«مسجد آینده ساز» با همفکری مردم و دولت شکل می گیرد

خبرگزاری شبستان: عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به جایگاه مسجد در جامعه اسلامی، گفت: همفکری مردم و دولت منجر به شکل گیری و تقویت مسجد آینده ساز می شود.

حجت الاسلام سید احمد رهنمایی، در گفت وگو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، گفت: با توجه به اینکه قوام و گسترش فعالیت های مسجد بر پنج رکن اصلی استوار است،  عموما فعالیت های یک مسجد موفق مبتني بر اين ارکان صورت مي پذيرد و مساجد به يمن تحقق این ارکان و همگرایی میان آنان می توانند نقش موثری را در تربيت یک فرد و یا جامعه ایفا کنند.

 

وی ادامه داد: رکن اول در تقویت و پویایی یک مسجد «فضای معنوی» آن است که ذاتا در مسجد وجود دارد اما باید در راستای تقویت آن کوشید و محیطی را فراهم آورد که در آن هميشه ياد خدا با اهميت، بزرگ و متعالي جلوه کند.

 

عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با بیان اینکه «اهالي مسجد» دومين رکن از ارکان موفقيت آن را تشکيل مي­‌دهند، افزود: حضور مستمر نمازگزاران در مسجد در تقویت روحیه ایمانی آنان و جهت الهي بخشيدن به انگیزه­ ها و فعاليت­ هاي معنوي، اجتماعي، سياسي، فرهنگی و تلاش­ هاي مخلصانه و خیرخواهانه آنان بسيار مؤثر است و در عین حال سبب می شود تا یک مسجد همواره فعال بماند.

 

رهنمایی اظهار کرد:‌ رکن سوم «محتوای مباحث، مطالب و مسائلي است که در مسجد منتشر می­شوند و در آن ها می ­توانند تعیین کننده باشند» ومساجد از اين جنبه می توانند در جامعه کانون علم، معرفت، معنويت و خدمات خداپسندانه باشند.

 

وی گفت:‌ همچنین رکن چهارم از ارکان موفقيت مساجد «کارگزاران مساجد» هستند حال از بانیان و خيرين آن تا هیات امنا و حتي خادمان مساجد که همگی نقش مهمي در کمیت و کیفیت فعاليت­ ها و جذب و هدايت مردم به مساجد جهت کسب معنويت و مشارکت در امور خيريه عام المنفعه دارند.

 

عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: از سوی دیگر رکن پنجم مسجد «امام جماعت» است که مي­تواند در ايجاد هماهنگي، همگرايي، هم انديشي و همکاري بین ارکان و بهره­ برداري بهينه از مکان، فضا و امکانات مساجد نقش به سزایی را ایفا کند.

 

امام جماعت ناخدای مسجد است

رهنمایی ادامه داد: چنانچه یک امام جماعت به رسالت الهي خود واقف باشد و بتواند آن را به طور شايسته و بايسته به انجام رساند، خدمت بزرگي را به دين و مسجد و اهالي آن کرده است. امام جماعت حکم ناخدایي را دارد که بايد کشتي را درست به ساحل نجات، هدايت کند. هر چه باشد الگوي شخصيت، نوع فعالیت­ ها، چگونگي رويارويي و برخورد ائمه جماعات با اهالي مسجد در ايجاد و يا تقويت فضاي هر چه معنوي­ تر و متخلق­ تر در مساجد بسيار مؤثر است.

 

وی با تاکید بر نقش بی بدیل یک امام جماعت در مسجد، گفت: به بیان دیگر باید گفت که تمام نیات، انگیزه­ ها، تلاش­ ها و آثار چهار رکن دیگر در وجود امام جماعت بروز می­ یابند، بنابراین باید در انتخاب چنین فردی بسیار دقت شود و طبیعتا امام جماعت باید فردی باشد که بتواند با اقشار مختلف مردم به شايستگي ارتباط برقرار کند.

 

عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: کسانی که به مساجد می­ آیند از قشر خاصی نیستند، بلکه اقشار مختلفی هستند که سطوح معلومات و توانمندي­ها و انگيزه­هاي متفاوتی دارند.

 

یک امام جماعت می تواند بروز دهنده ظرفیت های یک محله باشد

رهنمایی افزود: حاضران در مساجد از خردسالان و کودکان پیش دبستانی تا مردان و زنان کهنسال، تحصیل کرده و بی سواد، کارمند، کارگر و ... تشکیل می شوند که انواع و اقسام گرايش­ها و الگوهاي شخصيتي را دارند بنابراین یک امام جماعت باید مهارت لازم را برای برقراری ارتباط مناسب با این اقشار داشته باشد و می تواند با منبر خود ظرفیت­ هاي يک مسجد و شايستگي­ هاي اهالي آن را به خوبي بروز دهد.

