خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: در آسمان پهناور امامت، منزلت والای امام علی بن موسی الرضا(علیه السلام) این شمس الشموس پهنۀ ولایت الهی آشکار است؛ شخصیتی که بر ملک رضا فائق آمد و به برترین مقام قرب جانان دست یافت. بدیهی است که معرفت و شناخت به مقام شامخ و مرتبۀ والای این حضرت تنها راه حقیقیِ کوفتنِ درب خانۀ قرب این حجت بالغۀ الهی است.
عظمت و گستردگی و تنوع ابعاد امام هشتم علیه السلام به حدی است که هرچه بیشتر بیندیشیم و قلم بزنیم به ضعف و کم کاری خود بیشتر پی می بریم...
ای شفیع روز جزا! زیارت تو بهترین پاداشی است که نصیبمان میشود. اگر زیارت تو پاداش هزاران حج مقبول را هم نداشته باشد، آن چنان حلاوتی دارد که به تمام داشتههای این دنیا میارزد.
امام رضا علیه السلام برای شفای تمامی دردهای بشریت مأموریت دارند/ زیارت باید طعم معنویت بگیرد
حجت الاسلام كاظم لطفيان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: در ارتباط با امام رضا علیه السلام به واسطه نزدیکی با ملجأ شریف هنوز شهد شیرین گلبرگهای رضوی به کاممان ننشته و بیشتر از منظر عاطفی با امام هشتم علیه السلام ارتباط برقرار میکنیم.
وی با بیان اینکه ملجأ شریف و نورانی امام رضا علیه السلام شفاخانه است، افزود: اما تنها برای دوای دردهای ظاهری از آن کمک میگیریم در حالی که منکر این کار ویژه امام که برای تمامی دردهای عارض شده بر بشریت مأموریت دارند، نیستیم لذا باید از امام هشتم علیه السلام برای درمان آسیب های موجود در جامعه مدد بگیریم.
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي تصریح کرد: همه افراد وقتی مشرف میشوند به حرم امام رضا علیه السلام مشکلات و بیمارهای دنیوی خود را مطرح میکنند اما آنچه اهمیت دارد که باید ذائقه زائر به آن تغییر یابد این است که از امام رئوف بخواهیم صفات زشت(غیبت، تهمت، کینه و...) را که به آن مبتلا هستیم را شفا دهند تا از دام این بلاها رهایی یابیم و این بسیار شیرین و زیباست چرا که زیارت ما طعم معنویت میگیرد.
حجت الاسلام لطفیان با اشاره به اینکه امام رضا علیه السلام در سلوک شخصی و سیره رضوی مانند تمام اهل بیت علیهم السلام هستند، بیان کرد: اما ویژگیهای ممتازی امام هشتم علیه السلام دارند که امروز به عنوان پیروان ایشان باید احیاء و دنبال کنیم.
وی به ظرائف اخلاقی و نمونههایی از سیره رفتاری امام رضا علیهالسلام اشاره کرد و گفت: در سیره امام می بینیم همواره متبسم و با رویی خوش با دیگران رو به رو میشد و در مقام برآورده ساختن نیازمندیهای آنان، لحظهای درنگ را روا نمیدانست و با سخنان خود کسی را آزرده نمیکرد.
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي یکی دیگر از ویژگیهای سیره رضوی را سخاوت امام رضا علیه السلام دانست و افزود: زمانی که برای آن حضرت غذا میآوردند، ایشان غلامان و خادمان و حتی درباریان و نگهبانان را بر سرسفره می نشاندند و با آنها غذا میخوردند.
امروز در گرداب فردگرایی گرفتار شده ایم/ امام رضا علیه السلام همه چیز را برای همه مردم میخواستند
حجت السلام لطفیان با بیان اینکه امروز در گرداب فردگرایی گرفتار شده ایم و همه چیز را برای خود میخواهیم، تاکید کرد: این در حالیست که امام رضا علیه السلام همه چیز را برای همه مردم میخواستند.
به گفته وی عدم اسراف از دیگر نکات سیره رضوی است. امام هشتم علیه السلام اهل بریز و بپاش و اسراف نبودند اما متاسفانه امروز جامعه ما از قضا در این موضوع گیر است و خیلی از اسراف بدمان نمیآید و دورریز غذاهایمان در هتلها و مراسمها و مهمانیها زیاد شده است.
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي با تاکید بر اینکه امام رضا علیه السلام برای انسانها ارزش قائل میشدند، تصریح کرد: امام علیه السلام از تحقير انسان ها و پست شمردن آنان و توهين و استهزاء، جلوگيري می کردند و در نظر او همه انسانها محترم و عزيز بودند.
وی به تواضع امام هشتم علیه اسلام اشاره کرد که یکی از یاران امام در این خصوص میگوید: امام میهمان داشت در میان صحبت چراغ ایرادی پیدا کرد میهمان امام دست پیش آورد تا چراغ را درست کند، اما امام نگذاشت و خود این کار را انجام داد و فرمود «ما گروهی هستیم که میهمانان خود را به کار نمیگیریم».
محبت فوق العاده امام رضا علیه السلام به مردم عادی و زیردستان نکته ای مدیریتی است
حجت الاسلام لطفیان محبت فوق العاده امام رضا علیه السلام به مردم عادی و زیردستان را نکته ای مدیریتی دانست و افزود: یاسر خادم امام روایت کرده که امام رضا (علیهالسلام) به ما فرمود: اگر من بر سر شما ایستادم و شما مشغول غذا خوردن هستید بر نخیزید تا آنگاه که از غذا فارغ شوید و چه بسا بعضی از ما را صدا میزد و میگفتند: مشغول صرف غذا هستند و امام میفرمود: بگذارید تا از غذا فارغ شوند.
وی با بیان اینکه امام هشتم علیه السلام زیباترین تجلیات اخلاق الهی و اسلامی را در سفر خود از مدینه تا مرو به یادگار گذاشتند که امروز منشور اخلاقی و اجتماعی رضوی است، عنوان کرد: ابراهیم بن عباس روایت کرده که هیچگاه ندیدم حضرت رضا (علیهالسلام) با کسی در سخن خود جفا کند اما متاسفانه گاهی زندگی ما خواسته یا ناخواسته مشحون از دست درازی به مال و آبروی دیگران میشود که موجبات دل آزاری برادر و خواهر دینی ما را فراهم میکند.
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي با اشاره به اینکه امام رضا علیه السلام هیچ گاه سخن کسی را قطع نکردند تا از گفتار فارغ شود، بیان داشت: اما امروز اینقدرصحبت یکدیگر را قطع میکنیم که در نهایت به نتیجه مطلوب نمیرسیم.
به گفته وی امام رضا علیه السلام هرگز نیازمندی، که قادر به انجام دادن آن بود رد نفرمودند، البته نمی توان گفت همه کسانی که به ما مراجعه می کنند نیازمند هستند متاسفانه امروز کلاشی هم در پرتو ابراز نیاز ممکن است انجام شود ولی خداوند متعال مى فرمايد: « بخشش هاي خود را با منت و آزار، باطل نسازيد. گفتار پسنديده (در برابر نيازمندان)، و عفو (و گذشت از خشونتهاي آنها)، از بخششي كه آزاري به دنبال آن باشد، بهتر است».
حجت الاسلام لطفیان رعایت نظافت و آراستگی ظاهر را از دیگر ویژگی های سیره رضوی ذکر کرد و افزود: امروز متاسفانه این آراستگیها برای به رخ کشیدن به دیگران است و در بخشی از جامعه وجود دارد زن در مقام آراستگی برآمده در حالی که اسلام میگوید مرد هم باید آراسته باشد و این آراستگی باید در محیط خانه تجلی پیدا کند نه در محیط اجتماع.
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي بیان داشت: امروز آراستگی ممکن است برای بسیاری از افراد باشد اما چون از محیط خانه خارج شده لذا جامعه را دچار انحراف و تزلزل میکند.
سخن گفتن همراه با ادب از اخلاق ممتاز امام رضا علیه السلام و گمشده های جامعه امروز است
وی با اشاره به اینکه امام رضا علیه السلام هرگز پاهای خود را جلوی همنشین، دراز نمیکردند و یا هرگز دربرابر همنشین، تکیه نمی کردند، گفت: این امر کیمیایی از آداب اجتماعی اسلام است که اگر در جامعه رعایت ادب و احترام تحقق پیدا کند در روابط اجتماعی انقلابی به وجود میآید.
حجت الاسلام لطفیان یادآور شد: سخن گفتن همراه با ادب از اخلاق عالی و ممتاز امام رضا علیه السلام بود که از گمشده های جامعه امروزی است.
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي خاطر نشان کرد: امام رضا(علیه السلام) با مردم بسیار متواضع بود و متواضعانه رفتار می کرد. نقل شده وی روزی به حمام رفت و مردی که او را نمی شناخت از او خواست که بدنش را کیسه بکشد. امام تقاضای او را پذیرفت و به کیسه کشیدن مشغول شد. دیگران که امام را در این حال دیدند و او را شناختند آن مرد را از جریان آگاه کردند. آن مرد وقتی امام را شناخت پریشان و پشیمان شد و عذرخواهی نموداما، امام همچنانکه از او دلجویی می کرد به کار خود ادامه داد و بدن او را کیسه کشید.
