به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی موزه هنرهای معاصر تهران؛ افتتاحيه اين نمايشگاه با شعرخواني منوچهر انور؛ گوينده، مترجم و كارگردان آغاز شد و انور شعري از مولانا را خواند. همچنین مجید ملانوروزی؛ مدیرکل هنرهای تجسمی و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران در اين مراسم گفت: موزه هنرهاي معاصر تهران در كنار نمايش آثار گنجينه و آثار هنرمندان خارجي به ايده هاي هستي شناسي فرهنگ ايراني با نگاه معاصر را نيز در برنامه خود دارد. در هنر ايراني مشخصه هايي مانند قرينه سازي، تكرار و وسعت و پهناي نگاه وجود دارد كه امروز آنها را مي توان با زبان معاصر در زبان هنرمندان پیدا کرد. بنابراين برگزاري نمايشگاه هايي كه زبان معاصر در آنها لحاظ شده از برنامه هاي موزه است و با توجه به اينكه امروز موزه هاي دنيا به نمايشگاههاي مبتني بر پژوهش كه در كليت يك مفهوم را بيان كنند، مي پردازند موزه هنرهاي معاصر تهران نيز نمايشگاههاي پژوهش محور را در برنامه هاي خود دارد.
ملانوروزي در ادامه گفت: مدتي پیش از این در ابعاد گستردهتری، پیشبینی شده بود كه نمایشگاهي با بررسي تاثير عناصر چهارگانه آب، باد، خاك و آتش بر فرهنگ و هنر ايراني برگزار كنيم اما حدود دو ماه پيش با توجه به ثبت قنات و كوير ايران تصميم بر اين شد كه از عنصر خاک به تنهایی در این نمایشگاه استفاده کنیم و بیابان را انتخاب کردیم چراکه تمدن ایران یک تمدن بیابانی است. هنرمندان زیادی نیز از گذشته بر روی این موضوع کار کردهاند. کویر یک کانسپت ملی است و به همین دلیل در این نمایشگاه بخشی از آثار مرتبط گنجینه را در كنار عكس هاي محمدرضا جوادي نیز به نمایش گذاشتیم. برای این که بتوان درباره ایران صحبت کرد باید بیابان را شناخت و این نمایشگاه در همین راستا برگزار شده است. البته قرار بود در اين نمايشگاه كه يك پرفورمنس است موسيقي هم باشد كه متاسفانه موسيقي آماده نشد.
سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران گفت: این نمایشگاه قرار است که بعد از این در ژنو و نیویورک برگزار شود که این اتفاق برای معرفی هویت و سرزمین ایران خجسته و مبارک است.
ملانوروزي در ادامه گفت: سيزدهمين بي ينال عكاسي كه توسط انجمن عكاسان ايران برگزار شد، يكي از بهترين دوسالانه هاست كه تاكنون برگزار شده اما جاي آن در موزه نیست. در روزهاي گذشته نكته اي را درباره دوسالانه عكس گفتم كه درست منعكس نشد، دوسالانه عكس از بهترين دوسالانه ها بود اما جاي آن در موزه كه به دنبال نمايشگاههاي پژوهش محور و بيان يك كانسپت است، نيست.
محمدرضا اصلانی؛ پژوهشگر و فيلمساز در ادامه اين مراسم گفت: عكس حذف خيال است كه جسميت جهان را حذف مي كند اما محمدرضا جوادي در عكس هايش خلاف عكس عمل كرده و خیال کویر را به خیال خودش گره زده و یکی کرده است. کویر از قاب دوربین جوادی گریخته و چون نهنگی در دل اقیانوس بیکران شناور است.
این کارگردان سینما گفت: کویر دائم در حال حرکت است، در حالی که جوادی در عکسهایش به حرکت کویر نظمی داده که شبیه نوعی سکون قابل دسترس و ملموس است.
وی تاکید کرد: جوادی سعی کرده در این آثار چیزی را پیدا کند و از این کشف لحظهای استفاده کرده تا جهان دیگری خلق کند و برای همین عکسهای او مجموعهای از کویرهای خلق شدهاند نه کویرهای مستند و عکاسی شده.
در ادامه این مراسم مهدی مجابی؛ پژوهشگر و معمار نیز درباره بسط نظریه وحدت وجود به نظریه وحدت محیط و محاط اشاره کرد و گفت: نگاه وحدت جویانه ما را با وجوه مختلف محیطی مرتبط میکند. از خلال این منشور حضور انسان را دریافت میکنیم که بدون آن پدیدارها به طور کامل در دسترس قرار نمیگیرند.
مجابي در ادامه گفت: كوير مكان عرفاني و بي زمان است و مي بايست با نگاه عرفاني به آن پرداخت. در عكس هاي محمدرضا جوادي معماري، تركيبي از خيال و واقعيت است.
محمدرضا جوادی نیز در اين مراسم گفت: پروژه کویر، جوانترین پروژه ماست که در آن، آثاری از سال ۱۳۶۳ تا ۱۳۹۲ وجود دارد. در میان آنها اثری است که سالهاست فرصت چاپ شدن نداشته است.
رضا پور وزیری؛ رایزن جهانی سازمان اسکان بشر نيز در اين مراسم سخناني بيان كرد و لوح یادبودی را به محمدرضا جوادی تقدیم کرد و جوادي لوح خود را به همسرش تقديم كرد.
پس از مراسم افتتاحيه، نمايشگاه "آهنگ آفتاب" با حضور هنرمندان از جمله حسین محجوبی ،رضا بانگیز، عباس مشهدی زاده، محمد حسین حلیمی،عبدالحمید پازوکی،قطب الدین صادقی ،فرشته یمینی شریف ،ترانه یلدا ،ساعد مشکی ،محسن راستانی و ... گشايش يافت.
در اين نمايشگاه 60 عكس ازآثارعکس های کویر محمدرضا جوادي و همچنین آثاري از غلامحسین نامی ،پرویز کلانتری ،جلال شباهنگی،سهراب سپهري، ماركو گريگوريان، محمدابراهيم جعفري و میرعبدالرضا دریا بیگی از آثار گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران که با این نمایشگاه می باشد،به نمايش گذاشته شده است.
علاقه مندان مي توانند تا روز 6 آبان ماه، روزهای یکشنبه تا پنجشنبه هر هفته از ساعت10 صبح تا 7 عصر ، جمعه ها از ساعت 3 تا 7 عصر به جز شنبه ها و تعطیلات رسمی از نمايشگاه "آهنگ آفتاب" در موزه هنرهاي معاصر تهران واقع در خيابان كارگر شمالي، جنب پارك لاله ديدن كنند.
نظر شما