به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، آنه محمد کوسه غراوی، عضو هیئت مدیره راه آهن جمهوری اسلامی امروز (12 خرداد) در همایش بررسی ظرفیت های اینچه برون در کریدور ریلی ایران، ترکمنستان و قزاقستان گفت: درآمد سال 93 و 94 حمل و نقل بین المللی تقریبا برابر با کل حما و نقل ریلی کشور بود به بیانی دیگر جابه جایی هر یک تن بار ترانزیتی معادل جابه جایی 4 تن بار داخلی از نظر ارزش افزوده است.
وی افزود: با اینکه در دو سال گذشته 35 میلیون تن بار داخلی جابه جا شد ارزش و درآمد ناشی از آن برابر با کل حمل و نقل بین المللی ما در این مدت بود.
کوسه غراوی یادآور شد: رکورد حمل و نقل ریلی کشور مربوط به سال 85 است که یک میلیون و 546 هزار تن بود که سال گذشته این میزان را به یک میلیون و 435 هزار تن رساندیم که در مقایسه با سال 93، رشدی حدود 95 درصد داشت.
به گفته وی، ترانزیت کشور در حوزه حمل و نقل ریلی سال 93 نسبت به 92، رشدی 52 درصدی داشت.
عضو هیئت مدیره راه آهن جمهوری اسلامی با بیان اینکه خط ریلی کشور ظرفیت جابه جایی 12 میلیون تن بار را دارد، اعلام کرد: متأسفانه در حال حاضر تنها 3 تا 4 میلیون تن از این ظرفیت بکارگیری می شود.
وی با اشاره به دلایل افزایش ترانزیت طی سال گذشته هم گفت: تشکیل کمیته ترانزیت با عضویت 16 نفر از مدیران کل مناطق به ویژه مناطق مرزی، تهیه و تدوین استراتژی توسعه و رشد ترانزیت، مطالعات بازار و بازاریابی و شناسایی چشمه های بار و بنیان های اقتصادی کشورهای منطقه، مطالعات و شناسایی کریدورهای بین المللی و بازنگری در تعرفه های حمل و نقل ریلی از جمله اقداماتی بود که برای رسیدن به این رشد در دولت یازدهم انجام شده است.
وی با بیان اینکه هنوز از ظرفیت های خط ریلی اینچه برون به کشورهای ترکمنستان و قزاقستان به خوبی استفاده نشده است، خاطرنشان کرد: طی یکسال و نیم گذشته تنها 58 هزار تن بار از این مسیر جابه جا شده است که تا زمانی که حجم جابه جایی بار به یک میلیون تن نرسد نمی توان برای تعویض بوژی اقدام کرد چراکه سرمایه حداقل 160 میلیارد تومانی نیاز دارد که بخش خصوصی در صورت تمایل می تواند به آن ورود کند.
غراوی با اشاره به واگذاری واگن های راه آهن جمهوری اسلامی به بخش خصوصی گفت: 23 هزار واگن باری و 2 هزار و 300 واگن مسافری و 580 لکوموتیو در کشور داریم که همگی به بخش خصوصی واگذار شده و اگر سرمایه گذاری بخواهد واگن جدید خریداری کند 4 میلیون تن کیلومتر و یا به مدت 42 ماه پولی از آنان گرفته نمی شود و حتی سرمایه گذارانی که از سوی راه آهن جمهوری اسلامی به صندوق توسعه ملی معرفی می شوند در صورت خسارت، سرمایه آنها را تضمین می کنیم. علاوه براین سرمایه گذاران می توانند از تسهیلات با نرخ 14 درصد برخوردار شوند و مابه التفاوت آن را راه آهن پرداخت خواهد کرد.
وی از استاندار گلستان برای خروج از همایش هم انتقاد کرد و گفت: مسائل مهمی درخصوص راه آهن و زیرساخت های آن وجود دارد که استاندار خیلی بر روی آن ها تأکید کرد اما بهتر بود به حرف های خود عمل می کرد و در جلسه حضور داشت تا همه سخنان را بشنود.
نظر شما