حجت الاسلام مهدی محبی، مبلغ دینی و مدرس حوزه و دانشگاه به خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان اظهار داشت: ائمه جماعت و هیات امناء دو رکن اصلی مساجد هستند که نقش مهمی در رونق مساجد دارند.
وی با اشاره به اینکه در برخی از مساجد ائمه جماعت مناسب با آن محله انتخاب نمیشود، ادامه داد: همین مساله یک آسیب جدی برای آن مسجد ایجاد میکند چرا که چنین روحانیونی نمیتوانند با اهالی محله و نیازهای آنان ارتباط برقرار کنند.
حجت الاسلام محبی با بیان اینکه روحانیون رهروان انبیاء هستند، ادامه داد: باید روحانیون در مساجد از محله و مشکلات اهالی مطلع باشند.
این مبلغ دینی گفت: برخی موارد مشاهده میشود در ماه محرم جوانان در کنار مساجد خیمههایی برپا میکنند و محبت و ارادات خود به اهل بیت(علیه السلام) را نشان میدهند.
حجت الاسلام محبی افزود: جوانان علیرغم اینکه استقلال مالی ندارند ولی هزینه دایر کردن این خیمهها را متقبل میشوند و این مساله نشان میدهد هیات امنا، مساجد را به صورت سنتی اداره میکنند.
وی با یادآوری اینکه مساجد از صدر اسلام تاکنون پایگاههای اعتقادی بودند، ادامه داد: تصمیمات مهم در دوران پیامبر در مساجد گرفته میشد و این مراکز به نوعی پایگاه نظامی محسوب میشدند.
حجت الاسلام محبی با بیان اینکه مساجد در شکلگیری انقلاب و هشت سال جنگ تحمیلی هم نقش خود را به خوبی ایفا کردند، ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر مساجد از رسالت اصلی خود دور ماندهاند.
وی با اشاره به روایتی از دوران آخرالزمان که مساجد به لحاظ ظاهری خیره کنند و به لحاظ هدایت خراب شدهاند، خاطرنشان کرد: مساجد اگر به معارف اهل بیت(علیه السلام) مزین باشند، آباد هستند.
این مبلغ دینی ادامه داد: متاسفانه بیشتر مساجد به زیبایی ظاهری مزین هستند و توجه کمی به اولویت نخست آن یعنی هدایت بشریت شده است و آن اندازه که زیبایی ظاهری مساجد در اولویت است، به جنبههای هدایتی مساجد توجهی نمیشود.
وی با بیان اینکه خالی بودن مساجد تلنگری برای همه است، ادامه داد: این مساله نشان میدهد هرجا روحانیون مساجد موفق عمل کنند مردم جذب مساجد میشوند.
به گفته حجت الاسلام محبی اگر روحانیون مساجد را پررونق کنند مردم برای حل مشکلات زندگی خود به جای مراجعه به مراکز مشاوره به روحانیون محلات مراجعه میکنند.
این مبلغ دینی با بیان اینکه روحانیون باید با مشکلات محله آشنا باشند، ادامه داد: این آشنایی باعث می شود تا بتوانند این مشکلات را حل کنند و مردم برای حضور در مساجد راغب شوند.
وی به حذف روحانی از مجالس ترحیم اشاره کرد و گفت: در گذشته روحانیون در مجالس ترحیم سخنرانی و مردم را برای درس عبرت گرفتن از مساله مرگ آماده میکردند ولی در حال حاضر روحانیون از این مجالس حذف شدهاند.
حجت الاسلام محبی عدم مدیریت مناسب از سوی روحانیون و ارائه مطالب مناسب را از دلایل حذف روحانیون از این مجالس عنوان کرد و یادآور شد: اگر روحانیون نتوانند با مطالب مناسب جوانان را به مساجد جذب کنند روزبه روز به تعداد مساجد تعطیل استان اضافه میشود.
وی یکی از ارگانهای دخیل در به کارگیری روحانیون در مساجد را تبلیغات اسلامی عنوان کرد و گفت: این سازمان باید در جذب و بهکارگیری روحانی مناسب با هر مسجد دقت کند چرا که با وجود عالمان و واعظان قوی در مساجد میتوان به رونق مساجد اضافه کرد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در برخی موارد شاهد هستیم احادیث از سوی مداحان بیان میشود، افزود: کمبود نیرو در بین روحانیون باعث این مساله شده است که خود تهدیدی جدی محسوب می شود.
وی با بیان اینکه هر سال روحانیون بسیاری از حوزههای علمیه فارغ التحصیل میشوند ولی با کمبود روحانی بعنوان ائمه جماعت مواجه هستیم، ادامه داد: متاسفانه در برخی مساجد شاهد هستیم که روحانیون و هیات امناء توجهی به خواستههای اهالی محله نمیکنند.
حجت الاسلام محبی آسیب شناسی را لازمه حل این مشکلات در مساجد عنوان کرد و گفت: روحانیون و هیات امناء باید در کنار مردم باشند.
این مبلغ دینی به مساجد برخی کشورهای اسلامی و تبدیل این مراکز به جاذبههای گردشگری و درآمدزایی برای مساجد اشاره کرد و گفت: مساجد در گذشته محلی برای حل مشکلات مالی مردم محسوب میشد و افرادی که مشکلات مالی داشتند به مساجد مراجعه میکردند در حالی که امروزه مساجد دست نیاز به سوی مردم دراز میکند و همین مساله موجب شده است از رونق مساجد کم شود.
نظر شما