به گزارش خبرگزاری شبستان؛ روزنامه "رأی الیوم" در مقاله ای به قلم "عبدالباری عطوان" –سردبیر خود- نوشت: نتایج همه پرسی در انگلیس برای خروج از اتحادیه اروپا، بازارهای مالی جهان به ویژه در کشورهای غربی را متلاطم کرد، ولی در همین حین، اشتهای برخی کشورهای عربی برای اجرای همه پرسی مشابه به منظور بقا در سه سازمان منطقه ای مهم اتحادیه عرب، سازمان همکاری اسلامی و شورای همکاری کشورهای خلیج فارس و یا ترک آن را برانگیخته است.
منطقه عربی تاکنون با فرهنگ همه پرسی شفاف و آزاد، جز در موارد محدودی مانند تأیید ادامه بقای رئیس جمهور در مصر، عراق و سوریه که آن هم نتایجش از پیش مشخص بوده، آشنایی نداشته است.
ممکن است این پدیده، یعنی همه پرسی مهندسی شده، پس از انتفاضه های بهار عربی و موفقیت آن در تغییر برخی رژیم ها، اندکی کاهش یافته باشد، ولی تنها در سطح تغییر در شکل و ظاهر بوده و نتایج نهائی به همان شیوه قبل باقی مانده است که همه پرسی اخیر در مورد قانون اساسی مصر، یکی از بارزترین مثال های آن است.
ما اعتقاد نداریم که دست کم در دوره پیش رو شاهد همه پرسی مردمی فراگیر برای بقا در اتحادیه عرب باشیم؛ چراکه این اتحادیه، به دلیل سیطره اموال کشورهای عربی حاشیه خلیج بر آن و ویرانی عراق در پی توطئه عربی و اشغالگری آمریکا و نیز تشدید بحران سوریه، جنگ یمن و درگیری های فرقه ای در بیست سال گذشته، اهمیت و محبوبیت خود را از دست داده و توجه مردم عرب به این سازمان منطقه ای فاسد، بسیار محدود شده است؛ تاحدی که پس از اعتراض مراکش، هیچ کشوری وجود ندارد تا نشست آتی آن را میزبانی کند.
آنچه در مورد اتحادیه عرب گفته شد، در مورد سازمان همکاری اسلامی نیز که به اداره ای در وزات خارجه عربستان سعودی تبدیل شده است و امنای آن به استراحت مشغولند، انظباق می یابد.
این برای ما غافلگیر کننده نبود که "ایاد مدنی" –دبیرکل این سازمان- از تصمیم خود مبنی بر سفر به فلسطین و بازدید از مسجد الاقصی به خاطر ترس از مقابله با تبعات این سفر سیاسی باز گردد.
آنچه درخصوص همه پرسی درمورد آینده این دو سازمان انطباق می یابد، به نوعی در مورد شورای همکاری خلیج فارس هم تطبیق می یابد، ولی پیام هایی که "اسحاق سالم الشهابی" –معاون رئیس سابق مجلس شورای عمان- در توئتیر منتشر کرد، سوال های بسیاری را مطرح کرد و او با پیام های خود، سنگی را به داخل یک برکه راکد انداخت و یا به تعبیری بهتر، بمبی را در منطقه ای ممنوعه منفجر کرد.
او در پیام های خود نوشت: "امیدوارم، همانطور که در انگلیس همه پرسی برگزار شد، یک همه پرسی مردمی نیز در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، در مورد آینده این شورا، فعالیت آن و بقا یا ترک آن برگزار شود."
"السیابی" با حصر این همه پرسی در شورای همکاری در سایه اختلافات سیاسی و اقتصادی و امنیتی اعضای آن، بخش حساسی را هدف قرار داده است؛ تا آنجایی که ما می دانیم، اظهار اینگونه آرزوها و درخواست ها در شورای همکاری، به ویژه از زبان مسئولان بلندپایه ممنوع است و از این رو، از پاسخ "جمال خاشقحی" –نویسنده معروف سعودی- که گفت: "آیا اکنون وقت این حرف هاست" شگفت زده نشدیم.
شاید شکست ائتلاف سعودی و عربی در جنگ یمن و حل بحران سوریه از جمله عواملی باشد که شورای همکاری خلیج فارس، آینده و هدایت آن از سوی عربستان را با چالش روبه رو کرده است.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس عموما پنهان کار هستند، ولی پیام ها توئیتری "السیابی"، به نحوی از آنچه در راهروهای شورای همکاری خلیج فارس و پچ پچ ها در مورد تمایل سلطنت نشین عمان به خروج از شورا جریان دارد، پرده بر می دارد.
اختلافات مرزی میان کشورهای عربی خلیج فارس همچنان پابرجاست و عمان با عربستان در این خصوص اختلاف دارد، عربستان در مورد میدان های نفتی و گازی "وفره" و "خفجی" با کویت و در مورد میدان نفتی "شیبه" با امارات به اختلاف رسیده است، از طرف دیگر، میدان نفتی "سبله" و میزان تولید آن، میان عربستان و بحرین جنجال برانگیز شده و اختلافات قطر با سعودی ها نیز مشهور است. همه اینها، آتش زیر خاکستر است؛ آیا زمان باد زدن آن فرا رسیده است؟ آیا ماه عسل کشورهای عربی دوام نخواهد یافت؟!
دولت های عربی خلیج فارس، به برگزاری همه پرسی اعتقادی ندارند و در تعبیر مواضع، شیوه های خاص خود را دارند، ولی در هر صورت، اختلافات را نمی توان زیر قالی پنهان کرد و به ویژه در سایه وجود وسائل ارتباط جمعی، امکان پنهان کردن اختلافات و تناقضات در مواضع سیاسی و رسانه ای وجود ندارد.
همه پرسی انگلیس، سونامی بزرگی بود که هم از نظر سیاسی و هم از نظر اقتصادی و اجتماعی، اروپا و غرب را درنوردید و دیر یا زود، کشورهای عربی، به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس را هم در بر خواهد گرفت.
نظر شما