به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، «علی طیب نیا» وزیر امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران به منظور شرکت در کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و چین روز دوشنبه در راس هیاتی وارد پکن شد تا امروز در این کمیسیون شرکت کند.
این تفاهم نامه در حاشیه شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در پکن توسط 'محمد خزاعی' معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی و 'سون پینگ'(sun ping) معاون بانک صادرات و واردات چین (اگزیم بانک) امضا شد.
این تفاهم نامه شامل چند بخش است که از آن جمله می توان به طرح های مربوط به راه، بنادر، حمل و نقل، نیروگاه، مخابرات، پارک های صنعتی، گاز و نفت، بخش بهداشت و درمان، کشاورزی و گردشگری اشاره کرد.
یکی از بندهای تفاهم نامه همکاری ایران و چین، علاوه بر تامین اعتبار طرح های دولتی در مورد تامین اعتبار طرح های بخش خصوصی است که پس از طی فرایند لازم و معرفی پروژه ها به 'اگزیم بانک'، اجرایی می شود.
از ویژگی های دیگر این سند، نداشتن سقف مشخص برای اجرای پروژه ها است و طرحی که شرایط لازم را دارا باشد، اجرای آن با هماهنگی های لازم صورت می گیرد.
براساس این تفاهم نامه، تسهیلاتی که در اعطای وام در نظر گرفته شده وام های ترجیحی و با نرخ بهره بسیار پایین و دوره باز پرداخت بسیار بلندمدت خواهد بود.
شانزدهیمن نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و چین عصر سه شنبه با حضور 'علی طیب نیا' وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان و رئیس طرف ایرانی کمیسیون مشترک برگزار می شود.
نمایندگان 'اگزیم بانک' چین و شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران خرداد ماه امسال در تهران فرآیند تامین منابع مالی و فایناس پروژه برقی سازی خط آهن تهران - مشهد را نیز مورد بررسی قرار داده بودند.
براساس این قرارداد قرار است 85 درصد منابع مالی فایناس این پروژه را شرکت اگزیم بانک چین و 15 درصد را دولت ایران تامین کند. اگزیم بانک به عنوان تامین کننده مالی پروژه امیدوار است این طرح با سرعت مناسبی اجرا شود.
براساس این قرارداد که حدود دو میلیارد دلار برآورده شده است، شرکت چینی 900 کیلومتر مسیر تهران - مشهد را به عنوان پرتردد ترین مسیر ریلی کشور برقی می کند.
علاوه براین، محمد خزاعی روز سه شنبه پس از امضای تفاهم نامه همکاری با بانک واردات و صادرات چین (اگزیم بانک) در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در پکن اظهار داشت: امضای این سند همکاری ماحصل چندین نشست وگفت وگوی کارشناسی میان دو کشور می باشد که در آن همکاریهای دو کشور در زمینه های مختلف لحاظ شده است.
وی در عین حال تصریح کرد که این سند باعث می شود تا معاملات تجاری ایران و چین از این پس با سرعت بیشتری به پیش سوق داده شود و دو کشور بتوانند در شرایط بهتری با یکدیگر همکاری داشته باشند.
رئیس کل سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران در بخش دیگری از سخنان خود گفت: امضای این سند آغاز اجرایی شدن پروژه هایی است که به اگزیم بانک برای تامین اعتبارات و منابع مالی لازم معرفی می شود و این بانک بر اساس توافقات صورت گرفته در سند همکاری به تعهدات خود عمل خواهد کرد.
خزاعی یادآور شد که پروژه خط آهن سریع السیر تهران - مشهد یکی از طرح هایی است که توافق شده اعتبارات آن از محل این منابع تامین شود.
وی ابراز امیدواری کرد که تا دو ماه دیگر و بعد از انجام مذاکرات مورد نظر، مراسم امضای قرارداد وام بین بانک واردات و صادرات چین(اگزیم بانک) و بانک عامل در ایران انجام و عملیات اجرایی این خط تا قبل از پایان سال 2016 میلادی آغاز شود.
خزاعی از مشخصات بارز این تفاهم نامه را تعیین نشدن سقف مشخص برای اجرای طرح ها و پروژهای مختلف اقتصادی بدون در نظر گرفتن محدودیت میان طرفین عنوان کرد.
رئیس کل سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی در عین حال به این نکته اشاره کرد که تا پایان امسال و براساس مکانیزم تعریف شده حداقل 4 تا 5 پروژه به این بانک معرفی خواهد شد و این بانک چینی نیز پس از بررسی، آمادگی خود را برای تامین اعتبارت مالی آن اعلام خواهد کرد.
وی همچنین یادآور شد که مسیر معرفی پروژه ها به اگزیم بانک، بر اساس توافقات صورت گرفته، «کمیته راهبری» خواهد بود که در سازمان سرمایه گذاری در وزارت امور اقتصادی و امور دارایی تشکیل شده است.
خزاعی که به منظور شرکت در شانزدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور ایران و چین همراه با «علی طیب نیا» وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان به چین سفر کرده است، همچنین گفت که همکاری ایران و «اگزیم بانک» حاوی این پیام به برخی کشورها است که بدانند دو کشور ایران و چین به عنوان دو دوست قدیمی یکدیگر را فراموش نکرده و همواره به عنوان شرکای مقتدر یکدیگر باقی می مانند.
به گزارش شبستان، پانزدهمین نشست مشترک اقتصادی ایران و چین در اسفند ۹۲ در تهران برگزار شده بود که در آن اساس کائو هنگ وزیر بازرگانی جمهوری خلق چین در راس هیئتی شرکت داشت.
نشست مقدماتی اجلاس روز ابتدایی نشست در وزارت اقتصاد برگزار شد و فردای آن روز وزرای اقتصاد و بازرگانی دو کشور ایران و چین یادداشت تفاهمی را در این زمینه منعقد کردند.
همچنین وزیر بازرگانی چین در حاشیه این اجلاس با وزرای نفت و صنعت و معدن و تجارت دیدار کرد.
چین به عنوان دومین اقتصاد برتر دنیا همواره علاقمندی خود را به توسعه همکاریها با ایران در زمینه های مختلف نشان داده و مایل به گسترش و تداوم آن است.
از سوی دیگر، پیشینه مناسبات اقتصادی دو کشور نشان می دهد که رشد شتابان همکاری های تجاری ایران و چین سبب شده مبادلات دو کشور از 400 میلیون دلار سال 1994 به حدود 40 میلیارد دلار در سال 2013 و 51 میلیارد و 850 میلیون دلار در سال 2014 برسد که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل - 2013 میلادی - با رشد همراه بوده است.
اداره کل گمرک چین نیز گزارش کرده است که روابط تجاری ایران و چین به شدت در حال گسترش است و تنها در سال 2015 میلادی ایران روزانه بین 500 تا 600 هزار بشکه نفت به چین صادر کرده است.
همه این آمارها و همکاری ها در حالی است که چین در دوران تحریم ها بیشترین همکاری اقتصادی را با جمهوری اسلامی ایران داشت و پس از برداشته شدن تحریم ها ایران این همکاری ها را به دلیل همسو بودن نگاه های سیاسی دو کشور به منظور قدردانی آن دوران گسترش داد.
نظر شما