وقتی ماه رمضان به «هُم هُم» می افتد

خبرگزاری شبستان: ماه مبارک رمضان در اقصا نقاط کشورمان با آداب و رسوم خاصی همراه است و در قزوین نیز این ماه مبارک در کنار رسوم خاص خود به زبان مردم این سرزمین در روزهایی به «هُم هُم» می افتد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، ماه مبارک رمضان در اقصا نقاط کشورمان با آداب و رسوم خاصی همراه است و روزهای این ماه مبارک سرشار از سنت هایی است که هر یک حال و هوای خاصی به ماه رمضان می بخشد و آن را از سایر ماه ها متمایزتر می کند.

 

ماه مبارک رمضان شروع و پایانی متفاوت دارد چراکه با آداب و رسومی همراه است که از فرهنگ این مردم برخواسته و متأسفانه برخی از این سنت ها با گذشت زمان و ماشینی شدن زندگی ها کمرنگ شده و به فراموش سپرده شده اند.

کارشناس مردم شناسی میراث فرهنگی استان قزوین در گفتگو با خبرنگار شبستان در قزوین در خصوص آداب و رسوم ماه رمضان در قزوین بیان کرد: ماه مبارک رمضان از جمله مراسم ها و آیین های دینی است که به طور معمول و به صورت کلی به شکل ثابتی در نقاط مختلف کشور و در دیگر کشورهای اسلامی برگزار می شود.

 

مجتبی عباسی اضافه کرد: آنچه ماه مبارک رمضان را در نقاط مختلف متفاوت می کند شرایط اقلیمی و تفاوت های فرهنگی است برای نمونه در قزوین با توجه به اینکه باغ انگور بسیار است و در نتیجه شیره انگور در این منطقه فراوان است سبد غذایی مردم قزوین در ماه رمضان متفاوت است.

 

وی تصریح کرد: یکی از آداب و رسوم های ماه مبارک رمضان کلوخ اندازان است که در قزوین این مراسم با عنوان «گل خندانی» معروف است که یک روز قبل از ماه مبارک رمضان، قزوینی ها اطرافیان و اقوام را دعوت کرده و یک میهمانی کوچک به مناسبت فرارسیدن این ماه برپا می کنند.

 

کارشناس مردم شناسی میراث فرهنگی استان قزوین خاطر نشان کرد: در این مراسم به بهانه فرارسیدن ماه مبارک رمضان اگر کینه و کدورتی وجود دارد، رفع شده و اگر دو نفر با هم قهر هستند نیز آشتی کرده تا ماه رمضان با خوشی آغاز شود.

وی عنوان کرد: یکی دیگر از مواردی که در ماه رمضان در قزوین وجود دارد اصطلاحی است با عنوان «هُم هُم افتادن» به طوری که قزوینی ها می گفتند ماه رمضان تا هشتم سخت است و بعد از آن به هُم هُم افتاده یعنی نهم، دهم، یازدهم و بعد از این مدت افراد عادت کرده و روزه داری آسان تر می شود.

 

عباسی تأکید کرد: برگزاری افطاری های ساده از دیگر آدابی است که در گذشته بوده و امروز نیز وجود دارد و تنها تفاوت آن ساده برگزار شدن این مراسم و به دوره از تجملات بودن است.

 

وی اعلام کرد: عدس پلو با شیره و خاگینه از جمله غذاهایی است که در گذشته در ماه مبارک رمضان بیشتر مردم قزوین در وعده افطار و سحر به دلیل مقوی بودن آن مصرف می کردند و با توجه به اینکه در گذشته شغل مردم باغداری بود و باغ های انگور نیز این منطقه فراوان است بنابراین شیره انگور جزو مواردی است که قزوینی ها از آن بسیار استفاده می کردند.

 

کارشناس مردم شناسی میراث فرهنگی استان قزوین خاطر نشان کرد: موارد مذکور از جمله آداب و رسومی است که در ماه مبارک رمضان در قزوین وجود داشته ولی در خصوص مواردی دیگر نظیر دیدن ماه یا بیدار شدن در سحر اینها مواردی است که امروز نیز وجود دارد ولی با توجه به پیشرفت و امکانات بیشتر نوع انجام آن متفاوت شده است و در واقع اینها جزو آیین های ماه رمضان نیستند.

کد خبر 550743

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha