اخبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: رابطه تهران-مسکو هیچگاه تا این حد نزدیک نبوده، استقرار اس-300 در فردو انگشتی در چشم غرب، سفر معاون دبیرکل سازمان ملل به ایران، تقابل دریایی ایران و آمریکا در ۲۰۱۶ دو برابر شد از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
رابطه تهران-مسکو هیچگاه تا این حد نزدیک نبوده/منافع واشنگتن در معرض خطر است
نشریه «فارین پالیسی» در گزارشی به قلم «آنا بورشچوسکایا» نوشته است که وجود منافع و دشمنان مشترک، موجب شده تا روابط ایران و روسیه به نحو بیسابقهای نزدیک شود.
نویسنده این گزارش با مرور تاریخ روابط دو کشور و نهایتا مسئله حضور بمبافکنهای روس در ایران، نوشته است: «در تاریخ چند صد ساله روابط دو کشور، این دو هرگز همکاریای تا این حد نزدیک نداشتهاند. این از بخت بد آمریکاست که مسکو و تهران اکنون دریافتهاند که منافع آنها در خاورمیانه تا چه حد اشتراک دارد، از جمله در مخالفت با منافع ایالات متحده در این منطقه.»
بورشچوسکایا بالا گرفتن تهدید تروریسم، منافع اقتصادی، وجود بیثباتی در افغانستان و همچنین امکان همکاری در آسیای میانه را از جمله انگیزههای دو کشور برای تعمیق همکاریهای دوجانبه دانسته و نوشته است که سه سال قبل مقامات ایرانی و روسی مذاکره برای پیوستن ایران به «اتحادیه گمرکی» را که برای ایجاد موازنه در برابر اتحادیه اروپا ایجاد شده، آغاز کردند.
بحران سوریه مسئلهای است که از دید نویسنده، روابط دو کشور را «به اوج» رسانده، چراکه مسکو حضور در سوریه را نشانه گسترش دایره نفوذ خود میداند و تهران هم حمایت روسیه از نظام سوریه را به نفع خود میداند.
به ادعای نویسنده، روسیه تلاش میکند در روابط خود با کشورهای خاورمیانه، توازن برقرار کند، اما در حال حاضر بیشتر به «محور شیعی» متمایل شده است.
در پایان این گزارش با بیان اینکه همکاری ایران و روسیه همچنان ادامه خواهد یافت، عنوان شده است که حتی اگر این همکاری نزدیک چندان هم طولانیمدت نشود، باز هم برای منافع آمریکا مضر است.
وی نوشته است: «یک اتحاد کوتاهمدت هم میتواند لطمهای بلندمدت به منافع ایالات متحده وارد کند و همین پیروزیهای تاکتیکی هم میتوانند موجب تقویت یک راهبرد شوند. ایالات متحده و مقامات اروپایی نه باید آمال خاورمیانهای (ولادیمیر) پوتین (رئیسجمهور روسیه) را دستکم بگیرند و نه چالشهایی را که ائتلاف ضدغربی رو به رشد او در منطقه، میتواند ایجاد کند.»
استقرار اس-300 در فردو «انگشتی در چشم غرب» است
در حالی که خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران چند روز قبل تصاویری از سامانههای موشکی پیشرفته اس300 را که در تاسیسات هستهای فردو مستقر شده، نشان داد، تحلیلگر اسرائیلی این اقدام را تحریکآمیز و نشانه اهمیت این سایت هستهای توصیف کرد.
«تل اینبار» رئیس مرکز تحقیقات هوافضای رژیم صهیونیستی در «هرتزلیا» استقرار این سامانهها در فردو را نشانه اهمیت این تاسیسات هستهای عنوان کرده و تاکید کرد این اقدام ایران «انگشتی در چشم غرب» و اقدامی تحریکآمیز است که اطمینان بالای ایرانیان را نشان میدهد.
تل اینبار در گفتوگو با روزنامه «جروزالم پست» گفت: «ایران میتوانست آنها (اس300) را در نیروگاه هستهای بوشهر که تولید برق نیز دارد، مستقر کند. نیروگاه بوشهر نمیتواند بمب اتمی تولید کند. آنها (ایرانیان) حتی میتوانستند آن (اس300) را در یک پایگاه نظامی در تهران قرار دهند.»
این تحلیلگر امنیتی اسرائیلی ادعا کرد ایران در تاسیسات فردو مشغول توسعه مکانیزمهایی برای انفجارهای هستهای است و افزود: «پخس تصاویر (اس300 در فردو) نشان میدهد این تاسیسات برای ایرانیان بسیار مهم است...توانایی ایران برای مخفی کردن اطلاعات هنوز وجود دارد.»
