به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از شیراز، احمدرضا نقیب زاده، رئیس کمسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر شیراز امروز (27تیر) در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه ارائه خدمات مطلوب و ایمن از جمله وظایف شهرداری هاست، گفت: توجه بیش از حد به موضوع حمل و نقل سواره بوده و اکنون باعث کم توجهی به حمل و نقل پیاده شده است.
وی با اشاره به اینکه در شیراز در سال گذشته بیش از 70 فوت عابر پیاده را شاهد بودیم، اظهار داشت: بیشترین درصد فوتی ها را نسبت به تصادفات روی داده در کل کشور بوده است.
نقیب زاده با تاکید بر اینکه در سه ماهه اول 136 تصادف عابر روی داد که 130 نفر مجروح و 2 نفر فوت کردند، افزود: شورای اسلامی شهر شیراز در سال جاری برنامه ای را تحت عنوان افزایش ایمنی عابرین پیاده در شهر شیراز تدوین و مصوب کرد.
این مقام مسئول با یادآوری این مطلب که عبور و مرور ایمن عابرین پیاده در عرض خیابان ها یکی از مشکلات ماست، اظهار داشت: ضعف ایمنی عبور عابرین در عبور از عرض خیابان در شیراز وجود دارد.
این عضو شورای اسلامی شهر شیراز با یادآوری این مطلب که 160 موقعیت برای ایجاد پل هوایی در شیراز در نظر گرفته شده است و تاکنون 80 پل در دست ساخت است، افزود: کارایی پل های هوایی در حد 30 درصد بوده است که میزانی نیاز به فرهنگ سازی و میزانی نیز نیاز به مکانیزاسیون دارد.
نقیب زاده با اشاره به اینکه در شهر شیراز تنها سه یا چهار پل مکانیزه سازی شده است، افزود: در راستای افزایش بهره وری و ایمنی عابرین پیاده ساخت پل های عابر پیاده در شیراز باید مجهز به پله برقی و آسانسور مجهز شوند تا افراد مسن هم که توانایی استفاده از پله ندارند، بتوانند از پل ها استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه برای احداث هر پل مکانیزه مبلغی حدود 20 میلیارد ريال بودجه نیاز است و اگر برای هر سال 10 پل، ایجاد شود، در 10 سال آینده شیراز دارای یکصد پل مکانیزه خواهد بود، اظهار داشت: 80 پل هوایی در شیراز وجود دارد که باید مکانیزه شوند و برای اضافه کردن پله برقی برای هر پل باید حدود 13 میلیارد ريال هزینه شود.
رئیس کمسیون حمل و نقل و ترافیک شورای اسلامی شهر شیراز با یادآوری این مطلب که سعی بر اینست که جامعه ای ایمن تر و سالم تر داشته باشیم، اضافه کرد: پاکسازی معابر شهری برای حرکت ایمن عابرین پیاده یکی دیگر از برنامه های ماست چرا که برخی نقاط معابر توسط کارگاه های ساختمانی برای دپوی مصالح و یا برخی اصناف اشغال می شوند.
وی با تاکید بر اینکه بر اساس مصوبه شورا اشغال پیاده رو ها ممنوع است و شهرداری مکلف است مصالح را جمع آوری و پرونده قضایی را ایجاد کند اما در صورت تشخیص معابر استفاده یک سوم بلامانع است، تاکید کرد: طبق قانون شهرداری موظف به برداشتن هرگونه مانعی در مسیر عبور هست.
نقیب زاده تاکید کرد: باید در بحث رانندگان و شهروندان باید دوره آموزشی برگزار و فرهنگ سازی انجام شود، رانندگان باید توجه به ایمنی عابرین پیاده را مد نظر قرار دهند چرا که برخی از رانندگان سعی می کنند با افزایش سرعت اجازه عبور عابرین پیاده را ندهند و رانندگان باید صبور باشند.
وی با اشاره به اینکه شهروندان باید از تجهیزات و مکان های ایمن همچون خط عابر پیاده و پل عابر پیاده استفاده کنند، یادآور شد: برای معلولین هم شهرداری مکلف است که تسهیل عبور و مرور معلولین نیز در دستور کار قرار دهد.
نظر شما