خبرگزاری شبستان- خراسان شمالی؛ صف آرایی بزرگی بود؛ برخی ایستاده و برخی نشسته زیر آفتاب سوزان منتظر شنیدن ندای حق از سوی پروردگار به وسیله آخرین پیامبر خدا محمد(ص)، امروز هجده ذی الحجه است و رویداد غدیرخم عید اکمال و اتمام دین، غدیر برای تشنگان، چشمه زلال هدایت و برای ره گم کردگان صراطی است که به سنت پیامبر صلی الله علیه و آله منتهی می شود.
عید غدیر، عید پیوند و برادری میان مومنان و ولایت مداران است. غدیر اوج همه خوبی ها و نقطه کمال همه رسالت ها پیامی دارد که در یک جمله کوتاه خلاصه شده است: من کنت مولاه، فهذا علی مولا، یعنی هرکس ولایت من پیامبر را گردن می نهد باید بر ولایت علی(ع) نیز گردن بگذارد.
آخرین حج و پیام پیامبر(ص)
پیامبر(ص) در سال دهم هجرت با شرکت در مراسم حج، احکام حج و هدف آن را برای مردم ابلاغ کرد و پیرایه ها را از این عبادت سیاسی عبادی دور کرد. بیش از 150 هزار مسلمان حج را با پیامبر(ص) یه جا آوردند و ندای لبیک و شعار توحید، سراسر مکه، عرفات و منا را فرا گرفت.
پیامبر در فرصت های مناسب حج با سخنرانی مطالب و دستورهای مهم اسلام را برای مسلمانان بازگو و به خصوص به پیروی از قرآن و سنت تاکید کرد.
تعیین جانشین و ماجرای غدیرخم
با پایان یافتن مراسم حج، مسلمانان آماده حرکت به سوی سرزمین های خود شدند، پیامبر(ص) هم با کاروانی عازم مدینه شد که در سرزمین غدیرخم جبرئیل بر پیامبر فرود آمد و آیه 67 سوره مائده را بر ایشان نازل کرد: ای پیامبر آنچه از طرف پروردگارت نازل شده است به طور کامل به مردم برسان و اگر نکنی، رسالت او را انجام نداده ای و خداوند تو را از خطرات احتمالی مردم حفظ کند.
در بیابان غدیر که در واقع چهارراه بود و مردم حجاز را هم از جدا می کرد، پیامبر(ص) دستور توقف داد، اعلام شد آنها که جلوتر رفته اند برگردند و آنها که نرسیده اند، زودتر خود را به غدیرخم برسانند. بیش از 100هزار نفر در بیابان سوزان در غدیر در انتظار نشستند تا پیام پیامبر(ص) را بشنوند.
روز 18 ذی الحجه به فرمان پیامبر(ص) منبری از جهاز شتران ترتیب داده شد. پیامبر(ص) بر فراز آن پس از حمد و ثنای خدا، دست علی(ع) را گرفت و بلند کرد و فرمود: فَمَن کُنت مَولاه فَعَلیُّ مولاه، هر کس که من مولا و رهبر او هستم علی مولا و رهبر او است.
این جمله بیش از سه بار تکرار شد و پس از آن مسلمانان به دستور پیامبر(ص) نزد علی(ع) آمدند و مقام امامت و رهبری آن حضرت بعد از پیامبر(ص) را به او تبریک گفتند، به این ترتیب آئین اسلام، توسط پیامبر(ص) با تعیین جانشین تکمیل و به پایان رسید و حضرت محمد(ص) در خطبه غدیر با خواندن حدیث ثقلین، آیه سه سوره مائده را قرائت کرد: امروز آئین شما را کامل و نعمت خود را بر شما تمام کردم و خشنود گشتم که اسلام دین شما باشد.
اعلام اسلام ناب محمدی در غدیرخم به جهانیان
نماینده ولی فقیه در خراسان شمالی هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با تاکید بر اینکه امام علی(ع) به غدیر ابهت داده است، گفت: در اسلام ناب محمدی، معنویت، سیاست و دیانت از هم جدا نیست، بنابراین با معرفی امام علی(ع) در غدیرخم به عنوان حاکم جامعه اسلامی پس از پیامبر(ص)، اسلام قابل اجرا به جهانیان معرفی شد.
حجت الاسلام ابوالقاسم یعقوبی افزود: علی(ع) پس از پیامبر(ص) امام بود، اما آنچه در غدیر خم اعلام شد، حاکمیت علی(ع) بر جامعه دینی بود و در واقع زمام داری و سرپرستی امت اسلام به علی(ع) سپرده شد.
ولایت ریشه در غدیر دارد
وی بیان کرد: زمانی که از ولایت صحبت می شود باید ریشه آن را در غدیر جشتجو کرد، در غدیر خم بود که زمام جامعه دینی به رهبری عادل و عالم سپرده و سبب نهادینه شدن ولایت در غدیر خم شد.
وی تصریح کرد: در غدیر، معیار رهبری دینی، ولی جامعه و مولای جامعه دینی معرفی شد، بنابراین اکنون هرچه داریم از غدیر است، انقلاب اسلامی، اسلام ناب محمدی، ولایت فقیه همه از غدیر نشأت گرفته است.
امام جمعه بجنورد تاکید کرد: آنچه ملاک رهبری جامعه دینی است، خویشاوندی نیست، بلکه علم به اسلام، عادل بودن، داشتن تقوا و رفتار به اسلام سبب معرفی علی(ع) در غدیرخم به عنوان رهبر جامعه شد.
غدیر متمم بعثت و مکمل رسالت است
حجت الاسلام یعقوبی افزود: پیامبر(ص) در غدیرخم با معرفی علی(ع) به عنوان رهبری جامعه، شایسته سالاری را نهادینه کرد، غدیر تافته جدا بافته از اسلام نیست، بلکه غدیر متمم بعثت و مکمل رسالت است.
وی عنوان کرد: علی(ع) یعنی پیامبر(ص)، یعنی امامت و ولایت زنجیره به هم پیوسته است که در یک سلسله قرار دارند، چنانکه پیامبر(ص) فرموده است: علی از من است و من از علی.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه 365 عالم اهل سنت روایت غدیر را نقل کرده اند گفت: شیعه و سنی باهم دعوا ندارند، چرا که در غدیر وحدت اعتقادات است نه تاکتیک مقابله باهم و این دشمنان و شیاطین جهان هستند که از شیعه و سنی سوء استفاده و سبب تفرقه افکنی بین مسلمانان می شوند.
غدیر حادثه سیاسی و حزبی نیست
حجت الاسلام یعقوبی عنوان کرد: غدیر یک حادثه سیاسی و حزبی نیست، بلکه برخاسته از متن دین و مکمل بعثت است و علی(ع) ادامه دار وجودی پیامبر(ص) و امامان ادامه دار وجودی علی(ع) هستند که شجره طیبه را شکل داده اند.
نماینده ولی فقیه در خراسان شمالی تاکید کرد: ما مسلمانان اهل تشیع و تسنن وحدت داریم و همه زیر پرچم اسلام هستیم، اما انگلیس پیر، آمریکا و مرتجعین منطقه در پی ایجاد تفرقه برای رسیدن به اهداف سلطه گری شان هستند.
منابع:
سیره چهارده معصوم- محمدمحمدی اشتهاردی
بحارالانوار- جلد۲۱
الغدیر- علامه امینی- جلد اول
نظر شما