اینبار استقرار سامانه اس300 در فردو را نشانه تقویت اعتماد به نفس ایرانیان در نظر گرفته و گفت: «آنها به تواناییشان برای دفاع از یک تاسیسات مهم اعتماد دارند. این اعتماد به نفس میتواند به دیگر عرصههای منطقهای کشیده شود.»
سفر معاون دبیرکل سازمان ملل به ایران
گری لوئیس هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل در تهران از سفر «استفان اوبراین» معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه و هماهنگ کننده امداد اضطراری به ایران در هفته آینده خبر داد.
وی افزود: اوبراین روز یکشنبه 14 شهریور ماه جاری به منظور دیدار رسمی دو روزه وارد تهران خواهد شد.
تحویل سامانه موشکی «اس-300» به ایران نقض قطعنامههای سازمان ملل متحد نیست
وبگاه «صدای آمریکا» نوشت: «بن رودز» مشاور امنیت رییس جمهوری آمریکا در نشست خبری روز دوشنبه کاخ سفید در پاسخ به سئوالی درباره تحویل سامانه دفاع موشکی «اس-300» ساخت روسیه به ایران گفت، بارها از مسکو درخواست کردیم این موشکها را به ایران تحویل ندهد، چرا که موجب تقویت توانایی موشکی ایران که موجب نگرانی است، خواهد شد.
بن رودز با بیان اینکه در هر حال تحویل این سامانه موشکی به ایران نقض قطعنامههای سازمان ملل متحد نیست، در مورد استقرار آن در تاسیسات اتمی زیرزمینی «فردو» گفت، ایران فعالیتهای غنی سازی را در این مرکز متوقف کرده و تمرکز ما بر اجرای دقیق برنامه برجام است.
«تام کاتن» سناتور جمهوریخواه و عضو کمیته خدمات نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا نیز در زمینه استقرار موشکهای دفاع هوایی «اس-300» مدعی شد، استقرار این سامانه موشکی در تاسیسات فردو اشارهای آشکار بر میل ایران در حفظ توانایی ساخت جنگ افزار اتمی حتی با بیان پیروی از توافق هستهای دارد.
کاتن در ادامه گفت: «اگر دولت اوباما در دستیابی به یک میراث، عجلهای در از بین بردن تحریمهای بینالمللی که رویکرد جنگ طلبانه ایران را متوقف میکرد، نشان نمیداد، این کشور قادر به دستیابی و استقرار چنین جنگافزارهای بیثبات کننده نمیشد.»
مهر:
نگران استقرار سامانه دفاعی اس-۳۰۰ در «فردو» هستیم
وزارت خارجه آمریکا نگرانی خود را از انتشار اخبار رسانههای ایرانی پیرامون استقرار سامانه دفاع موشکی پیشرفته اس- ۳۰۰ در اطراف تأسیسات زیرزمینی «فردو» اعلام کرد.
«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره اعلام کرد: ما گزارش هایی مبنی بر استقرار این سامانه را مشاهده کردیم. این موضوع ما را نگران کرده است؛ چرا که مدت های مدیدی است که ما مخالفت خود برای فروش آن ها به ایران را اعلام کرده ایم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بدون اشاره به ماهیت دفاعی این سامانه پدافند هوایی ادامه داد: پس از کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با شرکاء خود رایزنی خواهیم کرد.
لازم به ذکراست، قرارداد تحویل سامانه پیشرفته دفاع موشکی اس-۳۰۰ به ایران در سال ۲۰۰۷ منعقد شد. بر اساس این قرارداد، مسکو متعهد شده بود که ۵ سامانه دفاع موشکی میان برد اس – ۳۰۰ به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار به ایران بفروشد. اما برنامه تحویل این موشک ها در سال ۲۰۱۰ و به بهانه اعمال تحریم های سازمان ملل متحد لغو شد.
در واکنش به این اقدام، ایران با درخواست غرامت ۴ میلیارد دلاری از روسیه، به دیوان بینالمللی داوری در ژنو شکایت کرد تا این که روز دوشنبه ۱۳ آوریل سال ۲۰۱۵ «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، با امضاء حکمی ممنوعیت تحویل سامانههای موشکی زمین به هوای اس-۳۰۰ به ایران را لغو کرد.
اگر «اوباما» عجله نمیکرد، ایران صاحب اس - ۳۰۰ نمی شد
عضو کمیته خدمات نیروهای مسلح سنای آمریکا، سیاست دولت کشورش در قبال ایران را محکوم کرد.
