دکتر علی عارفی، استاد فقه و حقوق دانشگاه شهید باهنر کرمان به مناسبت 12 محرم، سالروز شهادت امام سجاد(ع)در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: متأسفانه بعد سیاسی زندگی امام چهارم مورد غفلت قرار گرفته است.
وی در این باره با اشاره به رهبری مبارزه تبلیغاتی امام سجاد(ع) پس از واقعه عاشورا، تصریح کرد: گرچه رهبری حرکت پس از عاشورا، ظاهراً به عهده حضرت زینب بوده و لیکن رهبری حقیقی و پشت صحنه را امام سجاد(ع) انجام داده است.
دکتر عارفی با بیان اینکه بر اساس نظر علمای امامیه- شیعه اثنی عشری- رهبری امت پس از امام حسین(ع)به امام سجاد رسیده، ابراز کرد: آن حضرت پس از پدر بزرگوارشان، عهده دار رهبری امت شدند، گرچه بدلیل مشکلات موجود آن زمان و احتمال شهادت ایشان، این امر مخفی نگه داشته شد و حضرت در خفا جامعه را اداره می کردند.
وی گفت: البته در همان شرایط هم با احتمالاتی که دستگاه جور می داد چندین بار قصد جان امام را کردند که با تدبیر حضرت زینب(س) و خود امام(ع)این اتفاق رخ نداد.
این استاد فقه و حقوق خاطرنشان کرد: جو خفقان حاکم بر جامعه باعث شد تا دستگاه خلیفه از تنش های احتمالی شیعیان در هراس باشد و برای همین در همه بلاد اسلامی به ویژه در مدینه به دلیل حضور امام سجاد(ع) حکومت نظامی به تمام معنا به راه اندازد.
وی افزود: البته زمینه برای این قیام فراهم بود که واقعه حرّه نمونه آن است و چون پس از ورود امام به مدینه رخ داد، بنی امیه گمان کرد بامدیریت امام سجاد(ع) بوده و همین دلیل خفقان شدیدتر شد و حتی امکان تجمعات کوچک هم پیرامون امام وجود نداشت.
استاد برجسته دانشگاه شهید باهنر کرمان با عنوان این مطلب که مبارزات تبلیغاتی امام سجاد(ع)در 2 بعد توسط آن حضرت، رهبری می شد، توضح داد: نخستین بعد از طریق سخنرانی ها و مواعظی است که در این باره، رهبری خطبه های حضرت زینب(س)توسط امام سجاد(ع) مورد اشاره است.
وی افزود: همه حرکات، رفتار و گفته های سفیران هدایت کربلا- اسراء- کاملاً تحت نظر حضرت و با رهبری ایشان بوده تا زمان مناسبی که در آن خطر شهادت وجود نداشته باشد، موضوع رهبری را علنی کنند و این وظیفه سنگین به عهده حضرت زینب بود(س) تا زمینه امامت ظاهری حضرت را آماده کند.
دکتر عارفی توضیح داد: پس از ایراد خطبه توسط حضرت زینب(س)و تبیین مردم و فراهم شدن زمینه که در نتیجه آن یزید توان کشتن امام را نداشت، زین العابدین(ع) بر منبر رفته و با اعلام امامت خویش، کاخ یزید را سرنگون و آن را به حسینیه عزاداری اباعبدالله تبدیل کرد و باعث جاودانگی مکتب اهل بیت در برابر حکومت ظلم و ستم شد.
وی سپس ادعیه و مناجات صحیفه سجادیه را که توسط امام سجاد(ع)انشاء و توسط امام باقر(ع) نگاشته را دومین بعد از مبارزات تبلیغاتی خواند و افزود: صحیفه سجادیه، محکم ترین کتاب پس از قرآن است که از نظر سند و محتوا، صد در صد توسط معصوم به ما رسیده و دست غیر معصوم در آن داخل نشده است.
استاد دانشگاه شهید باهنر کرمان بیان کرد: حضرت در قالب دعا و مناجات، مبانی فکری شیعه را تبیین و مبارزه با ظلم و ستم و لزوم حریت و آزادی را که جزو شاخصه های سیاست دینی شیعه است، معرفی می کند.
وی افزود: امام(ع) در همین قالب، خاندان پیامبر(ص) را بالاترین ملجأ و مرجع مردم دانسته و در حقیقت مردم را به 2 ویژگی "آشنایی با مسائل سیاسی" و "خداشناسی و دینداری" و مسائل دینی و عرفانی که جامعه آنروز نسبت به آن بی توجه شده بودند، آراست.
وی با اشاره به نقش مؤثر شیوه مبارزاتی امام سجاد(ع) در قالب ادعیه و مناجات، زمینه سازی برای قیام های مبارزاتی از جمله قیام یزید، مختار و توابین و نیز بستر سازی برای کار فرهنگی امام باقر(ع) را مورد تأکید و توجه قرار داد.
عارفی گفت: با این ادعیه، تعدادی از فرهنگ دوستان، عرفا و مخلصین گرد امام آمده و با پرورش آنان، توسط حضرت و از طرفی افول بنی امیه و کاسته شدن از جو خفتقان حاکم بر جامعه، فاصله ای برای ایجاد زمینه کارهای فرهنگی پدید آمد.
وی در همین زمینه، نخستین شاگردان امام باقر(ع) را پرورش یافتگان مکتب امام سجاد(ع) خواند و گفت: پایه ریزی نخستین دانشگاه اسلامی که منتهی به پرورش 4 هزار دانشجو در دانشگاه امام صادق(ع) با بیش از 400 کمیسیون تخصصی شد، نتیجه اقدامات امام سجاد(ع)است.
استاد فقه و حقوق دانشگاه کرمان گفت: بزرگ ترین حوزه های علمیه امروز با همه پیشرفت هایی که امروزه حاصل شده، شمار رشته های آنها به 100مورد هم نمی رسد؛ در حالی که رشته های مختلفی همچون طب، ریاضیات، نجوم و غیره، معروف به "اصول اربعه معه" و تدوین 400 رساله علمی در 400 تخصص که در اصول کافی به آن اشاره شده، محصول دانشگاه اسلامی مورد اشاره است.
پایان پیام/
نظر شما