سیره رضوی نقشه راه و آینه انعکاس دهنده اعمال و رفتار ما باشد
حجت الاسلام لطفیان با تاکید بر اینکه باید دو تغییر در نگاه خود نسبت به امام هشتم علیه السلام داشته باشیم، افزود: باید دایره وجودی امام را گسترش دهیم چرا که امام درمانگر و طبیب دردهای روحی و روانی جامعه است و باید دروغ و تهمت و کینه و... را به واسطه نور ولایت اهل بیت علیه السلام درمان کنیم.
وی با بیان اینکه باید سیره رضوی نقشه راه و آینه انعکاس دهنده اعمال و رفتار ما باشد، گفت: امام رضا علیه السلام در سلوک اجتماعی توصیه میکنند امید دیگران نسبت به خیر رساندن ما زیاد باشد اما اینکه اکنون در جامعه می گویند« مرا به خیر تو امید نیست شر مرسان» اشتباه است و مسلمانی نیست.
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي با اشاره به اینکه بر اساس سیره رضوی باید مردم از شر و آزار ما در امان باشند، تصریح کرد: امروز آزار رساندن به جامعه اسلامی یک گرفتاری و آسیب است.
آدمی که درجا بزند در دایره ولایت کمتر قرار میگیرد
حجت الاسلام لطفیان با بیان اینکه كار نیک اندک دیگری را زیاد شماریم و کار نیک فراوان خویش را كم محسوب کنیم از دیگر آموزه های سلوک اجتماعی امام رضا علیه السلام است، ادامه داد: از معیارهای انسان کامل در سیره رضوی این است که انسان از درخواست مردم خسته نشود.
وی که معتقد است شیعه باید با عمل به سیره رضوی در هندسه رشد و تعالی قرار بگیرد، گفت: آدمی که درجا بزند در دایره ولایت کمتر قرار میگیرد بنابراین انسان باید مانند یک نهال رشد کند تا به ثمر برسد و پیوسته در صدد رشد خود باشد.
حجت الاسلام لطفیان تصریح کرد: برخی در زندگی مسلمانی خود به دنبال رشد بلورین هستند با اینکه بلور بسیار زیبا و باارزش است اما بعد از چند سال هیچ تفاوتی نمی کند در حالی که یک نهال زحمت بسیار دارد اما بعد از گذشت مدتی رشد کرده و به ثمر میرسد بنابراین باید وجود خودمان را رشد دهیم و خیرمان به عالم برسد.
امام رضا علیه السلام گمنامی را بهتر از پرنامی میدانستند
مديركل تبليغات اسلامي خراسان جنوبي با بیان اینکه امام رضا علیه السلام در سیره خود گمنامی را بهتر از پرنامی میدانستند، افزود: این نکته مهمی است چرا که خلوص عمل را بالا می برد، گمنامی در عمل خیر باعث می شود، عمل از شائبه ریا و عجب مصون بماند اما امروز متاسفانه به رخ کشیدنها در جامعه رواج یافته است.
اگر روزی این توصیههای اخلاقی، دینی و انسانی سیره رضوی در جوامع انسانی به خصوص مسلمانان، ریشه بگیرد و انسانها این گونه مناسبات رفتاری خودشان را تنظیم نمایند، چه اتفاقی خواهند افتاد؟ و خداوند چگونه برکات خود را فرو خواهد فرستاد؟
امام رضا علیه السلام به عنوان یک انسان کامل و ولی الله، احیا کننده همه صفات برجسته و شایسته اخلاقی بود و آنچه ذکر شد، بيگمان خوشهاي از خرمن شخصيت اخلاقي و الهامپذیری امام از سخن وحی و سلوک رسول خدا صلی الله علیه و آله در میان مردم و این که این فرزانگان الهی چگونه به انسانها به دیده احترام مینگریستهاند؟ و ما چگونه باید در جهت الگوبرداری از رفتار آنان برنامهریزی کنیم؟ و خلاصه این که همه آنچه بیان شد نقب کوچکی بود به اقیانوس معرفت و کمال امام مهربانی، حضرت علی بن موس الرضا علیه السلام علیه افضل التحیة و الثنا.
امید آن که همه از این چشمه عشق الهی رهتوشهای برای سعادت خویش برگیریم و در آن سرا در سایهسار وجودشان آرام گیریم.
گفتگو: زهرا مهرور
نظر شما