«تام کاتن» سناتور جمهوری خواه و عضو کمیته خدمات نیروهای مسلح سنای آمریکا با اشاره به اخباری درباره استقرار سامانه های پدافند هوایی اس - ۳۰۰ در اطراف تأسیسات هسته ای فردو در ایران گفت: سیاست دولت آمریکا در قبال ایران موجب ترغیب این کشور در این راه شد و نتیجه آن را در استقرار سامانه های اس - ۳۰۰ در اطراف تأسیسات هسته ای فردو مشاهده می کنیم.
«تام کاتن» بدون اشاره به ماهیت دفاعی این سامانه پدافند هوایی ادامه داد: اگر آمریکا در موضوع برنامه هسته ای ایران عجله نمی کرد، ایران هرگز نمی توانست به چنین سلاحی دست یافته و آن را مستقر کند.
سناتور جمهوری خواه و عضو کمیته خدمات نیروهای مسلح سنای آمریکا تأکید کرد: نتیجه سیاست های غیر مسئولانه «باراک اوباما» تنها گزینه های بین المللی در واکنش به تخلفات اتمی ایران را محدود خواهد ساخت.
لازم به ذکراست، قرارداد تحویل سامانه پیشرفته دفاع موشکی اس-۳۰۰ به ایران در سال ۲۰۰۷ منعقد شد. بر اساس این قرارداد، مسکو متعهد شده بود که ۵ سامانه دفاع موشکی میان برد اس – ۳۰۰ به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار به ایران بفروشد. اما برنامه تحویل این موشک ها در سال ۲۰۱۰ و به بهانه اعمال تحریم های سازمان ملل متحد لغو شد.
در واکنش به این اقدام، ایران با درخواست غرامت ۴ میلیارد دلاری از روسیه، به دیوان بینالمللی داوری در ژنو شکایت کرد تا این که روز دوشنبه ۱۳ آوریل سال ۲۰۱۵ «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، با امضاء حکمی ممنوعیت تحویل سامانههای موشکی زمین به هوای اس-۳۰۰ به ایران را لغو کرد.
تقابل دریایی ایران و آمریکا در ۲۰۱۶ دو برابر شد
فاکس نیوز در گزارشی به نقل از یک منبع آگاه به مسائل نظامی آمریکا مدعی شد که دفعات تقابل دریایی بین کشتی های ایرانی و آمریکایی شناور در خلیج فارس تقریبا در نیمه نخست سال جاری میلادی (۲۰۱۶) در مقایسه با بازه زمانی مشابه در سال گذشته به میزان دو برابر افزایش یافته است.
این منبع نظامی که نامی از وی برده نمی شود، مدعی شد که این رفتارهای به قول وی غیر حرفه ای و مخاطره آمیز در نیمه دوم سال میلادی جاری همچنان تداوم دارد.
این مقام آمریکایی ادعا می کند نیروی دریایی ایران در نیمه نخست سال ۲۰۱۶ تعداد ۱۹ برخورد مخاطره آمیز با نیروی دریایی آمریکا داشته است که این تعداد در بازه زمانی مشابه سال گذشته ۱۰ مورد بوده است.
این ادعا در حالی مطرح می شود که فاکس نیوز در گزارش روز جمعه خود نیز افزایش شمار تقابل های تحریک آمیز بین نیروی دریایی دو کشور را در طول سال جاری میلادی بیش از ۵۰ درصد اعلام کرده بود.
گفتنی است که نیروی دریایی آمریکا در پایان هفته گذشته، در آمار اعلامی که تاریخ آن به دو ماه پیش (جولای) باز می گردد تجدید نظر کرده و شمار تقابل های تحریک آمیز را از ۲۶ به ۱۹ کاهش داد.
با این حال، آمریکایی ها در این گزارش همچنان بر ادعای افزایش بی سابقه تقابل دریایی علیرغم کاهش رقم اعلامی پافشاری کرده و می گویند تنها از ماه میلادی جولای به این سو، تعداد دفعات برخورد تحریک آمیز و بی مورد به ۱۱ مورد رسیده است.
این گزارش همچنین می افزاید که از آغاز سال ۲۰۱۶ تا ماه جاری میلادی (مجموعا هشت ماه) تعداد ۳۰ تقابل مخاطره آمیز بین نیروی دریایی ایران و آمریکا رخ داده است حال آنکه این رقم در تمام طول سال میلادی گذشته ۲۴ مورد بوده است.