 

وی با بیان اینکه گاهی مسجدی هست که از حیث داشتن چهار رکن اولیه ای که گفته شد هیچ کم ندارد اما امام جماعت آن نمی تواند در مسجد تاثیرگذار باشد، ادامه داد: همچنین گاهی برخی مساجد آن چهار رکن را ندارند اما روحانی موفق و با مهارتي در آن حضور دارد که مي ­تواند از «هيچ» «همه چیز» بسازد و ظرفيت­ هاي مسجد را از جهات گوناگون آشکار و شکوفا کند.

 

عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: مَثَل یک امام جماعت مثل باغبان است. اگر در یک زمین کشاورزی، آب و خاک و همه عوامل مناسب و شرايط مساعد وجود داشته، اما باغبان شايسته­ اي نباشد محصول آن زمین به خوبي به عمل نخواهد آمد بر این اساس نقش مهم و مؤثر یک امام جماعت را نیز نمی توان در پرورش ظرفیت های یک مسجد ناديده گرفت.

 

رهنمایی با بیان اینکه در جریان پیروزی انقلاب تکیه گاه مردم ما مساجد بودند که توانستند فرهنگ و ارزش­ هاي دیني در جامعه را گسترش دهند، افزود: نقش ارکان پنجگانه ای که بیان شدند تنها به ساحت تربيت ديني، معنوي و اخلاقي مسجد محدود نمی شود، بلکه تربیت سیاسی، انقلابی، فرهنگی و ساير ساحت­ هاي تربيتي را نيز در بر مي­ گيرند.

 

اگر مساجد قوی عمل کنند جامعه در برابر آفات مصون می شود

عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)  گفت: اگر آن چنان که شأن مساجد است این ارکان تأمين و هماهنگ شوند، هیچ خطری نمی­ تواند فرهنگ و ارزش ­هاي اخلاقي و ديني ما را در جامعه تهدید کند.

 

رهنمایی گفت: اگر ما در فضای فرهنگی آفت زده شده ایم بدلیل آن است که مساجد به دليل نامناسب بودن و يا ناهماهنگ بودن ارکان خود خوب و قوی عمل نکرده­ اند زیرا چنانچه مساجد قوی عمل کنند یک جامعه در برابر آفات و آسيب­ هاي ديني، اخلاقي، سياسي و حتي اقتصادي و ساير آسيب­ ها مصونيت مي­ یابد.

 

وی بیان کرد: اگر در هر محله یک مسجد فعال محور باشد مي توان نسبت به رفع بسياري از نابهنجاري ها و يا ترميم بسياري از نابساماني ها در آن اميدوار بود و نباید شأن و منزلت اين محوریت را ناديده گرفت و اجازه نداد که حرمت اين مرکزيت الهي شکسته شود.

 

عضو هیات علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)  با اشاره به اینکه دولت اگر بخواهد از بسیاری از آفات و آسيب هاي فردي و اجتماعي پیشگيری کند یکی از بهترین راهکارها تقویت مساجد است، ادامه داد: تقویت مساجد به تقویت همین پنج رکن بستگی دارد و باید بدانیم که فضاي ساختاري، رواني و معنوي مساجد ما بايد دلپذير و روح افزا باشد و نمازگزاران را به سمت و سوي بندگي مخلصانه خدا و انجام امور خيريه و خدمات عام المنفعه سوق دهند و در اين ميان نقش امام جماعت مساجد همچنان برجسته و حياتي است.

 

شکل گیری «آینده مبتنی بر مسجد» در گرو همراهی دولت و مردم است

رهنمایی افزود: تمامی این عوامل موجب می شوند تا بتوانیم از طريق مساجد برای آینده به شکلی درست و واقع بينانه برنامه ريزي کنيم که البته تحقق اين مهم نیازمند همفکری، همراهي و همکاری جدی مردم و دولت است. به نظر من روحانیون مساجد به منظور تقويت روحيه، بنيان فکري و اجرايي خويش و در راستاي انجام رسالت خطيري که براي هدايت مردم بر عهده گرفته اند باید دوره های آموزشي و مهارتي خاصي را در برنامه هاي کوتاه مدت و ميان مدت و حتي در مواردي بلند مدت بگذرانند.

 

وی ادامه داد: از جمله اين دوره ها و برنامه ها مي توان به اصول و فنون راهنمايي و مشاوره، مخاطب شناسي، روان شناسی و تعليم و تربيت کاربردي و ... اشاره کرد ضمن اینکه در برگزاري اين دوره ها نقش حمايتي دولت بايد بسيار برجسته باشد.

 

 

 

کد خبر 549443

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha