حجت الاسلام حمیدرضا مطهری، مدیرگروه تاریخ اسلام و سیره اهل بیت(ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به نحوه مناظره امام رضا(ع) با صاحبان مکاتب، ادیان و پیروان اندیشه های مختلف اظهار کرد: در ارتباط با مناظرات امام رضا(ع) مهمترین مساله روش خاصی بود که ایشان در مواجهه با مکاتب مختلف داشتند.
وی ادامه داد: در واقع ما می توانیم در مورد مناظرات حضرت رضا(ع) روش شناسی داشته باشیم و این نکته بسیاری مهمی است چراکه حضرت(ع) همواره احترام طرف مقابل را نگاه می داشتند ولو اینکه آن فرد غیرمسلمان باشد و حتی از به کار بردن عبارات یا واژه هایی که باعث تنزل جایگاه طرف دیگر مناظره شود، اجتناب می کردند. ممکن بود در مجلس مناظره برخی (حتی خارج از بحث و مناظره) از کسانی که در مجلس حضور داشتند نوعی بی احترامی به طرف مقابل می کردند اما امام رضا(ع) هرگز این بی احترامی ها را بر نمی تابیدند و اصل را بر رعایت احترام طرف مقابل قرار می دادند.
حجت الاسلام مطهری با اشاره به روش های امام رضا(ع) در مواجهه با پیروان دیگر ادیان گفت: از مهمترین این اصول به کارگیری یا استفاده از اعتقادات و باورها و اصول پذیرفته شده طرف مقابل بود، یعنی حضرت رضا(ع) در برخورد با افراد و سلایق مختلف از اعتقادات و باورهای آنان استفاده می کردند که این مساله نشان از تسلط حضرت(ع) بر دانش ها و علوم دارد. در واقع به اندازه ای در علوم مختف تبحر داشتند که در برخورد با افراد از باورها و اعتقادات خودشان استفاده می کردند.
مدیرگروه تاریخ اسلام و سیره اهل بیت(ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی ادامه داد: از شروط اصلی مناظره آن است که فرد مناظره کننده مسلط بر بحث و از جهت علمی دارای جایگاه علمی مناسب در آن زمینه باشد که امام رضا(ع) با عمل خود این مساله را نشان دادند و تاریخ بر این مسله صحه می گذارد.
وی با تاکید بر لزوم الگوگیری از سیره امام رضا(ع) در مناظرات و نوع برخورد با اندیشه های مخالف برای جامعه امروز خاطرنشان کرد: حضرت(ع) در برخورد با سایر اندیشه ها و مکاتب هرگز از کوره در نمی رفتند، عصبانی نمی شدند و از ویژگی های ایشان صبر و متانت و بردباری بود، سخنان این افراد و گروه ها را می شنیدند و سپس در مقام پاسخ بر می آمدند، ایشان بعد از شنیدن سخنان افراد بدون اینکه بی احترامی شود شبهات را پاسخ می دادند و این سبک مناظره در مکتب رضوی آموزنده است.
نظر شما