طبق اعلام ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا- «سنت کام» - روز سه شنبه هفته گذشته (۲۳ آگوست) دو فروند از قایقهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به ۳۰۰ یاردی (حدود ۲۷۵ متری) ناوشکن آمریکایی «نیتز» که در حال عبور از آبهای مجاور تنگه هرمز بود، نزدیک شدند.
یک روز پس از این حادثه نیز به دنبال نزدیک شدن یک قایق تندروی سپاه به دو شناور گشتی آمریکا و یک کشتی کویتی در خلیج فارس، شناور «یو اس اس اسکوال» با استفاده از مسلسل کالیبر ۵۰، سه بار به سوی آنها تیر اخطار شلیک کرد.
این در حالی است که سردار «حسین دهقان» وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در پاسخ به اتهامات مطرح شده از سوی آمریکایی هایی که به ماجراجویی در آب های خلیج فارس می پردازند، اظهار داشت: تامین امنیت ما در دریا و خلیج فارس به عهده واحدهای دریایی ماست و به طور طبیعی ناوگان ایران در دریا برای نظارت بر تردد و اقدامات شناورهای بیگانه در منطقه دائم در حال گشت و رصد و پایش تحولات و تغییرات است.
وی اضافه کرد: این گشت و رصدها که برای حفظ امنیت کشور انجام میشود یک امر طبیعی، واقعی و مستمر است و اگر ناوگان آمریکایی و یا هر شناور دیگری وارد حوزه کشور شود ما نظارت کافی را خواهیم داشت و در صورت داشتن جنبهای از تجاوز به حریم ما به شدت با آنها برخورد خواهیم کرد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
لندن: فعالیتهای نیروی قدس سپاه پاسداران مایه نگرانی است
سخنگوی وزارت خارجه انگلستان ضمن متهم کردن ایران به ایجاد بیثباتی در منطقه، گفت لندن نگران اقدامات نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.
وی در واکنش به گزارشی که از سوی گروهک تروریستی منافقین در مورد نقش ایران در سوریه منتشر شد، به نشریه «دیلی میل» گفت: «نقش ایران در تشدید بیثباتی در خاورمیانه، از جمله حمایت مداوم از گروههای نیابتی و رژیم بشار اسد و فعالیتهای نیروی قدس ایران، همچنان مایه نگرانی است.»
دیلی میل سهشنبه شب در گزارشی به نقل از منافقین مدعی شد که فرماندهان ایرانی از ساختمانی واقع در نزدیکی فرودگاه دمشق، نبرد ارتش سوریه علیه تروریستها را هدایت میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه انگلستان همچنین با متهم کردن ایران به اعزام نیرو و حمایت از نظام سوریه، گفت: «دولت ایران گفته است که خواهان رسیدن به راهکاری مسالمتآمیز در درگیری سوریه است. اما با اوضاع کنونی، ایران تا ایفای نقشی سازنده در سوریه فاصله زیادی دارد.»
سهشنبه شب ژنرال «جوزف ووتل» فرمانده جدید «فرماندهی مرکزی ایالات متحده» در خاورمیانه هم با تکرار اتهاماتی مشابه اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت واشنگتن نگران «اقدامات تحریکآمیز» نیروی قدس در خلیج فارس است.
هند سطح واردات نفت خود از ایران را افزایش داده است
بزرگترین شرکت نفتی هند، سطح واردات طلای سیاه از ایران را به میزان قابل توجهی افزایش داده و بخش زیادی از بدهی گذشته خود را با این کشور تسویه کرده است.
هند با لغو تحریم های بینالمللی علیه ایران، سطح واردات نفت از این کشور را افزایش داده است. ایران در حال حاضر چهارمین منبع تأمین نفت کشور هند محسوب می شود. این کشور تا سال 11-2010 دومین تامین کننده نفت هند بود؛ اما جایگاه این کشور در سال های 14-2013 به هفتمین تأمینکننده سقوط کرد.
تحریم های بینالمللی علیه ایران باعث شده بود تا بدهی نفتی هند به ایران در چند سال گذشته افزایش یابد. این رقم که به بیش از 600 میلیون دلار رسیده بود، اکنون به 55 میلیون دلار کاهش یافته است.
عراق اکنون عنوان بزرگ ترین تأمینکننده نفت هند را به خود اختصاص داده است. این کشور در میان ماه های آوریل - ژوئن 11 میلیون تن نفت خام به هند صادر کرد. در همین مدت زمان، عربستان فروشی برابر با 10 میلیون تن را به خود اختصاص داد.
نظر شما