ایرباس در هوای ایران

خبرگزاری شبستان: برخلاف تلاش کنگره آمریکا مذاکرات برای به نتیجه رسیدن قرارداد ایران ایر و ایرباس با موفقیت ادامه می یابد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، پس از اجرایی شدن برجام اولین خبر خوشی که دولتی ها به مردم ایران دادند امضای قرارداد برای نوسازی ناوگان هواپیمایی کشور بود.

براساس پیش قراردادی که اواخر سال گذشته همزمان با سفر رییس جمهوری اسلامی ایران به کشور فرانسه بین ایران ایر و ایرباس امضا شد، این شرکت قرار است 118 فروند هواپیمای ایرباس به قیمت 10 میلیارد و 500 میلیون دلار به صورت اجازه به شرط تملیک از ایرباس خریداری کند.

درهمین رابطه خبر از امضای قرار داد با ایرباس منتشر شد که بعدها بوئینگ آمریکا نیز تلاش کرد خودش را در این بازار به رقیبش برساند که تا کنون کنگره این کشور با قید و بندهای خصمانه دست و پای بوئینگ را بسته است اما این ها تاثیری بر قرارداد ایران و فرانسه در خصوص هواپیما نداشته است.

بنابراین گزارش، در آخرین خبرهایی که راجع به خرید هواپیما از ایرباس منتشر شده امیدها همچنان به قوت خود باقی است.

روز گذشته در خبری که در پایگاه اطلاع رسانی وزارت راه و شهرسازی منتشر شد، مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (ایران ایر) گفت: مذاکره برای تامین فاینانس، پیگیری موضوع قرارداد و انتخاب بخش های فنی هواپیماهای ایرباس بین متخصصان ایران ایر، شرکت های هواپیماسازی ایرباس و ای تی آر(ATR) با دقت و سرعت در حال انجام است.

فرهاد پرورش افزود: مذاکرات قراردادی و فنی ایران ایر با شرکت های ایرباس و ATR (زیرمجموعه ایرباس درایتالیا و سازنده هواپیماهای 50 نفره) ادامه دارد و در حال طی مسیر عادی خود است. از آنجا که این قرارداد در حجمی بسیار وسیع حایز نکات پراهمیتی است لذا باید با دقت نظر به آن پرداخته شود.

مدیرعامل شرکت هواپیمایی ایران ایر با بیان اینکه به همین منظور هفته گذشته یک تیم از ایرباس در تهران بود، تاکید کرد، هیچ پروژه ای بین ایران ایر و ایرباس متوقف نشده است.

به گفته وی، این هفته هم یک تیم دیگر از ایرباس به تهران آمده اند و همزمان مذاکرات ما با نمایندگان شرکت ای تی آر که این هفته در تهران حضور دارند، ادامه دارد.

پرورش با اعلام اینکه به غیر از شرکت هواپیماسازی بویینگ درحال پیگیری دو قرارداد با ایرباس و ATR هستیم، درباره جزییات گفت و گو با ATR گفت: همانگونه که قبلا هم اعلام شد تفاهم نامه با ATR برای خرید 20 فروند هواپیمای کوچک و مناسب برای شهرهایی که دارای فرودگاه های کوچکتر هستند، منعقد شده است.
 
پرورش با تاکید بر اینکه مذاکره با این دو کمپانی ادامه دارد، به چگونگی مذاکرات فنی با این دو شرکت اشاره و گفت: بخشی از مذاکرات شامل هواپیماها است که با کمپانی سازنده هواپیما در حال پیشرفت است و باید با تولیدکنندگان آن ارتباط برقرار کرد. بخش دیگری مثل نوع و تعداد صندلی و یا انتخاب سیستم های داخل هواپیما از جمله مواردی است که خریدار حق انتخاب دارد. و لذا در زمینه تمام این موارد متخصصان ایران ایر در قسمت مهندسی تعمیرات و عملیات و همچنین در قسمت بازرگانی روی چیدمان هواپیما، با کارشناسان ایرباس و ATR درحال مذاکره هستند.

پرورش با بیان اینکه بطور همزمان مذاکرات برای تامین مالی پروژه ها ( فاینانس ) و هم چنین اخذ مجوزهای لازم توسط طرف مقابل درحال پیگیری است، گفت: هیچ کاری متوقف نشده است و با سرعت و دقت ادامه دارد.

به گزارش شبستان، البته روز گذشته نیویورک تایمز خبری متفاوت با محتوای زیر منتشر کرد:

به گفته حقوقدانان و تحلیل گران، توافق های ایران در زمینه خرید بیش از ٢٠٠ فروند هواپیمای جت از شرکت های بوئینگ و ایرباس با تأخیر روبرو می شود که این ممکن است حتی موجب لغو این معاملات شود. این توافق ها مهم ترین دستاورد توافق هسته ای است که سال پیش به امضاء رسید. 

مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا در ١٧ ژوئیه، سد راه توافق های چندین میلیارد دلاری با شرکت های بوئینگ و ایرباس خواهد شد این قضیه به رغم شروط مندرج در توافق هسته ای است که اجازه چنین معاملاتی را می دهد. در حالی که پیش بینی می شود رئیس جمهور اوباما این مصوبه را وتو کند، این مصوبه تحویل این هواپیماها را به تأخیر انداخته است و این قضیه ناراحتی و خشم مقامات ایران را به مراتب بیشتر می کند.

فرهاد آر. علوی یکی از مدیران گروه حقوقی «اکریویس»، شرکت مستقر در واشنگتن و کارشناس مسایل مربوط رعایت تحریم ها گفت: "انتظار نداشتم که چنین مسئله ای پیش بیاید و آن را پیش بینی نمی کردم ولی در عین حال چندان هم تعجب نکرده ام. این قضیه با تلاش های پیشین کنگره برای بی اعتبار کردن توافق هسته ای همخوانی دارد.

"سخنان دنیس اِی میلنبرگ، مدیر اجرایی شرکت بوئینگ در «نمایشگاه بین المللی هوایی فانبورو» در انگلیس که یکی از مهم ترین رویدادهای بین المللی در حوزه صنعت هواپیمایی به شمار می رود نیز ممکن است موجب افزایش این تردیدها شده باشد.

وی گفت اگر شرکت وی نتواند بر اساس یادداشت تفاهم به دست آمده در ماه ژوئن این هواپیماها را به شرکت هواپیمایی دولتی ایران ایر بفروشد، «هیچ شرکتی نباید اجازه انجام چنین معامله ای را داشته باشد.»

میلنبرگ به توافق شرکت ایرباس اشاره کرد. در ماه ژانویه، زمانی که حسن روحانی، رئیس جمهور ایران به فرانسه - که اداره مرکزی ایرباس در آن قرار دارد – سفر کرد، این توافق سر و صدای فراوانی به پا کرد و خبرساز شد.

ایرانی ها نیز متوجه شدند که برای پرداخت هزینه خرید این هواپیماها از طریق بانک های خارجی با مشکلاتی روبرو هستند، چرا که بانک ها همچنان از معامله با ایران می ترسند. در این میان، قیمت های بحران زده نفت - که از صادرات اصلی ایران به شمار می رود - نیز به حل این مسئله کمک نمی کند.

بلاتکلیفی ها درباره آینده انتخابات ریاست جمهوری در ایران و آمریکا به این تردیدها افزوده است.

همچنین، ایران نگران احتمال پیروزی دونالد جی ترامپ، نامزد جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری در ماه نوامبر است، چرا که تنفر ترامپ از توافق هسته ای بر همگان معلوم است. این که آیا وی بعد از به قدرت رسیدن به توافق هسته ای پایبند خواهد بود یا خیر، هنوز مشخص نیست.

به گفته حقوقدانانی که در زمینه توافق های انجام شده از دانش کافی برخوردار هستند، تأخیر در انجام این توافق و نیز خرید هواپیماها، موجی از تردید و بلاتکلیفی در صنعت هوایی ایجاد کرده است و به طور بالقوه فعالیت مؤسسات مالی، عرضه کنندگان این محصولات، شرکت های خدماتی، شرکت های بیمه و بیمه گرهای اتکایی را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

مقامات هواپیمایی ایران، بی صبرانه در پی نوسازی و احیای ناوگان قدیمی هوایی ایران هستند که شامل ٢٥٠ فروند هواپیما است و گفته می شود که بیش از یک سوم این هواپیماها اجازه پرواز ندارند، آن ها به طور غیر مستقیم گفته اند که ممکن است برای خرید هواپیما به سراغ کشورهای دیگری بروند.
 

 

کد خبر 561439

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha