به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، رآکتور بلغاری به ایران می آید؟، ایران می تواند بخشی از راه حل مسائل خاورمیانه باشد، پیام ایران برای آمریکا چه بود؟، آمریکا با فروش بوئینگ به ایران موافقت کرد برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
رآکتور بلغاری به ایران می آید؟
بلغارستان لاحیه لغو قرار داد با طرف روسی را برای ساخت نیروگاه اتمی تصویب کرد و قرار است خسارت لغو این قرار داد به روسها پرداخت شود. در این میان حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و همتای بلغاری اش روسن پلونیف دیدار کرد.
پیش تر قرار بود ایران رآکتور این نیروگاه را خریداری کند اما مقامات ایرانی خرید دست دوم رآکتور از بلغارستان رد کرده بودند. علی اکبر صالحی در آن زمان گفته بود هیچ برنامه ای برای خرید رآکتور از بلغارستان وجود ندارد. تهران و سوفیا پس از لغو تحریم های بین المللی مناسبات جدیدی را بنا کرده اند و گفته می شود در صورتی که برنامه خرید این رآکتور جدی باشد یکی از بزرگترین معاملات میان ایران و بلغارستان خواهد بود. شرکت روس اتم اکسپرت روسیه قرار بود دو نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی برق را در ساحل رودخانه دانوب بنا کند.
گفته می شود یک سرمایه گذاری خصوصی قطعات به جای مانده از این نیروگاه برق را خریداری و آن را به صورت خرد به فروش می رساند. در همین حال بر اساس قرار داد میان روسیه و بلغارستان این کشور روزانه ۱۶۷ هزار یورو به مسکو خخسارت پرداخت خواهد کرد تا تمام خسارت های این قرار داد جبران شود.
ایران می تواند بخشی از راه حل مسائل خاورمیانه باشد
سعد حریری نخست وزیر سابق لبنان در میان سالهای 2009 تا 2011 و فرزند رفیق حریری با تکرار ادعای خود در خصوص مرگ پدرش کماکان بر این باور است که حزب الله لبنان در مرگ حریری بزرگ موثر بوده و نقش داشته است.
حریری در یادداشتی که امروز جمعه در روزنامه نیویورک تامیز منتشر شد می نویسد جمهوری اسلامی ایران از حزب الله برای حضور در جبهه های جنگ در سوریه حمایت کرد که منجر به کشته شدن صد ها جوان لبنانی شد. در همین حال جوانانی از عراق و افغانستان نیز برای حمایت از بشار اسد به سوریه اعزام شدند. رژیم سوریه مجموعه ای است که بیش از نیمی از جمعیت خود را به به قتل رسانده است و در همین حال بزرگترین مشکل پناهجویان را پس از پایان جنگ جهانی دوم در حال حاضر در جهان ایجاد کرده است.
حریری همچنین اشاره ای به نقل عربستان و ترکیه در حمایت از جریان های تروریستی و تجهیز آنها در یادداشت خود نکرده است.این سیاست مدار لبنانی که روابط ویژه ای نیز با عربستان سعودی دارد همچنین معتقد است ایران جایگاه خاصی در حل و فصل کردن مسائل خاورمیانه در اختیار دارد به شرطی که فضولی در امور کشورهای چون لبنان ، سوریه ، عراق و یمن و حتی بحرین را متوقف کند.
این کشور حامیان منطقه ای دارد که آنها را تجهیز می کند در حالی که عربستان سعودی با کمک های مالی به لبنان پس از کنفرانس پاریس تلاش کرد تا موقعیت اقتصادی لبنان را بهبود بخشد اما ایرانی ها در این زمان با تجهیز حزب الله روند های توسعه ای در لبنان را کند کرده اند.
وی در پایان یادداشت خود توصیه می کند که ایران باید دخالت در امور خاورمیانه را متوقف و برای گام نخست نیروهای خود را از کشورهای منطقه به خصوص سوریه خارج کند.
پیام ایران برای آمریکا چه بود؟
ایران انواع سلاح های جدیدش را به نمایش گذاشت . این سلاح ها شامل موشک اندازه ها تانک ها سامانه ضد موشکی اس سیصد و چندین سلاح دیگر بود که ایران آنها را در مقابل دیدگان رسانه ها به نمایش گذاشت.
رژه آغازین هفته دفاع مقدس که در ایران سالگرد آغاز جنگ با عراق است در سال جاری در حالی برگزار شد که رئیس جمهوری این کشور در نیویورک سخنرانی می کرد و سلاح های ایرانی از جلوی تندیس بنیانگذار جمهوری اسلامی می گذشتند
در بندر عباس و ساحل خلیج فارس نیز شاهد رژه نیروی دریایی ایران بودیم که به مناسبت سالگرد جنگ هشت ساله با همسایه غربی این کشور عراق برگزار می شد در این رزمایش و نمایش دریایی کشتی ها قایق ها و تفنگ داران دریایی ایران به همراه بالگرد ها و زیر دریایی ها نمایشی جالب را اجرا کردند.
درگیری های دریایی ایران در جنوب این کشور با آمریکایی ها گسترش یافته است و طی یک سال گذشته ایران بارها به آمریکایی ها و شناورهای این کشور هشدار داده تا در حریم آن حرکت نکنند. این مساله در کنار افزایش توان دریایی ایران در آبهایی دریای عمان و خلیج فارس نشان می دهد تهران به حضور آمریکایی ها در این منطقه بد بین است و خواهان محدود و خروج کامل آنها از منطقه است.
به ایران پول نقد ندهید
معاملات نقدی با ایران از منظر جمهوری خواهان خطرات اقدامات تروریستی را افزایش می دهد. آنها بر این باورند که ایران از حامیان تروریسم در منطقه است به همین منظور دلارهای آمریکایی به این کشور کمک می کند تا موقعیت خود را ارتقا دهد. در همین حال تامین مالی تروریست ها با توجه به عدم وجود گروه های ضربت برای کنترل این نقل و انتقلات مساله مهم دیگری است.
اما سوالی که اینجا مطرح می شود آن است که چه گروهی تروریستی است؟ کمک به دولت بشار اسد از نظر جمهوری خواهان کمک به تروریسم است مساله ای که در مقابل کمک های عربستان سعودی به جلادان داعشی حمایت از تروریسم محسوب نمی شود.
در حال حاضر مجموعه ای از استاندارد های جهانی برای جلوگیری از پول شویی تامل مالی تروریستی و ترانزیت پول وجود دارد اما آنها رعایت نمی شوند. این روش های حمل و نقل غیر فیزیکی پول است که بدون انتقال از مرزها منجر به انتقال پول می شود. وجوه نامشروع پول شویی و مساله تامین مالی تروریست ها عموما از همین رویکرد استفاده می کند.
آمریکایی ها حمایت ایران از حزب الله حماس و کمک به دولت بشار اسد را نمونه های از حمایت از تروریسم می دانند.
آمریکا با فروش بوئینگ به ایران موافقت کرد
ایالات متحده ساعاتی پیش موانعی را که در مقابل فروش هواپیماهای مسافربری بوئینگ و ایرباس به ایران بود را برداشت تا جمهوری اسلامی بتواند از این هواپیماها بهره مند شود. ایران دارای ناوگان هوایی بسیار فرسوده ای است و کشورهای همسایه از جمله ترکیه و امارات عموم سود پروازهای ایرانیان را در جیب خود می برند.
این لغو تحریم ها نه تنها به مساله هواپیما ها بلکه به ماجرای خروج کامل ایران از تحریم های بین المللی مربوط می شود که بر اساس توافق سال گذشته میان تهران و قدرت های جهانی به امضا رسید. در همین حال سحنگویی شرکت آمریکایی بوئینگ از فروش ۸۰ فروند هواپیما به خط هوایی ایران ایر خبر داد. ایران ایر پیش از تحریم ها ناوگان خود را با هواپیماهای بوئینگ و ایرباس تامین کرده بود. اما در این بین ایرباس تنها توانسته است مجوز های لازم را برای فروش ۱۷ هواپیما بدست آورد در حالی که قرارداد این شرکت با طرف ایرانی ۱۱۸ هواپیما را شامل می شود.
نباید از نظر دور داشت که طی ۴۰ سال گذشته صد ها ایرانی در حوادث هوایی جان خود را از دست داده اند. مجوز های جدید به ایران اجازه می دهد هواپیماهای دست دوم را نیز از کشورهای ثالث خریداری کند.
نظر شما