به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، محمدرضا دهشیری، در کارگاه آموزشی دیپلماسی شهری گفت: امنیت، توسعه، اقتصاد، فرهنگ، شبکه سازی، نمایندگی و برندسازی از مولفه ها و شاخصه های دیپلماسی شهری است.
این استاد دانشگاه با توضیح شاخصه های دیپلماسی شهری خاطرنشان کرد: در دیپلماسی شهری مباحث مربوط به اقتصاد، فرهنگ، توسعه و امنیت در خود شهرها محقق می شود.
وی با بیان اینکه در این حوزه می توانید از ابزاری مثل گردشگری در توسعه اقتصاد استفاده بکنیم، اذعان داشت: در حوزه شبکه سازی در شهرهای دنیا شبکه های متفاوتی ایجاد شده است که بتوانند مشکلات شان را حل کنند.
وی با اشاره به ایجاد ابرشهرها در سطح بین المللی اذعان داشت: نشست شهرداران، شورای شهرداری های منطقه در مجمع جهانی شهری از جمله نشست هایی است که در رابطه با شبکه سازی شهری برگزار می شود.
این استاد دانشگاه با اشاره به ایجاد سازمان شهرهای متحد و حکومت های محلی گفت: انجمن کلانشهرهای جهان از دیگر انجمن هایی است که در حوزه شهری ایجاد شده است که تهران و مشهد نیز در آن عضویت دارند.
وی با اشاره به مجمع جهانی شهری و کارکردهای آن ادامه داد: این مجمع در سال 2001 پایه ریزی شده و 1400 شهر در آن عضویت دارند.
دهشیری درباره شبکه شهرهای خلاق توضیح داد: شهر خلاق شهری است که در آن فضایی برای روامداری و تحمل نظرات مخالف وجود داشته باشد و فناوری نوین را به کار بگیرد و استعدادهای شهروندانش را ارتقا دهد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه شبکه شهرهای خلاق، حساس سازی و آگاهی بخشی حایز اهمیت است، خاطرنشان کرد: باید به موضوع دیپلماسی شهری در تعامل با شهرهای کشورهای دیگر توجه بیشتری داشته باشیم.
دهشیری نمایندگی شهرها در سازمان های بین المللی را از دیگر کارویژه دیپلماسی شهری عنوان کرد و افزود: با حضور شهرها از جایگاه مشورتی برخوردار خواهند شد بنابراین در این قالب دیدگاه ها و دغدغه های شهری خود را در عرصه بین المللی مطرح می کنند و مسایل شهری در عرصه بین المللی شنیده می شود.
این استاد دانشگاه با اشاره به تاثیرگذاری شهرها در سیاست های فرهنگی و اجتماعی گفت: سه نوع دیپلماسی شهری مطرح است که در آن دیپلماسی شهری دوجانبه، چندجانبه و غیررسمی مورد توجه قرار می گیرد.
وی ادامه داد: در دیپلماسی رسمی دوجانبه همان شهرهای دوقلو یا خواهرشهرها مطرح است که خواهرخواندگی شهرها در این چهارچوب قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه اولین خواهرخواندگی بین شهرهای فرانسه و انگلیس پس از جنگ جهانی اول ایجاد شد، افزود: در این نوع از این ارتباط شهرها باید همبستگی بیشتری داشته باشند و ارتباطات بین شهروندان دو شهر گسترده باشد.
دهشیری شاخصه های فرهنگی، تاریخی و گردشگری را برخی از مشترکات بین شهرهای خواهرخوانده برشمرد و گفت: در قالب این طرح شهرها منافع مشترک خود را در حوزه های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی پیگیری می کنند.
وی با بیان اینکه حدود 2400 رابطه خواهرخواندگی بین شهرها در جهان وجود دارد، تاکید کرد: در قالب این روابط اصولا مشارکت در سه سطح شهرداران، تاجران و بخش خصوصی انجام می شود.
وی با اشاره به اینکه در ایران شهرهای مختلفی به ویژه تهران با شهرهای سایر کشورها خواهرخوانده اند، گفت: دیپلماسی شهری چندجانبه نیز در راستای نقشی که شهرها در سازمان های بین المللی ایفا می کنند، تعریف می شود که مجمع شهرداران آسیایی نمونه بارز آن است و مقر دایمی آن در تهران مستقر است و ایران حضور فعالی در این مجمع دارد.
وی با اشاره به بخش سازهای مردم نهاد و ان جی اوها در روابط غیر رسمی میان شهرها خاطرنشان کرد: در قالب این روابط که همه بار دیپلماسی شهری بر دوش شهرداران و مقامات شورای شهر نیست بلکه سایر بازیگران نیز می توانند نقش آفرین باشند.
وی افزایش جمعیت شهرها در مقایسه با روستاها را از دلایل اصلی اهمیت دیپلماسی شهری برشمرد و گفت: در حال حاضر 54 درصد جمعیت در شهرها و 48 درصد جمعیت در روستاها ساکن است و پیش بینی می شود تا چند سال آینده جمعیت شهری 66 درصد جمعیت جهان را تشکیل دهد.
دهشیری با بیان اینکه شهرها را می توان از نظر کارکردی به شهر خلاق، شهر کارآفرین، شهر پایدار، شهر هوشمند و شهرهای آینده تقسیم بندی کرد.
وی با بیان اینکه در شهر خلاق مراکز آموزش عالی، صنعت توریسم و همه زیرساخت های شهری در خدمت یک هدف قرار می گیرند، تصریح کرد: ادبیات، موسیقی، صنایع دستی و هنرهای فولکلر، طراحی و معماری، هنرهای رسانه ای، امور خوراکی و آشپزی، فیلم و سینما محورهای اصلی شهر خلاق را تشکیل می دهند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: اگر شهری بخواهد در شبکه های خلاق یونسکو ثبت شود باید حول یکی از این موضوعات به یک توانمندی برسد که مقامات محلی در این حوزه بسیار موثر هستند به طور مثال می توانیم شهرهای شیراز و نیشابور را به عنوان شهر ادبیات معرفی کنیم و یا اینکه شهر یزد را به عنوان شهر خلاق طراحی و معماری در سطح جهان معرفی کنیم.
وی درباره ویژگی های شهرهای کارآفرین گفت: مدیریت امور مالی شهر، ارتقای کیفیت آموزشی یعنی برقراری پیوند بین دانشگاه و صنعت، کاهش جرم و جنایت، رعایت قوانین و مقررات، افزایش توسعه اقتصادی، رفاه اجتماعی و نقش آفرینی جامعه مدنی از ویژگی های شهر کارآفرین است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه شهرهای کارآفرین زمانی می توانند موفق باشند که بتوانند با سایر شهرهای کارآفرین متناسب تعامل برقرار کنند، تاکید کرد: با کارآفرینی می توانیم جلوی بزه در جامعه را بگیریم.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: شهر کارآفرین 5 محور را برای فعالیت اجتماعی خود انتخاب می کند یعنی کالای جدید تولید می کند و گشودن بازار جدید، در اختیار گرفتن منبع جدیدی از عرضه مواد خام را کالاهای نیمه صنعتی، ایجاد نهاد جدید که بتواند صنعت خاصی را مدیریت کنند از دیگر شیوه هایی است که شهر کارآفرین می تواند در پیش بگیرد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اقتصاد درون زا (خوداتکایی)، رعایت معیارهای بوم شناسی و زیست محیطی تضمین برابری فرصت ها از ویژگی های شهر پایدار است، تصریح کرد: تلفیق حفاظت و توسعه، تامین نیازهای اولیه زیستی انسان، دستیابی به عدالت اجتماعی، خوداتکایی اقتصادی و رعایت تنوع فرهنگی از نیازهای اساسی شهروندان است که در یک شهر پایدار تعریف می شود.
وی ادامه داد: زمانی که شهر پایدار داشته باشیم در کنار توسعه می توانیم مراحل طبیعی را نیز حفظ کنیم و استانداردهای توسعه پایدار را رعایت کنیم.
دهشیری گفت: نظام کشاورزی شهری، منابع انرژی تجدیدپذیر، ایجاد توسعه فضای سبز، حمل و نقل عمومی پایدار و توسعه یافته، تراکم بهینه ساختمانی، ایجاد ساختمان هایی با انرژی صرف، نظام های بهکشی و آبیاری شهری و سیستم های حفظ انرژی از ویژگی های شهر پایدار است.
وی با بیان اینکه شهر هوشمند تجلی یک جامعه دانش محور است، ادامه داد: اقتصاد هوشمند، مردم و حکومت هوشمند، حمل و نقل هوشمند، محیطی هوشمند و زندگی هوشمند با محوریت و کیفیت زندگی شهروندان از ویژگی های شهر هوشمند است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: استفاده از فناوری اطلاعات، داشتن سواد دیجیتالی، دولت الکترونیکی، استفاده از فناوری های جدید برای حفاظت از محیط زیست و توسعه پارک های علمی و فناوری از مظاهر شهر هوشمند می باشد.
این استاد دانشگاه با اشاره به شکل گیری شهرهای آینده تصریح کرد: هدف شهرهای آینده این است که شهرها به فضاهای فرماندهی و تولید پساصنعتی تبدیل شوند.
وی ادامه داد: در این قالب شهرها در یک زمینه خاص تخصص پیدا می کنند و فقط موضوع طراحی را به کار می گیرند و به مکانی برای هماهنگی تبدیل می شوند و روند طراحی، تولید، توزیع و مصرف را مورد بررسی قرار می دهند.
این استاد دانشگاه با اشاره به مولفه های تقسیم بندی شهرهای آینده گفت: سرمایه انسانی در سبک زندگی، ظرفیت اقتصادی، کارایی هزینه ها و پیوندهای ارتباطاتی معیار این تقسیم بندی قرار می گیرد و محوریت شهر بر علم و فناوری، ارتقای خلاقیت های فردی و جمعی و برقراری ارتباط متوازن بین شهر و روستا خواهد بود.
این استاد دانشگاه یادآور شد: گردشگری، صادرات، حکمرانی، سرمایه گذاری و مهاجرت، فرهنگ و میراث و مردم نیز شاخص های شهری را تشکیل می دهند.
نظر شما