«سامان گلریز» سرآشپز حرفهای ایرانی و مجری تلویزیون در گفتوگو با خبرنگار تلویزیون شبستان، درباره جایگاه مسجد و همچنین غبارروبی مساجد گفت: اساساً خیلی خوشحالم که غبارروبی در مساجد صورت می گیرد چراکه تنها هدف شستشو و نظافت مساجد نیست و قلب و اذهان مردم شستشو می شود و در واقع این اتفاق بهانهای است تا ما درون خودمان را پاک کنیم و مهربانتر و با گذشتتر باشیم. مساجد ساختار دست بشر هستند و برای همین خیلی مهم است که وقتی آنها نظافت می شوند، خودمان نیز پاک و منزه باشیم.
وی در ادامه در خصوص ارتباطش با این مکان مقدس بیان کرد: رشته تحصیلی اصلی من عکاسی بوده و از این رشته به سمت آشپزی رفتم، اما چیزی که من را به مساجد بیشتر نزدیک کرده این مساله بوده که وقتی دوست و مهمان خارجی دارم حتما آنها را به اصفهان می برم تا با سه مسجد شاهکار معماری جهان آشنا شوند. همچنین در یزد دوستان خارجی ام را با بلندترین مناره جهان آشنا میکنم و البته حتما در برنامه من سفر به زنجان و نشان دادن مسجد سلطانیه که بزرگترین گنبد جهان را در آنجاست، وجود دارد که برای ما افتخار بزرگی است. وقتی هم که می خواهم با آرامش و زیبایی و عشق ایرانی آشنا شوند، به مسجد صورتی می رویم.
گلریز با بیان اینکه بسیاری از مساجد ایران را خوب میشناسم و از 90 درصد مساجد ایران عکاسی کردهام، اظهار کرد: توریست های خارجی بسیاری را برای بازدید از مساجد ایرانی راهنمایی و آنها را با معماری، سنت و عشق ایرانی آشنا کردهام.
وی در پاسخ به نسبت هنر و مسجد با ارائه مثالهایی گفت: در میدان نقش جهان اصفهان مسجدی که در میانه میدان قرار دارد، مسجدی زنانه است و این موضوع از نقش و نگارهای مسجد مشهود است چراکه سقف مسجد بر اساس زیباشناسی باز شدن پر طاووس و دعوت بانوان به عشق و زیبایی تصویر شده است. همچنین وقتی در مسجد صورتی حضور داریم، امکان ندارد که تاثیر زیبایی شناسی و علم در رنگ را متوجه نشوید؛ این مسجد در جنوب ایران قرار دارد به دلیل وجود حشرات زیادی در آنجا، کاشی های این مسجد به رنگهای روشن و با پنجره های بسیار و نور زیاد طراحی شده که سبب فراری دادن حشرات می شوند و برای نمازگزار مشکلی پیش نیاید.
وی با اشاره به اینکه در مساجد ایران وجود مسائل این چنین، تلفیق علم، هنر و زیبایی با مساله معنوی است، ادامه داد: در گذشته که بلندگوهای قوی همچون حالا وجود نداشت اما معماری صحیح مساجد و مناره و گلدسته ها به گونه ای بود که فرد به جای اینکه فریاد بزند، صدای اذان را با آرامش می خواند و صدا به همه جای شهر می رسید.
گلریز در ادامه در پاسخ به اینکه چگونه می توان در یک اثر هنری به مسجد پرداخت اما شعاری عمل نکرد، اظهار داشت: فیلمسازان و اهالی فرهنگ برای اینکه مساجد را در آثارشان شعارگونه وارد نکنند، باید حقیقت را همچون یک توریست و جهانگرد لمس کنند و مساجد ایران را ببینند و سطح علمی و سواد خودشان را نسبت به این آثار برجسته تاریخی ایران بالا ببرند.
وی در پایان با تاکید بر اینکه زیبایی سبب زیاد شدن گرایش به سمت مسجد می شود و در واقع گام اول در این راه زیبایی مساجد است، خطاب به شهرداری پیشنهاد داد: از شهرداری درخواست دارم که در مسجدسازی از معماران و هنرمندان برجسته دعوت کنند تا نظرات آنها هم در کار باشد و افرادی که پیش قدم مسجدسازی هستند را نیز به این شیوه ترغیب کنند.
نظر شما