توسعه روابط اقتصادی با گسترش خطوط ریلی/همکاری با قزاقستان

خبرگزاری شبستان:کشورمان با عزم جدی به دنبال توسعه خطوط ریلی و ارتباط بهتر و بیشتر با همسایگان در منطقه برای توسعه روابط اقتصادی از طریق ناوگان حمل و نقل ریلی است. بر همین اساس کشورمان در نظر دارد همکاری های ریلی خود با قزاقستان را افزایش دهد.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کشورمان در برنامه ریزی های خود توسعه و بهسازی ناوگان ریلی را در دستور کار قرار داده است و با عزم جدی به دنبال توسعه خطوط ریلی و ارتباط بهتر و بیشتر با همسایگان در منطقه برای توسعه روابط اقتصادی از طریق ناوگان حمل و نقل ریلی است. بر همین اساس کشورمان در نظر دارد همکاری های ریلی خود با قزاقستان را افزایش دهد.

 

بنابراین گزارش، پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی در این رابطه به نقل از حسین عاشوری، معاون بهره برداری شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران نوشته است: " همکاری‌های ریلی بین تهران و قزاقستان افزایش می یابد. خط آهن جدید بین دو کشور باعث افزایش ظرفیت انتقال گندم قزاقستان به ایران خواهد شد. سایر کشورهای دوست از جمله چین و ترکمنستان نیز می توانند از این کریدور ریلی استفاده کنند. قزاقستان دارای زیرساخت‌های مناسب ریلی است و در آینده نزدیک همکاری‌های ریلی بین تهران و آستانه افزایش خواهد یافت. درآمد قزاقستان بعد از بهره‌برداری از این خط آهن چندین برابر خواهد شد که به نوبه خود فعالیت سودمندی در این زمینه محسوب می شود. خط آهن جدید بین دو کشور باعث افزایش ظرفیت انتقال گندم قزاقستان به ایران خواهد شد که در حال حاضر سالیانه بیش از 10 میلیون تن است. روابط ایران و قزاقستان در سال‌های اخیر در صنعت راه آهن توسعه قابل توجهی داشته است. سایر کشورهای دوست از جمله چین و ترکمنستان، از همکاری ریلی منطقه‌ای حمایت می‌کنند و راه اندازی و فعالیت خط ریلی چین- قزاقستان- ترکمنستان - ایران نشانه این همکاری های منطقه ای است."

 

این گزارش می افزاید: ایران و کشورهای منطقه درصدد هستند با توسعه کریدور ریلی شرق دریای خزر ترانزیت کالا بین کشورهای منطقه از جمله ایران، ترکمنستان ، قزاقستان ، چین و روسیه و دسترسی آنها به آبهای آزاد از طریق بندر چابهار تسهیل شود.

 

یادآور می شود: جمهوری اسلامی ایران در 16 دسامبر 1991 قزاقستان را به رسمیت شناخت. هرچند دو کشور از همان ابتدای استقلال قزاقستان تعاملات پراکنده اقتصادی خود را آغاز کردند، اما برگزاری نمایشگاه کالاهای مصرفی جمهوری اسلامی ایران در آلماتی در سال 1992 نقطه آغازی بر شناسایی زمینه‌های همکاری‌ اقتصادی و تجاری میان دو کشور بود. در این راستا و در همین سال، دو شرکت ایرانی فعالیت خود را در این کشور آغاز نموده که زمینه‌های کاری آنها خرید برخی مواد اولیه مانند سیمان و فولاد بود. در بخش دولتی نیز عمدة تعاملات اقتصادی تهران و آستانه متمرکز بر خرید منابع نفت، زغال سنگ، سیمان، گندم و گوشت بوده است. در ششمین نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی، علمی و فنی دو کشور در سال 2001 میلادی که در آستانه برگزار شد، بخش‌های مختلف همکاری اقتصادی میان دو طرف مرور و ضمن بررسی مشکلات، راهکارهای جدیدی نیز برای توسعه مناسبات مشخص گردید.

 

قزاقستان در میان کشورهای حوزه «سی‌آی‌اس» رتبه دوم را در ترانزیت کالا از خاک جمهوری اسلامی ایران دارد. این میزان با آغاز ترانزیت سالانه 200 هزار تن پنبة ازبکستان از طریق بندر اکتائو قزاقستان به بندر امیرآباد در استان مازندران و همچنین افتتاح دفتر راه آهن قزاقستان در تهران و الحاق این کشور به کریدور ترانزیتی شمال- جنوب بیش از گذشته گسترش خواهد یافت. در حال حاضر روزانه در حدود 20 هزار بشکه نفت قزاقستان از طریق بندر نکا سوآپ می‌شود که با تکمیل طرح تجهیز و ایجاد برخی تغییرات در پالایشگاه‌های تهران و تبریز و ساخت زیرساخت‌های لازم در مناطق شمالی، این میزان می‌تواند به روزانه 200 هزار بشکه افزایش یابد. سوآپ نفت قزاقستان علاوه بر دریا از طریق خشکی از طریق راه‌آهن نیز انجام می‌شود. افزون بر نفت خام، جمهوری اسلامی ایران بخشی از محصولات و فرآورده‌های نفتی را نیز از قزاقستان وارد می‌کنند.

کد خبر 555848

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha