خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: میدان گازی پارس جنوبی (در قطر: گنبد شمالی) بزرگترین میدان گازی جهان است، که در خلیج فارس و در آبهای سرزمینی ایران و قطر واقع شدهاست. این میدان گازی بین ایران و قطر مشترک بوده و در کشور قطر، میدان گازی گنبد شمالی نام دارد. ایران و قطر از ابتدای برداشت از این میدان مشترک همواره در رقابت برای برتری در بهرهبرداری از منابع هیدروکربنی این میدان بودند. در پاییز سال ۱۳۹۱ ایران در حال برداشت روزانه ۳۰۰ میلیون مترمکعب از ذخایر این میدان بوده، که ۷۰ میلیون مترمکعب کمتر از شریک خود، در این میدان برداشت میکند.
بنابراین گزارش، مساحت این میدان ۹۷۰۰ کیلومتر مربع است که ۳۷۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی ایران و ۶۰۰۰ کیلومتر مربع آن در آبهای سرزمینی قطر قرار دارد. حجم گاز برداشتشدنی میدان به همراه میعانات گازی، معادل ۲۳۰ میلیارد بشکه نفت خام است. ذخیره بخش ایرانی میدان 13.3 تریلیون مترمکعب گاز درجا و 19 میلیارد بشکه میعانات گازی (۹ میلیارد بشکه قابل برداشت) است که ۵۰ درصد ذخایر گازی ایران و ۸ درصد از ذخایر گازی جهان را در خود جای داده است. گاز خشک قابل استحصال در بخش ایرانی میدان 8.1 تریلیون مترمکعب با ضریب بازیافت 0.61 میباشد. ذخیره بخش قطری میدان ۳۷ تریلیون مترمکعب گاز درجا و ۲۶ تریلیون مترمکعب گاز قابل برداشت و ۳۰ میلیارد بشکه میعانات گازی (۱۰ بیلیون بشکه قابل برداشت) است که معادل ۹۹٫۹ درصد ذخایر گازی قطر و ۲۱ درصد ذخایر گازی جهان است.
این گزارش می افزاید: در پایان سال ۱۳۸۸ ایران توانست به میزان تولید ۱۷۱٬۴۲۸٬۰۰۰ متر مکعب در روز دست یابد. کل تولید از این میدان تا اسفندماه 1392 در بخش ایرانی 22.4 تریلیون فوت مکعب بوده است. از آن سال به بعد کشورمان تلاش کرد تا به میزان برداشتی که قطر از این میدان مشترک دارد دست پیدا کند که امروز مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس خبر داده که با راه اندازی فازهای 17 و 18، 19، 20 و 21 پارس جنوبی تا پایان سال و برداشت ایران و قطر از این میدان مشترک برابر می شود.
علیاکبر شعبانپور، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در این باره به شانا گفته است: "انتظار داریم تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی تا پایان امسال با قطر برابر شود که لازمه آن حمایت همهجانبه و تامین اعتبار مورد نیاز است. پس از اجرای برجام و گشایش مراودات بینالمللی باید هر چه زودتر برای افزایش تولید نفت و گاز اقدام کنیم و با توجه به برنامههای صادرات گاز و توسعه صنایع متکی به آن، به افزایش تولید ناگزیریم.
بنابراین گزارش، چندی پیش شعبان پور به ایرنا گفته بود که: "تولید گاز قطر در سه سال گذشته به اندازه 177 میلیارد مترمکعب در سال ثابت مانده است. پارسال تولید گاز ایران از پارس جنوبی به 132 میلیارد مترمکعب رسید که امسال افزایش قابل توجهی خواهد داشت. قطر در سال 1392 دو برابر ایران از پارس جنوبی گاز تولید می کرد اما پس از بهره برداری از طرح های جدید، فاصله ایران با این کشور کمتر شد. امسال با بهره برداری از فازهای 19، 20 ، 21، 17 و 18 پارس جنوبی، تولید گاز ایران از مرز 500 میلیون متر مکعب در روز خواهد گذشت."
یادآور می شود: این میدان گازی افزون بر ذخایر عظیم گاز طبیعی، نزدیک ١٦ میلیارد بشکه میعانات گازی استحصال پذیر، نفت و مقادیر زیادی هلیوم دارد. این میدان گازی در عمق بیش از سه هزار متری از بستر خلیج فارس و در محوطه ای به وسعت ٩هزارو ٧٠٠ کیلومتر مربع واقع شده است. حدود سه هزار و ٧٠٠ کیلومترمربع از این میدان مشترک، در آب های سرزمینی ایران و نزدیک 6هزار کیلومترمربع از آن در آب های قطر قرار دارد.
نظر شما