به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، مجلس نهم شورای اسلامی از خرداد ۹۱ با اکثریت طیف اصولگرا آغاز به کار کرد. این مجلس که امروز آخرین روز کاری خود را تجربه کرد در طول مدت ۴ سال فعالیت خود در کنار مصوبات گاهی با دولت های دهم و یازدهم دچار اختلاف نظر شد و گاهی هم همکاری اش با این دولت ها مثال زدنی بود.
بنابراین گزارش، در میان مصوبات مهم مجلس نهم شورای اسلامی می توان به قوانین زیر اشاره کرد:
قانون اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران
با اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری ترکیب هیات اجرایی مرکزی انتخابات ریاست جمهوری به اعضا متشکل از سه قوه و هفت معتمد مردمی تغییر کرد.
بر این اساس کلیه افرادی که مسئولیت مستقیم در امر انتخابات ریاست جمهوری به صورت اجرا و یا نظارت دارند در صورتی می توانند داوطلب شوند که قبل از ثبت نام از سمت خود استعفا نموده و در آن سمت شاغل نباشند.
به موجب این مصوبه همچنین چنانچه به تشخیص کمیسیون بررسی تبلیغات برنامههای تبلیغاتی ضبط شده نامزدها در صدا و سیما دربرگیرنده مطالب توهینآمیز یا هتک حرمت سایر نامزدها با دیگر افراد و یا مغایر با قوانین باشد، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران موظف به حذف آن مطالب است و در صورتی که ضمن پخش برنامه زندهای موارد مذکور از سوی هر یک از نامزدهای انتخابات یا نماینده آنها واقع شود، سازمان موظف است با تشخیص کمیسیون بررسی تبلیغات به میزان مناسب و به صورت ضبط شده فرصت احقاق حق بدهد.
قانون عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در گروه هشت کشور در حال توسعه (گروه دی - 8)
مجلس با تصویب این قانون به دولت اجازه داد در «گروه هشت کشور در حال توسعه (گروه دی-8)» عضویت یابد.
قانون حمایت خانواده
در این قانون ضمن تعیین شرایط برگزاری دادگاههای خانواده و ایجاد مراکز مشاوره خانواده در کنار دادگاههای خانواده مصوب شد ثبت نکاح موقت در موارد باردارشدن زوجه، توافق طرفین و شرط ضمن عقد الزامی باشد.
به موجب این قانون هرگاه مهریه در زمان وقوع عقد تا یکصد و ده سکّه تمام بهارآزادی یا معادل آن باشد، وصول آن مشمول مقررات ماده(۲) قانون اجرای محکومیتهای مالی است و چنانچه مهریه، بیشتر از این میزان باشد در خصوص مازاد، فقط ملائت زوج ملاک پرداخت است.
قانون مجازات اسلامی
این قانون طبق اصل 85 قانون اساسی(تفویض اختیار صحن علنی مجلس به کمیسیون تخصصی) مشتمل بر 728 ماده در جلسه کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس به تصویب رسید، مجلس نیز با اجرای آزمایشی این قانون به مدت پنج سال موافقت کرد.
پیش از این قانون مجازات اسلامی به مدت 30 سال به صورت آزمایشی اجرا می شد و هر بار قرار بود در پایان مدت پنج ساله، این قانون به صورت لایحه جامع و مانعی به تصویب دایمی برسد.
مهمترین تغییرات این قانون تعیین شرایط سختگیرانهتر در مورد اجرای حکم سنگسار در مورد محکومان زنا و لواط، الزام نسبی دادگاه ها به رای جایگزین اعدام برای محکومان زیر 18 سال، شفاف سازی احکام قضایی و مجازات انواع جرم ها، کاهش زمان دادرسی، وحدت رویه بیشتر و تعیین فصلی جداگانه برای مجازات کودکان است.
قانون اصلاح قوانین تنظیم جمعیت و خانواده
با تصویب این قانون به دولت اجازه داده شد مرخصی زایمان مادران را به نه ماه افزایش دهد. بر این اساس همچنین کلیه محدودیتهای مقرر در قوانین پیشین که براساس تعداد فرزند برای والدین شاغل یا فرزندان آنان ایجاد شده است، لغو میشود.
طرح برجام
در 19 مهر 1394، رأی گیری درباره این طرح انجام شد و کلیات طرح مذکور با 139 رأی موافق، 100 رأی مخالف و 12 رأی ممتنع به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
در جریان تصویب طرح برجام حاشیه بحث علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و روح الله حسینیان با مضمون زیر نیز اتفاق افتاد:
در این جلسه محمد جواد ظریف و علیاکبر صالحی از سوی مخالفان برجام تهدید به مرگ شدند و صالحی بسیار منقلب و با حالت لرزشی که در صدایش به وجود آمده بود در صحن مجلس گفت: الان یک برادر عزیزی آمده اینجا و با قسم جلاله میگوید که شما را می کشیم و در رآکتور اراک رویتان سیمان میریزیم.
کمالالدین پیرموذن نماینده اصلاح طلب مجلس، روحالله حسینیان یکی از منتقدین اصلی برجام را گوینده این موضوع معرفی کرد و حسینیان نیز فردای آن روز این اقدام خود را پذیرفت.
روز 21 مهر 1394، جزئیات طرح اقدام متناسب و متقابل دولت در اجرای برجام با 161 رأی موافق، 59 رأی مخالف و 13 رأی ممتنع در مجلس شورای اسلامی در 20 دقیقه تصویب شد.
داستان های مجلس نهم و دولت های دهم و یازدهم
مجلس نهم شورای اسلامی در جریان فعالیت خود با دولت های دهم و یازدهم همکاری داشت.
در جریان همکاری با دولت دهم این مجلس یک روز سخت را به نام یکشنبه سیاه تجربه کرد. روزی پر از حاشیه.
جلسه ای که آغاز آن با دستور کار استیضاح عبدالرضا شیخ الاسلامی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت دهم آغاز شد اما در ادامه آن اقداماتی رخ داد که حواشی زیادی را به همراه داشت.
در این جلسه رئیس دولت دهم با پخش کردن فیلمی از صحبت های برادر رئیس مجلس شورای اسلامی و بابک زنجانی که از آنجا مشهور شد، موجب ایجاد تشویش در جلسه مجلس شد.
در ارتباط با دولت یازدهم اما مجلس روند بهتری را طی کرد.
استیضاح وزرای دولت یازدهم: فرجی دانا، آخوندی و فانی از جمله جلساتی بود که دولت یازدهم در مجلس حضور جدی داشت.
نخستین استیضاح یکی از وزرای دولت یازدهم در 29 مرداد 1393 برگزار شد. نتیجه این استیضاح 145 رأی موافق، 110 رأی مخالف و 15 رأی ممتنع از مجموع 270 رأی مأخوذه بود که منجر به برکناری رضا فرجی دانا از وزارت علوم شد.
پس از استیضاح فرجی دانا، نمایندگان عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات اعلام کردند که به دنبال استیضاح علی اصغرفانی هستند.
در نهایت جلسه استیضاح فانی روز چهارشنبه 3 تیر 1394 برگزار شد و استیضاح وی با 76 رأی موافق، 167 رأی مخالف و 13 رأی ممتنع از مجموع 256 نماینده حاضر، رأی نیاورد و علی اصغر فانی به عنوان وزیر آموزش و پرورش ابقاء شد.
سومین استیضاح وزرای دولت یازدهم، سه شنبه 14مهر1394 در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
درنهایت استیضاح وزیر راه و شهرسازی با 72 رأی موافق، 175 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از مجموع 252 رأی مأخوذه، رأی نیاورد و عباس آخوندی نیز به همراهی خود با کابینه تدبیر و امید ادامه داد.
نمایندگان مجلس نهم در طول چهار سال گذشته و تا پایان سال 94، در مجموع 19 هزار و 686 سئوال و تذکر خطاب به دولتمردان مطرح کرده اند که 12 هزار و 781 مورد آن در دولت یازدهم بوده است.
آن ها همچنین در طول فعالیتشان سه هزار و 500 سئوال از دولتمردان پرسیده اند که از این تعداد، دو هزار و 250 سئوال مربوط به دولت فعلی است.
بهارستان نشینان در دوره نهم 16 هزار و 186 تذکر نیز به دولتمردان داده اند که خطاب 10 هزار و 531 تذکر به دولت تدبیر و امید بوده است.
نظر شما