ها پیشنهاد آن است به جای چشم انداز، از واژه افق که واژه ای جامع تر و قرآنی و فصل مشترک آرمان با وضعیت موجود و محل تلاقی زمین و آسمان است، استفاده شود که در تعریف افق، نورانیت و روشنی و امیدآفرینی لحاظ شده است.

 

دبیر علمی پنجمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت خاطرنشان کرد: برای به دست آوردن گزاره های افق به واقعیت های عینی، توانمندی جامعه، مسایل کشور و سند آینده پژوهی باید توجه کنیم و گزاره های افق در دو نسخه تفکیک و تجمیع شده آورده شده است.

 

اکبرزاده در پایان سخنان خود تدبیر را یکی دیگر از گزاره های الگوی پایه پیشرفت معرفی کرد و یادآور شد: تدبیر واژه ای قرآنی است که عناصر متعددی از جمله سیاست های کل نظام، چالش ها، قابلیت های ملی و شاخصه ها را دربر می گیرد.

 

 

کد خبر 544849

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha