به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پس از اجرایی شدن برجام درست است که ایران دسترسی به بازار جهانی نفت را به دست آورده است اما ظرفیت برداشت از میادین داخلی چنان بالا نیست و این ظرفیت پس از مدتی رو به کاهش خواهد بود به همین دلیل ایران در تلاش است که با استفاده از سرمایه گذاری های داخلی و خارجی و همچنان تکنولوژی های جدید دست به برداشت بیشتر از میادین مشترک نفتی بزند.
بنابراین گزارش، طبق خبری که در وزارت نفت منتشر شده مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران هم بر این مساله تاکید ویژه داشته است.
«علی کاردر» روز گذشته در نشست «هم اندیشی شرکت های بالادستی نفت و گاز» یکی از مشکلات اصلی شرکت ملی نفت ایران را ضریب بازیافت ناچیز برخی مخزن های نفتی عنوان کرد و گفت: با توجه به هدف گذاری تولید نفت و گاز، باید بیشتر تلاش خود را روی ازدیاد برداشت از میدان های در حال بهره برداری متمرکز کنیم.
کاردر ادامه داد: باید بپذیریم تولید چهار میلیون بشکه نفت در روز، ظرفیت مناسبی برای جهش های اقتصادی کشور نیست و این میزان باید افزایش یابد.
وی از پیشرفت چند طرح پالایشگاهی در کشور خبر داد و گفت: پرهیز از خام فروشی بحث کاملا درستی است اما با ضرورت بهره مندی بیشتر از ظرفیت های موجود و تلاش برای ازدیاد برداشت مغایرتی ندارد و امیدواریم با تعریف و تکمیل طرح های پایین دستی، این مهم نیز محقق شود.
معاون وزیر نفت یادآوری کرد: دستیابی به اهداف بالادست صنعت نفت در برنامه ششم توسعه به بیش از ١٠٠ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد و رشد ٩ درصدی صنعت نفت در پایان برنامه نیز با احتساب جذب این میزان سرمایه هدف گذاری شده است.
کاردر با یادآوری این که شرکت ملی نفت ایران بسته ای از قراردادها را در دستور کار دارد، گفت: در برخی میدان های موضوع قرارداد، شرکت ایرانی به عنوان محور اصلی فعالیت می کند و می تواند از همکاری شرکت خارجی بهره مند شود اما در شماری دیگر مانند میدان های بزرگ، شرکت خارجی محور اجرای قرارداد است و باید با همکاری شریک ایرانی فعالیت های توسعه ای را انجام دهد.
به گزارش شبستان، دولت یازدهم با توجه به اینکه مخازن مشترک نفتی عمر محدودی دارند در برنامههای توسعهای کشور تجدید نظر کرده است و محور را بر توسعه میادین مشترک متمرکز کرده است تا سهم 7 درصدی این میادین را در تولید نفت کشور ارتقا دهد برنامههای اقتصادی دولت یازدهم الزام دیگری نیز در بخش نفتی کشور به وجود آورده است و آن هم رسیدن ظرفیت تولید نفت خام کشور به بیش از پنج میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه تا 4 سال دیگر است بر اساس هدفگذاری انجام شده تا سال 97 تولید نفت خام از میدانهای مشترک غرب کارون به ٧٠٠ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت دولت برای تحقق این اهداف تا سال 97 بیش از 21 میلیارد دلار در این میدانها سرمایهگذاری خواهد کرد.
بر اساس آمار رسمی وزارت نفت، ایران بیش از 102 میدان نفتی دارد که از این تعداد 28 میدان به صورت مشترک میان کشور ما و کشورهای مجاور قرار گرفته است. در این بین مخازن مشترک واقع در خشکی در همجواری کشور عراق قرار دارد و سایر مخازن در خلیج فارس و دریای عمان واقعاند. اما مشکلی که در خصوص این میادین مشترک وجود دارد اتمام عملیات توسعه در کشور همسایه و نیمه تمام بودن عملیات توسعهای ایران در بخش ایرانی این میادین است. این درحالی است که کشورهای رقیب برای برداشت از این میادین منتظر به پایان رسیدن عملیات توسعه بخش ایرانی نخواهند ماند و هر روز حجم ذخایر بدون آنکه ایران نفت از مخزن مشترک برداشت کند کمتر میشود. از این رو دولت یازدهم با توجه به اینکه مخازن مشترک نیز عمر محدودی دارند در برنامههای توسعهای کشور تجدید نظر کرده است و محور توسعه را در میادین نفتی بر توسعه میادین مشترک متمرکز کرده است تا سهم 7 درصدی این میادین را در تولید نفت کشور ارتقا دهد. ضمن آنکه برنامههای اقتصادی دولت یازدهم الزام دیگری نیز در بخش نفتی کشور به وجود آورده است و آن هم رسیدن ظرفیت تولید نفت خام کشور به بیش از پنج میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه تا 4 سال دیگر است. از این رو میتوان گفت اهداف توسعه جدید صنعت نفت کشور در کنار محوریت میادین مشترک مأموریت بسیار دشواری را برای صنعت نفت ترسیم کرده است. اخیراً نیز در راستای این تصمیم یعنی تسریع در توسعه میادین مشترک بیژن زنگنه وزیر نفت دستوری مبنی بر انتقال دستگاههای حفاری از میادین نفتی مستقل به مشترک صادر کرده است که نوید دهنده تحقق اهداف صنعت است. بر این اساس برخی دستگاههای حفاری از جمله دستگاههای حفاری ۸۳ و ۸۶ فتح که در شرکت مناطق نفت خیز جنوب کار میکردند، به میدان مشترک آزادگان جنوبی منتقل شدند. همچنین دولت یازدهم توسعه برخی از میادین را که به دلیل درصد پیشرفت کم در اولویت پایین قرار دارند کنار گذاشته است و سرمایهها را بر توسعه میادین مشترک با پیشرفت بالا متمرکز کرده است که در این میان میتوان به اولویت دهی به میادین مشترک غرب کارون در دولت یازدهم اشاره کرد.
نظر شما