به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، جشنواره کتابخوانی رضوی هر سال همزمان با میلاد حضرت امام رضا(ع) و و حضرت فاطمه معصومه(س) و مصادف با دهه کرامت برگزار میشود اما این جشنواره امسال برای اولین بار توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور با همکاری بنیاد بینالمللی فرهنگی هنری امام رضا(ع) و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد. هدف از برگزاری این جشنواره رشد فرهنگ مذهبی و کتابخوانی، اشاعه و ترویج فرهنگ رضوی، گسترش فعالیتهای فرهنگی مرتبط با حضرت امام رضا(ع) و شناسایی، معرفی و گرامیداشت تولیدکنندگان و پدیدآورندگان آثار برتر مرتبط با فرهنگ رضوی و کمک به تولید گسترده این آثار است. علاوه بر این اهداف، نهاد کتابخانههای عمومی برپایی این جشنواره را در راستای هدف نهایی خود مبنی بر ترویج فرهنگ کتابخوانی در کشور قلمداد میکند.
برگزاری جشنواره کتابخوانی رضوی از سوی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، همچنین نوعی تلاش در جهت ارائه الگوی مسابقه کتابخوانی استاندارد در حوزه کتابهای مذهبی است.
نقشآفرینی نهاد کتابخانههای عمومی در حوزه کتابخوانی
نهاد کتابخانهها با داشتن 3 هزار 200 کتابخانه که شبکه ارتباطی وسیعی با مردم محسوب میشود، گزینه مناسبی برای برگزاری این جشنواره محسوب میشود و علاوه بر این، در ارتباط با ترویج کتابخوانی رضوی، نهاد کتابخانههای عمومی کشور، به عنوان یکی از دستگاههای مهم در حوزه کتابخوانی، در این زمینه نیز میتواند نقشآفرینی کند.
بر این اساس، نخستین جلسه شورای برنامهریزی جشنواره ملی کتابخوانی رضوی با حضور اعضای اتاق فکر این جشنواره به منظور هماندیشی و بهرهمندی از نقطهنظرات مدیران ارشد و صاحبنظران حوزه کتاب و کتابخوانی، سهشنبه 4 اسفند 94 با حضور «علیرضا مختارپور» دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، «علیرضا برازش» مدیر شبکه یک سیما، «محسن پرویز» نویسنده و صاحبنظر حوزه کتاب، «محمد سرشار» مدیر شبکه کودک سیما، «محمد الهیاری» معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی، «امین متولیان» معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات، «اسماعیل شفاعی» معاون اداری و مالی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، «محمدهادی ناصریطاهری» مدیرکل روابط عمومی و امور بیناالملل، «اسماعیل جانعلیپور» مدیرکل فرهنگی، «علی رمضانی» مدیرکل منابع، «مجید صحاف» مشاور دبیرکل و «سکینه خاتون مهدیانپور» مشاور معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور برگزار شد.
در این جلسه مقرر شد فعالیتهای جشنواره در قالب تشکیل 4 کارگروه «طراحی و شیوههای تولید اثر»، «شیوههای معرفی و ارتباط موثر با مخاطب»، «برگزاری مسابقه» و «کار گروه فعالیتهای جنبی» ساماندهی شود.
از بین منابع موجود، کتابهای «دوست مهربان کبوترها» نوشته مجید ملامحمدی برای گروه سنی کودک و خردسال، کتاب «اعترافات غلامان» نوشته حمیدرضا شاهآبادی و کتاب «امام علیبنموسیالرضا (ع)» انتخاب شد. طی مذاکرات انجام شده با ناشرین این آثار، کتاب ها در شمارگان مشخص منتشر و از سوی اداره کل فرهنگی نهاد خریداری و در سطح کتابخانههای عمومی کشور توزیع شد.
* شرکت خانوادگی در مسابقه کتابخوانی رضوی
از ویژگیهای این دوره جشنواره کتابخوانی رضوی افزوده شدن بخش ویژه خانواده (دو نفره، سه نفره، چهار نفره، پنج نفره و بیشتر) در جشنواره بود. همچنین در بخش کودک نیز 48 هزار نقاشی مرتبط با تصویرسازی کتاب «دوست مهربان کبوترها» به دبیرخانه جشنواره رسید که تعدادی از آنها در سالن محل برگزاری اختتامیه جشنواره کتابخوانی به نمایش گذاشته شد.
همچنین با کمک مجموعه فناوری اطلاعات جشنواره امام رضا (ع)، امکان شرکت الکترونیک در مسابقه کتابخوانی فراهم شد که شرط ثبت نام ارائه کد ملی بود.
* شرکت بیش از 235 هزار نفر در جشنواره کتابخوانی رضوی
در ششمین جشنواره کتابخوانی رضوی 235 هزار و 382 نفر در بخشهای مکتوب و الکترونیک و در قالب خانوادگی و فردی شرکت کردند. بر اساس تصویب اتاق فکر ششمین جشنواره کتابخوانی رضوی قرار بود از 313 نفر از برگزیدگان بخش فردی و 8 خانواده برگزیده شرکتکننده تقدیر شود، اما با توجه به استقبال گسترده و مشارکت مردم، بنا به تصمیم اتاق فکر جشنواره تعداد منتخبین به میزان 2 درصد برگزیدگانی که به تمامی سوالات پاسخ صحیح داده و نمره کامل را کسب کردند، افزایش یافت.
* برگزیدگان جشنواره کتابخوانی رضوی 4 برابر شدند
از میان 235 هزار و 382 نفر شرکت کننده، 45 هزار و 293 نفر موفق به کسب امتیاز کامل شدند که دو درصد این تعداد، یعنی 919 نفر به عنوان برگزیده معرفی و در 31 مراسم اختتامیه جشنواره در سراسر کشور مورد تقدیر قرار گرفتند. همچنین از این تعداد 80 نفر در بخش خانوادگی و 839 نفر در بخش انفرادی به عنوان برگزیده انتخاب شدند. در این میان 3 هزار و 936 نفر از کتابداران سراسر کشور که 248 نفر آنها از کتابداران نهاد کتابخانه های عمومی هستند، نیز در جشنواره کتابخوانی رضوی شرکت کردند که حضوری گسترده در تاریخ این جشنواره به حساب میآید که از 8 نفر از کتابداران نهاد تقدیر شد.
به دلیل استقبال گسترده از مسابقه کتابخوانی رضوی، در حالی که قرار بود 313 نفر برگزیده معرفی شوند، با تصمیم اتاق فکر، تعداد برگزیدگان افزایش یافت و این میزان به 919 نفر رسید.
ایجاد موج کتابخوانی به کمک جشنواره رضوی
حضور پرشور شرکتکنندگان در ششمین جشنواره کتابخوانی رضوی در حالی بود که جایزه مسابقه به لحاظ مادی، جایزه ای ویژه نبود. استقبال گسترده مردم، نشان دهنده این موضوع است که اگر کتابی به خوبی معرفی و در دسترس مردم قرار گیرد، با اقبال عمومی مواجه خواهد شد و میتوان موج کتابخوانی را به کمک جشنواره رضوی در کشور ایجاد کرد. به همین دلیل برگزارکنندگان این جشنواره باید از ظرفیتهای دستگاهها، نهادها و سازمانهای دیگر نیز در برگزاری جشنوارهای در شان حضرت علیبن موسیالرضا(ع) و ترویج فرهنگ منور رضوی استفاده کنند.
آزاده فضلی
نظر شما