به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله مکارم شیرازی، امروز (11مرداد) در اولین روز از تفسیر قرآن ویژه ماه مبارک رمضان که پس از اقامه نماز ظهر و عصر در حرم مطهر حضرت معصومه(س)برگزار شد، به تفسیر آیاتی از این کتاب عظیم الشان در خصوص ماه رمضان پرداخت و گفت: در این آیات خطاب به مسلمین آمده که خیال نکنید روزه ماه رمضان فقط متعلق مسلمان ها است، اقوام پیشین هم روزه داشتند.
وی با تاکید بر آثار فراوان روزه داری تصریح کرد: روزه گرفتن آثار تربیتی فوق العاده ای همچون تقوا دارد و همچون نماز جزء برنامه تربیتی تمام انبیاء است.
این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: هدف از گرفتن روزه در ماه رمضان زنده شدن تقوا در دل های مسلمین است، مومنان و روزه داران باید توجه کنند، اگر در پایان این ماه نگاه آنها به تقوا ارتقا یافته، بدانند که روزه آنها واقعی بوده و در غیر این صورت بدانند که روزه داری آنها تشنگی ها و گرسنگی هایی بوده که نامش را روزه گذاشه اند.
وی در بیان معنای تقوا گفت: در حقیقت تقوا حالتی خداترسی باطنی است و انسان با تقوا در هر کاری از خود می پرسد که آیا خدا راضی است یا نه؟ پس آن کسی که به دنبال رضای خداست، با تقواست.
آیت الله مکارم شیرازی ادامه داد: برای روزه داران ماه مبارک رمضان سه استثناء وجود دارد و آن شامل بیماران، مسافران و افراد ضعیف می شود.
وی ادامه داد: روزه برای فرد بیمار ضرر دارد ولی برخی ها می گویند اگر ضرر هم دارد من روزه ام را می گیرم. این افراد باید بدانند که این روزه حرام است و عبادت محسوب نمی شود چرا که همان کس که گفت روزه بگیر به بیمار گفت روزه را نگیر.
این مرجع تقلید در ادامه به دومین گروهی که باید روزه نگیرند اشاره کرد و افزود: اما طایفه سوم که قرآن می گوید که نباید روزه بگیرند، کسانی هستند که بیمار نیستند، مسافر هم نیستند ولی خدا روزه را از آنها برداشته است، اینها افراد کم سن و سال یا مسن و ضعیفی هستند که مریض نیستند اما توان گرفتن روزه را ندارند.
وی گفت: کسانی که توان ندارند، کم سن و سال هستند و یا بسیار پیر. اینها برای هر روز از روزه هایشان به اندازه یک وعده غذای ساده متوسط که 700حدود تومان می شود، کفاره بدهند.
وی با اشاره به احکام این کفاره خاطرنشان کرد: این کفاره باید به کسی داده شود که از آن غذا درست کرده و بخورد و اگر از این پول برای خرید لباس یا لوازم استفاده کند، درست نیست.
آیت الله مکارم شیرازی گفت: گاهی این پول ها به چند میلیون هم می رسد که انسان جهت اطمینان از رعایت شدن مسائل شرعی آن می تواند کفاره روزه های نگرفته خود را به موسساتی که چندین هزار خانواده را تحت پوشش دارند، پرداخت کند.
وی ادامه داد: روزه گرفتن به نفع مومنان است و روح و جسم آنها را پاک سازی می کند و ما باید ممنون خدا باشیم که این برنامه های تربیتی را برای ما فراهم کرده است.
وی گفت: رمضان ماهی است که قرآن در آن نازل شده و این اتفاق بیانگر جایگاه این ماه عظیم الشان است.
این مرجع تقلید اظهار داشت: در قرآن آیاتی هست که معجزه پیغمبر در این آیات دو چندان می شود، آیات علمی قرآن که پرده از علومی بر می دارد که در آن زمان بر کسی روشن نبود و امروز برای ما روشن شده است.
وی تصریح کرد: نکته جالب این است خداوند بعد از این دو سه آیه، از دعا می گوید و این ترتیب بسیار پر معنی است.
آیت الله مکارم شیرازی دعا را از بهترین اعمال عنوان کرد و افزود: مرحوم شیخ حر آملی از یکی از معصومین نقل کرده است: روزه فقط این نیست که غذا نخورید و آب ننوشید، وقتی روزه گرفتید تمام وجود شما باید روزه دار باشد، زبان و چشم های شما روزه دار باشد، دعوا نکنید، ماه رمضان ماه آشتی و محبت است و نسبت به هم حسد نداشته باشید.
پایان پیام/
نظر شما