به گزارش خبرگزاری شبستان، موضوع حضور جنگنده های روسی در ایران به بهانه ای مبدل شد تا با سید مرتضی میری کارشناس مسائل سیاسی و خاورمیانه به گفتگو بنشینیم . وی در این گفتگو به سوالات شبستان پاسخ داده است.
می توان گفت حضور جنگنده ای پیشرفته روسی در ایران روابط دو کشور را راهبردی کرده است؟
روسیه در سال های اخیر مهمترین متحد سیاسی جمهوری اسلامی ایران یوده است و در یک دهه اخیر هم این اتحاد بیش از پیش گسترش یافته است. همکاری و هماهنگی ایران و روسیه در مسائل منطقه ای نیز در سالهای اخیر و پس از بروز ناآرامی ها در کشورهای عربی و بویژه مسائل سوریه وارد فاز جدیدی شده و به عبارت دقیق تر راهبردی تر شده است . به گمانم می توانیم حضور جنگنده های روسی در ایران و پرواز از پایگاه نوژه را اتفاق مهمی در عرصه سیاسی و استراتژیک منطقه بدانیم و آن را در راستای راهبردی تر شدن روابط دو کشور ارزیابی کنیم.
در حال حاضر گرفته می شود پایگاه هوای نوژه زیر ساخت های لازم برای حضور هواپیماهای پیشرفته روسی را دارد این مساله به حضور پر تعداد روس ها در ایران تعبیر می شود این مساله را چگونه ارزیابی می کند؟
به نظرم مرز باریکی وجود دارد میان یک همکاری استراتژیک کوتاه مدت برای دفع خطر تروریسم از منطقه و حضور پرتعداد و بلندمدت جنگنده ها یا نیروهای نظامی یک کشور متحد در ایران . مرزی باریک و بسیار حساس که اگر حساب شده عمل شود یک اقدام مثبت است و اگر به این حد و مرز توجه کافی مبشدول نشود تبدیل به اقدام خطرناکی خواهد شد که در می تواند در کشور با ویژگی های اجتماعی و سیاسی ایران مشکل ساز شود. اگر چه حضور این جنگنده ها با مصوبه شورای هالی امنیت ملی صورت گرفته است اما انجام چنین عملی در سطح حضور گسترده و بلند مدت نیروها یا جنگنده های روسی در ایران نیازمند یک اجماع ملی میان ملت و مجموعه حاکمیت هست.
روسیه همواره به دنبال یک پایگاه نظامی در خاورمیانه بوده است آیا حضور در نوژه ضلع سوم پایگاه هوایی روسی را تکمیل می کند؟
به شخصه امیدوارم این اتفاق روی ندهد. اگرچه این امر در خاورمیانه امر مرسومی است و تمامی همسایه های ما پایگاه های نظامی در اختیار آمریکا قرار داده اند اما شرایط ایران با این کشورها از چند جهت قابل قیاس نبوده و مطلوب نیست.
همسایه های ما مثل ایران مستقل نیستند و در بسیاری از موارد قابلیت دفاع از خود را هم ندارند. استقلال سیاسی ایران نیز در منطقه بیش از سایر کشورهاست و این اقدام می تواند به استقلال ملی ما آسیب برساند.
وزیر دفاع از تحویل کامل سامانه های S300 خبر داده اند نظر شما در این رابطه چیست و آینده همکاری های نظامی و دفاعی دو طرف را چگونه ارزیابی می کنید؟
قرارداد خرید سامانه اس 300 یک همکاری تجاری-نظامی و استرتژیک بین دو کشور است. از آن دسته همکاری هایی که پیشتر نیز مسبوق به سابقه بوده است و در سطوح بالای اتحاد استراتژیک میان کشورها رخ می دهد. این نوع همکاری ها و تبادل و تجارت تسلیهات یا تجهیزات دفاعی در سطوح بالای اتحاد استراتژیک رخ می دهد و در آینده نیز گسترش خواهد یافت چرا که علیرغم بهبود روابط ایران با غرب، همکاری های نظامی با ایران همچنان به عنوان خط قرمز غربی ها مطرح می شود.
برخی گفته اند هواپیماهای بمب افکن بزرگ روسی به علت کمبود جا به ایران ارسال شده اند اما نقشه های هوایی از حضور سوخوی 34 در نوژه خبر می دهند این مساله از منظر شما به چه معنا است.
این نوع برخورد دقیقا بخاطر آن چیزی است که خدمت شما عرض کردم . چنین حضوری اگر بنا باشد به شکل بلندمدت دنبال شود از سوی بسیار از اقشار جامعه در ایران و بخش هایی از حاکمیت پذیرفته نیست. نارضایتی هایی را به دنبال خواهد داشت و این نوع اظهارنظرها دقیقا به همین دلیل است.
نظر شما