خبرگزاری شبستان ـ گروه مسجد و کانونهای مساجد: بر پایه آموزههای دینی، مهمترین و محوریترین کانون دینی جامعه، مساجد هستند که میتوانند و باید در عرصههای گوناگون مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نقش آفرینی کنند. دفاع مقدس و هشت سال مقاومت در برابر دشمن بعثی ـ صهیونیستی به خوبی این نقش آفرینی مساجد را نشان داد آنچنان که مهمترین پایگاه در حمایت همهجانبه، فراگیر و فعال از جبههها و رزمندگان سرزمین ایران در دوران جنگ تحمیلی بودند و به دیگر نیازهای جامعه نیز می پرداختند.
پلاک نمادی از هویت سربازان میهن در جنگ است اما انگار هویت و کارکردهای مساجد در دوران دفاع مقدس متفاوت بود با آنچه که امروز هست. خبرنگار ما در گفتوگو با تعدادی از ائمه جماعات و علما درباره کارکردهای متنوع مساجد که در آن دوران به ظهور رسیدند اما امروزه مورد غفلت قرار گرفتهاند، سخن گفته است و در این نوبت، مشروح گفتوگو با حجتالاسلام سید احمد تهرانی؛ امام جماعت مسجد الغدیر تهران میآید.
تهرانی با بیان اینکه در 16 سالگی در مدرسه عالی پارس تهران، تعلیمات نظامی را فراگرفته است، گفت: مسئولان مربوط به اعزام، به دلیل نداشتن رضایت نامه والدین اجازه حضورم در جبههها را ندادند. موضوع را با پدرم که در میان گذاشتم، گفتند «رضایت نامه را امضا نمیکنم زیرا با وجود علاقه به شهادت شما، دوست دارم ابتدا عالم و سپس شهید شوید». هر چقدر هم که اصرار کردم فایده نداشت و ایشان فراگیری علوم دینی را مقدم بر جهاد و حضور در جبههها بیان کردند.
بسیاری از هم درسیها و استادانم شهید شدند
وی افزود: به دنبال ممانعت پدر از حضورم در جنگ، در مدرسه علمیه چیذر تهران، طلبه شدم در حالی که بسیاری از هم درسیها و استادانم در دوران دفاع مقدس شهید شدند.
امام جماعت مسجد الغدیر با اشاره به پشتیبانی مساجد از جبههها و بیان مهم ترین مسایل سیاسی در خانههای خدا، خاطرنشان کرد: اهل بیت (ع) از سیاست آگاه بودند و مهم ترین مسایل سیاسی جامعه در خانه ائمه اطهار (ع) به بحث و مذاکره گذاشته میشدند. همچنان که امام صادق (ع) فرمودند «العالِمُ بِزَمانِهِ لا تَهجُمُ عَلَیهِ اللَّوابِس، شبهات به کسی که زمانه خود را بشناسد هجوم نمیآورد.» (الكافی، ثقة الاسلام كلینی، ج ۱، ص ۲۶ ؛ تحف العقول ،حسن بن شعبه حرانی، ص ۳۵۶ ؛ بحارالانوار، مجلسی، ج ۶۸ ص ۳۰۷).
مساجد کانون پیوند دین و سیاست هستند
وی اضافه کرد: قرآن کریم اشارات بسیاری درباره مبارزات پیامبر (ص) با دشمنان دارد بنابراین دین از سیاست جدا نیست و بالتبع مسایل مربوط به دفاع که در فقه اسلامی وجود دارند شامل مساجد ـ سنگرهای پشتیبان جبههها ـ نیز میشوند.
تهرانی با اشاره به برررسی نیازهای جبههها توسط ائمه جماعات و جوانان مسجدی، بیان کرد: مسجد الغدیر در زمان امامت جماعت مرحوم حجت الاسلام و المسلمین مهدی حائری تهرانی، ماهانه یک کامیون کمک های مردمی به جبههها ارسال میکرد.
مساجد بصیرت افزای جامعه هستند
وی ادامه داد: آن زمان مهمترین مسایل سیاسی جامعه در مساجد بیان میشدند و ائمه جماعات به پیروی از امام خمینی (ره) مردم را برای حضور در جبههها آماده و تشویق میکردند. بنابراین خانههای خدا علاوه بر پشتیبانی مالی از رزمندگان، نقش بصیرت افزایی برای تقویت جبههها را داشتند.
امام جماعت مسجد الغدیر با اشاره به سخنان رهبری درباره زنده نگه داشتن نام و خاطره شهدا در جامعه، خاطرنشان کرد: سپاه، بسیج، سازمان تبلیغات اسلامی و سایر نهادها پیرو فرمایش رهبر انقلاب بخشی از فعالیت خود را به فرهنگ شهادت و ایثار اختصاص دادند و مساجد در این زمینه، پرچمدار برگزاری این برنامهها هستند.
نظر شما