به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین حمزه خلیلی، رئیس کل دادگستری استان قم امروز (12 مرداد) در سمینار تخصصی بین المللی حقوق بشر اسلامی که در سالن جلسات شهید عارف حسینی مجتمع عالی امام خمینی (ره) برگزار شد، با اشاره به حقوق بشر اسلام و غرب عنوان کرد: اصل آزادی عقیده، اصل مشارکت در زندگی اجتماعی و اصل مساوات از جمله اصولی است که اعلامیه جهانی حقوق بشر بر این سه محور استوار است.
رئیس کل دادگستری استان قم اظهار داشت: در ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر در ماده 18 آمده است که: «هر کس حق دارد که از آزادی فکر، وجدان و مذهب بهره مند شود. این حق متضمن آزادی تغییر مذهب یا عقیده و همچنین متضمن آزادی اظهار عقیده و ایمان میباشد و نیز شامل تمایلات مذهبی و اجرای مراسم دینی است. هر کس میتواند از این حقوق منفردا یا مجتمعا به طور خصوصی یا به طور عمومی برخوردار باشد».
وی افزود: ماده 18 میثاق بین المللی نیز همین مطالب را دارد اما بندهایی اضافه شده است، اما آنچه که از این مواد میتوان فهمید این است که تفاوت این دو در مفهوم آزادی و برتری بخشیدن انسانیت نسبت به عقاید است.
حجت الاسلام و المسلمین خلیلی تصریح کرد: در غرب، آزادی پایه و اساس انسانیت است، حقوق بشر غربی کمال انسان را در آزادی میبیند و اگر تفاوتی بین انسان و موجودات میبیند، چون آزاد است، نه به این دلیل که انسان عاقل است و خرد دارد.
وی ادامه داد: دیدگاه غرب، شأن انسان را در آزادی میبینند و انسانی را کامل میدانند که آزادتر باشد، در این دیدگاه استعدادهای انسان نادیده گرفته میشود، اما در دیدگاه اسلامی، مجموع توانمندیها و استعدادهای بشر و همه ویژگیهای خدادادی در نظر گرفته میشود و یک ویژگی را نسبت به ویژگی دیگر برتری نمی دهد.
رئیس کل دادگستری استان قم تأکید کرد: در اسلام همه غرایز در جای خود ثابت شده است، انبیا با تعدیل غرایز انسان را به سعادت رساندند و این تفاوت در دیدگاه غرب و اسلام و جود دارد.
حجت الاسلام و المسلمین خلیلی یادآور شد: ما انسان را با تمام استعدادها میشناسیم، به طوری که اگر مجموعه استعدادها و غرایز متعادل شود، انسان در مسیر تکامل قرار میگیرد؛ در حالی که اگر یکی از استعدادها و غرایز پرورش یابد، انسان از مسیر تکامل خارج میشود.
وی با تأکید بر این که فهم اسلام نسبت به آزادی با فهم مکتب غرب تفاوت دارد، گفت: آنچه که در مکتب غرب قابل فهم است این است که انسانیت را در دامنه گسترده ای در نظر میگیرد و دامنه را به قدری وسیع میگیرد که انحصار در عقیده را نمی پذیرد و انحصار در عقیده را محدودیت میداند.
رئیس کل دادگستری استان قم تصریح کرد: مکتب اسلام در مورد کرامت انسانی مطالب بسیار زیادی دارد و تأکید زیادی بر این است که کرامت ذاتی انسان مقید به قیود نمی شود یعنی نه جنسیت میشناسد، نه نژاد میشناسد و نه به ملیت خاصی اختصاص میدهد.
وی اظهار داشت: در مکتب اسلام، فضایل اکتسابی دیگری به نام کرامت ارزشی در کنار کرامت ذاتی انسانی وجود دارد، در حالی که در مکتب غرب به کرامت ارزشی توجه نشده است و نادیده گرفته شده است و به همین دلیل دامنه انسانیت را وسیع میبیند و عقاید را تحمیلی و اجباری میبیند.
حجت الاسلام و المسلمین خلیلی یادآور شد: ما دو متغیر رفتار و عقاید داریم، مکتب غربی بین این دو متغیر ارتباطی نمی بیند و به همین دلیل عقاید را تحمیلی میداند، در حالی که نظام اسلام بین این دو متغیر ارتباط صددرصد قائل است، وقتی نسبت به عقیده ای القای عقیده شد، رفتارها زائیده عقیده میشود.
وی تصریح کرد: نمی توان گفت که نازیسم و کسی که قوم غیرخود را پست میشمارد، رفتار خشونت آمیز نسبت به آن فردی که پس میشمارد نداشته باشد.
رئیس کل دادگستری استان قم بیان داشت: امروز داعش عقایدی را قبول کرده است و بر اساس یک عقایدی رفتار میکند، غرب معتقد است که بین این دو مقوله نباید هیچ ارتباطی وجود داشته باشد، در حالی که رفتارهای خشونت آمیز از عقاید خشونت آمیز برخواهد آمد.
نظر شما