آرمان اجتماعی با طبقه بندی اسلامی به دست می آید

خبرگزاری شبستان: برای دستیابی به نظام آرمان اجتماعی باید مبانی نظری مهم تدوین و سپس منطق طبقه بندی بر اساس اسلام از آن استخراج شود.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام میرمعزی، عضو شورای مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در پنجمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اظهار کرد: این الگو آنگاه که بر ویژگی های جغرافیایی، اقتصادی، اقلیمی، فنی و ... ایران تطبیق داده شود به الگوی پیشرفت تبدیل می شود.

 

وی با بیان اینکه سند مبانی حاصل پژوهش عمیق و گسترده ای است که با محوریت پژوهش حجت الاسلام شاکری صورت گرفته است، تصریح کرد: برای دستیابی به مبانی الگوی پایه ابتدا باید به سه پرسش اساسی پاسخ روشن داده شود.

 

میرمعزی در ادامه با تشریح سه پرسش یادشده، گفت: نخست اینکه مبانی الگوی اسلامی چند نوع بوده و به چند دسته از این مبانی نیازمندیم؛ دوم آنکه در هر یک از این مبانی کدام گزاره ها با بحث الگو مرتبط است به دلیل اینکه در بحث مبانی بسیاری از گزاره ها در ارتباط کم یا غیرمستقیم با الگو قرار دارد و ملاک تشخیص ما این است که کدام گزاره با بحث الگو ارتباط مستقیم دارد.

 

این استاد دانشگاه سوال سوم را اینگونه تشریح کرد و گفت: چگونه دیدگاه انسان در رابطه با هر یک از این مبانی باید کشف شود.

 

وی در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه برای پاسخ به این سه سوال روش های متعددی استخراج شد، افزود: روش نخست قیاسی بود که به این نتیجه رسیدیم 9 مبنا از جمله معرفت شناسی، تصویرشناسی به معنای عام (که ناظر به عالم است) و به معنای خاص (خداشناسی، انسان شناسی و دین شناسی) و ارزش شناسی را در این باره می توان در نظر گرفت؛ در پاسخ به پرسش دوم از روش ترکیب حرکت از مبانی به عناصر پایه و حرکت از عناصر پایه به مبانی با استفاده از برهان عقلی استفاده شده است.

 

حجت الاسلام میرمعزی اضافه کرد: محورهایی که باید در الگوی پایه به آن می پرداختیم حرکت از سمت مبانی بود که در نهایت برای کشف دیدگاه اسلام از روش استنباط مبانی از نصوص، با کمک عقل بهره بردیم البته در این روش احتیاط کرده و نگفتیم روش اجتهاد، به دلیل آنکه روش اجتهاد سنگین و عمیق است.

 

وی ادامه داد: در تحقیق مبانی الگو و تدوین سند آن، کوشیده شده مبانی مطرح شده منظومه وار، مستقل و جامع و مانع باشند.

 

این استاد دانشگاه در ادامه با بیان اینکه برای مبانی الگو چهار کارکرد متصور است، توضیح داد: پاسخ پرسش های فرانگرانه الگو و نظرات موردنیاز در الگوی پایه مبتنی بر مبانی، دو کارکردی است که در این راستا باید در نظر گرفته شود ضمن آنکه مبانی، نقش تعیین کننده و معیار پالایش نظرات رقیب را بر عهده دارند.

 

وی با تاکید بر اینکه ما در پی این هستیم که بیشترین انسان ها به بیشترین حد از آرمان ها دست پیدا کنند، ابراز کرد: برای دستیابی به نظام آرمان اجتماعی باید مبانی نظری مهم تدوین و سپس منطق طبقه بندی بر اساس اسلام از آن استخراج شود.

 

حجت الاسلام میرمعزی با اشاره به نقش آرمان در تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت تصریح کرد: در افق، آرمان ها از آسمان به زمین کشیده می شود لذا آرمان نقش مرجع برای افق داشته و همچنین نقش چهارچوب برای تدابیر.

 

وی در ادامه با اشاره به عنصر رسالت در تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اظهار کرد: رسالت نظام جمهوری اسلامی ایران در این راستا نیز مدنظر است که منظور از نظام مردم و دولت بوده و مسئولیت و مأموریتی است که این کشور پس از انقلاب در راستای ساخت تمدن به دوش می کشد که در این باره تحلیل مفصلی با محوریت پژوهش دکتر بهرامی انجام شد و حاصل این تلاش ها در قالب تعریف رسالت، اجزای رسالت، ضرورت و اهمیت رسالت، ویژگی های پیشینه رسالت ملت در قانون اساسی و ... تدوین و مورد نقد و بررسی قرار گرفت.

 

عضو شورای مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در پایان خاطرنشان کرد: رسالت حلقه وصل آرمان ها و افق است که نقش آن را باید به طور کامل در نظر گرفت.

کد خبر 544926

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha