خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: توسعه روزافزون زیرساختهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور و افزایش کاربران و استفاده کنندگان از اینترنت و سایر فناوریهای اطلاعاتی، ارتباطی و مخابراتی نظیر خطوط تلفنهای ثابت و همراه، شبکههای دیتای کشوری و محلی، ارتباطات ماهوارهای از جمله دلایلی است که لزوم ایجاد و توسعه سازوکاری برای برقراری امنیت در فضای تولید و تبادل اطلاعات جمهوری اسلامی ایران را توجیه میکند.
همچنین توسعه خدمات الکترونیک در کشور نظیر دولت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، تجارت الکترونیک، آموزش الکترونیک و سایر خدمات از این دست، نیز لزوم ایجاد پلیسی تخصصی در مجموعه نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران را برای تأمین امنیت و مقابله با جرایمی که در این فضا به وقوع میپیوندند را آشکار میکند. از سوی دیگر، رشد قارچگونه جرایم در حوزه فضای تولید و تبادل اطلاعات کشور (فتا) مثل کلاهبرداریهای اینترنتی، جعل دادهها و عناوین، سرقت اطلاعات، تجاوز به حریم خصوصی اشخاص و گروهها، هک و نفوذ به سامانههای رایانهای و اینترنتی، هرزهنگاری و جرایم اخلاقی و برخی جرایم سازمانیافته اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایجاب میکند که پلیس تخصصی که توان پیجویی و رسیدگی به جرایم سطح بالای فناورانه داشته باشد، به وجود آید. از سوی دیگر با توجه به تصویب قانون جرایم رایانهای در مجلس شورای اسلامی و لزوم تعیین ضابط قضایی برای این قانون و نیز مصوبات کمیسیون افتای دولت جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تشکیل پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات، این پلیس در بهمنماه سال 1389 به دستور سردار فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تشکیل شود.
بنابراین گزارش، حال با توجه به میزان نفوذ اینترنت در سبک زندگی؛ ایران همکاری های بین المللی خود را در این زمینه گسترش داده است و به تازگی با لهستان در این زمینه مذاکراتی را انجام داده است و بر این اساس عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور به منظور امضای موافقتنامه همکاری در زمینه مبارزه با جرایم سازمان یافته به لهستان سفر کرده بود و با خانم استره زینسکا، وزیر امور دیجیتال این کشور دیدار کرد.
این گزارش می افزاید: پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور در این رابطه نوشته است: "با توجه به جایگاه جرایم سایبری در شکل گیری، هدایت و مدیریت جرایم سازمان یافته فراملی و ضرورت توسعه همکاری های بین المللی در این خصوص، این ملاقات با هدف تشریک مساعی و فراهم نمودن زمینه توسعه همکاری های دو کشور در برخورد با جرایم سایبری که به شدت در حال توسعه و گسترش است، انجام گرفت. طرف لهستانی پس از اطلاع از اقدامات گسترده و پیشرفت چشمگیر نهادهای مسئول کشورمان در زمینه مبارزه با جرایم اینترنتی و سایبری و بویژه پلیس فتا، اظهار تمایل کرد تا زمینه لازم برای آغاز همکاری های دوجانبه فراهم گردد.
همچنین در این دیدار مقرر شد هماهنگی لازم در راستای تشکیل کمیته ای مرکب از نمایندگان وزارت خانه های ارتباطات و فناوری اطلاعات و پلیس تخصصی ایران در این زمینه(فتا) ، با وزارت امور دیجیتال و پلیس ویژه لهستان تشکیل و بستر لازم را در راستای اجرایی نمودن بندهای مرتبط و مصرح در موافقتنامه مبارزه با جرایم سازمان یافته فراهم شود. ترسیم سایر زمینه های مرتبط با ماموریت های وزارتخانه ها و دیگر دستگاههای عضو کمیته نیز در دستور کار قرار گرفته است. از دیگر توافقات این جلسه، تبادل اطلاعات و تجربیات دو کشور در زمینه پیشگیری از شکل گیری جرایم سازمان یافته و بویژه در فضای سایبر و کاهش خسارات ناشی از وقوع بحران های طبیعی و مدیریت حوادث و جریان های پس از وقوع است."
یادآور می شود: براساس اطلاعات موجود اولین جرم اینترنتی در ایران در تاریخ 26 خرداد 1378 به وقوع پیوست. یک کارگر چاپخانه و یک دانشجوی کامپیوتر در کرمان اقدام به جعل چک های تضمینی مسافرتی کردند و چون تفاوت و تمایزی چندان بین جرم کامپیوتری و جرم اینترنتی وجود ندارد، عمل آن ها به عنوان جرم اینترنتی محسوب می شود. بعد از این بود که گروههای هکر موسوم به گروه مش قاسم و ... جرم های دیگری را مرتکب می شدند، مواردی چون جعل اسکناس، اسناد و بلیط های شرکت های اتوبوسرانی، جعل اسناد دولتی از قبیل گواهینامه، کارت پایان خدمت، مدرک تحصیلی و جعل چک های مسافرتی و عادی بخشی از این جرایم اینترنتی هستند.
براساس آمارهای موجود در سال 1384، 53 مورد پرونده مربوط به جرایم اینترنتی در کشورتشکیل شد که کشف جرائم آمار 50 درصدی را نشان می دهد. از مهمترین موارد جرم اینترنتی و رایانه ای در سال گذشته، 32 مورد سوء استفاده از کارت های اعتباری 11 مورد کلاهبرداری اینترنتی، 7 مورد ایجاد مزاحمت از طریق اینترنت، 3 مورد کپی رایت و 2 مورد نشر اکاذیب از طریق اینترنت و 5 مورد موضوعات متفرقه بوده است. باتوجه به آمارهای سال 84 میزان کشفیات مروبط به کلاهبرداری، جعل و سایر جرائم رایانه ای و اینترنتی 11 درصد رشد را نشان می دهد.
می توان گفت امسال هم جرایم رایانه ای و اینترنتی در کشورمان اتفاق افتاده که شاید یکی از مهمترین و خبرسازترین آنها ، توزیع سی دی مستهجن منسوب به یکی از بازیگران مشهور زن بود و از مصادیق بارز جرم رایانه ای است.
نظر شما