حکمت، عقلانیت و انسانیت نشانه های ایجاد تمدن نوین اسلامی

خبرگزاری شبستان: مدیر گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به نشانه های تمدن نوین اسلامی گفت: حکمت، عقلانیت و انسانیت از نشانه ها و صفات بارز ایجاد تمدن نوین اسلامی در جامعه و جهان اسلام می باشد.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، اولین نشست هم اندیشی "وحدت و تمدن نوین اسلامی" صبح امروز با حضور حجت الاسلام مبلغی، رییس دانشگاه مذاهب اسلامی دکتر کلباسی، مدیر گروه فلسفه دانشگاه علامه، حجت الاسلام پیروزمند، قائم مقام فرهنگستان علوم اسلامی قم و خانوم لیزولیت ایید، استاد دانشگاه وین و جمعی از اساتید تاریخ و علوم انسانی به همت مجمع تقریب مذاهب اسلامی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شد.

دکتر کلباسی در ادامه نشست با اشاره به طرح پرسش هایی در خصوص تمدن نوین اسلامی گفت: اولین نسبت در این میان، نسبت بین فرهنگ و تمدن است بر این اساس که فرهنگ جان و روح تمدن و تمدن کالبد فرهنگ است گویا فرهنگ و تمدن نسبت روح و جسم دارند.

وی با بیان اینکه بر اساس این تعریف تن بدون روح قوامی ندارد ولی باید دید کدام بر دیگری مقدم است، خاطرنشان کرد: در نگاه فلسفی ما همواره به تقدم روح بر بدن تاکید داریم که روح بر بدن اداره و هدایت دارد بر اساس این تعریف فرهنگ تمدن را تدبیر می کند پس باید قبل از تمدن به فرهنگ رسید.

کلباسی با بیان اینکه آیا فرهنگی داریم که قدرت اداره تمدن مورد جستجو را داشته باشد اظهار داشت: با توجه به پذیرش این پرسش باید ببینیم فرهنگ مدبر تمدن اسلامی کدام است.

مدیر گروه فلسفه دانشگاه علامه با بیان اینکه مطابق دیدگاه متفکران علوم انسانی ظهور هر تمدن با افول یک تمدن دیگر همراه است، افزود: در طول تاریخ بشری هیچگاه دو تمدن قدرتمند توامان در یک مقطع تاریخی نبوده اند زیرا تمدن مسلط جا را برای تمدن دیگر تنگ می کند پس باید پرسید ظهور، احیا و تاسیس تمدن اسلامی با افول کدام تمدن همراه است .

وی با بیان اینکه امروزه بسیاری از اندیشمندان معتقدند پایان تمدن مدرنیته و غرب با ظهور تمدن اسلامی مقارن است، اظهار داشت: سوال بعدی در ادامه سوال دوم به نشانه های پایان تمدن غرب اشاره می کند بر این اساس بحران خانواده، هویت، تکنیک و بحران نزاع و امنیت همگی نشانه ای از افول فرهنگ غرب می باشد.

کلباسی با اشاره به پرسش آخر در این زمینه مبنی بر اینکه مختصات تمدن غربی چیست، تصریح کرد: در جواب این پرسش باید بگوییم که اولین خصوصیت تمدن غربی تفکر تکنیکی است و باید دید که تکنولوژی چه نسبتی با علم دارد.

مدیر گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه علم یک روح است و تکنولوژی یک مصرف و محصول علم است، خاطرنشان کرد: در این میان باید دید که تکنیک چیست که همه در میدان او قرار گرفته اند، نهایتش کجاست و انسان را به کجا می برد.

وی دومین شاخصه تمدن غرب را مصرف دانست و بیان داشت: تمدن تکنیکی تمدن دعوت به مصرف است و مسابقه در مصرف چیزی نیست که در اسلام به آن توصیه شده باشد؛ در دین ما مصرف اندازه دارد و در صورتی که مازاد بر نیاز باشد خمس به آن تعلق می گیرد.

کلباسی با بیان اینکه سومین ویژگی تمدن غربی قدرت می باشد، خاطرنشان کرد: در دنیای کنونی دانش از ذات اصلی خود که جستجو است خارج شده و قدرت به جای آن حرف اول را می زند.

مدیر گروه فلسفه دانشگاه علامه در ادامه با اشاره به اوصاف اصلی تمدن اسلامی اظهار داشت: در این راستا باید خصوصیات تمدن اسلامی را بررسی کرد که می تواند آینده بشر را مدیریت کند.

وی گفت: بعضی از بزرگان و اندیشمندان امروز سخن از احیای تمدن اسلامی می گویند اما احیا اگر به معنای روزآمدی و کارآمدی و معرفی جدید امر تاریخی باشد لوازم و ملزوماتی دارد و اگر تجربه تاریخی در تمدن اسلامی داشتیم باید از احیا گران پرسید که برای تجربه امر گذشته چه کارهایی باید کرد.

کلباسی اولین نشانه تمدن اسلامی را که بر آمده از تعلیمات وحیانی است حکمت دانست و بیان داشت: در جامعه امروز قدر و منزلت و نقش فرهنگی و تمدنی حکمت باز نشده است بنابراین باید در این راستا دید که رفتار حکمت آمیز و جامعه حکیم چه جامعه ای است.

مدیر گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به عنصر عقلانیت به عنوان دومین نشانه تمدن اسلامی ادامه داد: تعقل یک لفظ نیست بلکه عقل حجت و منبع است برای دستورات فکری و عملی در عالم تشیع.

وی با بیان اینکه سومین ویژگی تمدن نوین اسلامی انسانیت می باشد، تصریح کرد: انسان مداری عالم اسلام به حفظ کرامت و پاسداشت مقام انسان بنا شده است.

کد خبر 547912

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha