خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: خزر به عنوان بزرگترین دریاچه جهان با دارا بودن نزدیک به 40 درصد از مجموع مساحت دریاچه های دنیا در شمال ایران به صورت مشترک بین 5 کشور ساحلی، ایران ، آذربایجان ، روسیه ، قزاقستان و ترکمنستان می باشد . مساحت این دریاچه با توجه به نوسانات آب و بر حسب ارتفاع آب به صورت تخمینی حدود 385000 کیلومتر مربع محاسبه شده است. دریاچه خزر به سه ناحیه خزر شمالی 29 درصد، خزر میانی 36 درصد و خزر جنوبی 35 درصد تقسیم می شود که عمیق ترین قسمت آن در منطقه خزر جنوبی در شمال شرقی آستارا با عمقی حدود 1025 متر از سطح دریا می باشد. دریای خزر حدود 26/5 متر از سطح دریای آزاد پایین تر بوده و به دلیل شرایط جوی و وجود جریان های ناپایدار مدیترانه ای بیش از نیمی از سال را ناآرام می باشد . رکود بالاترین ارتفاع موج در طوفان های به وقوع پیوسته حدود 14 متر تخمین زده شده است.
بنابراین گزارش، جایگاه اقتصادی این دریاچه باعث ایجاد بنادر در اطراف آن جهت بهره برداری های اقتصادی و تجاری شده است از جمله این بنادر؛ بندر امیرآباد است. بنادر و دریانوردی و منطقه ویژه اقتصادی امیراباد در شرق استان مازندران و فاصله 51 کیلومتری مرکز استان با مختصات جغرافیایی22/53 شرقی و 41/36 شمالی قرار دارد، عملیات ساختمانی این بندر از سال 1375 آغاز گردید و در سال 1376 با توجه به موقعیت ممتاز و استعدادهای بالقوه از سوی شورای عالی مناطق ازاد بعنوان منطقه ویژه معرفی گردید، ظرفیتهای عملیاتی این بندر در فاز اول 5/6 میلیون تن بوده و برای فاز نهایی با ظرفیت 18 میلیون تن طراحی شده است.
این گزارش می افزاید: در راستای توسعه این بندر؛ اسکله رو- رو ریلی آن تا پایان سال آماده بهره برداری می شود. پایگاه خبری مناطق آزاد در این باره به نقل از علی خدمتگزار، مدیر منطقه ویژه اقتصادی بندر امیرآباد نوشته است: "تا پایان سالجاری، اسکله رو- رو ریلی بندر امیرآباد با اتصال به شبکه سراسری راه آهن کشور به بهره برداری خواهد رسید. این اسکله پس از بهره برداری به شبکه سراسری راه آهن وارد و به بندر امیرآباد وصل خواهد شد. بر اساس برنامه ریزی های به عمل آمده ظرف یک ماه آینده عملیات اجرایی اتصال اسکله به ریل راه آهن آغاز و پروژه تا پایان امسال برای بهره برداری آماده می شود. پیمانکار اجرای این پروژه نیز تعیین شده است. اعتبار لازم برای تامین هزینه های این پروژه از محل اعتبارات سازمان بنادر و دریانوردی تامین شده و اعتبارات مورد نیاز برای ادامه پروژه نیز در اختیار اداره بنادر و دریانوردی استان مازندران قرار گرفته است. با تحقق این مهم، تخلیه و بارگیری کالاها به طور مستقیم از طریق خط راه آهن بندر امیرآباد صورت خواهد گرفت.
یادآور می شود: با اجرایی شدن این پروژه بزرگ، سرعت تخلیه و بارگیری کالا در بندر امیرآباد از 24 ساعت به سه ساعت تقلیل خواهد یافت. یک کشتی سه هزار تنی می تواند در مدت سه ساعت همه بار خود را به داخل واگن های قطار باری تخلیه کند بنابراین شاهد ترانزیت مستقیم و بدون واسطه کالاها از منطقه ویژه اقتصادی بندر امیرآباد نیز خواهیم بود.
نظر شما