به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، نشست خبری حسین ابویی مهریزی، معاون طرح و برنامه وزارت صنعت و معدن با موضوع گزارش عملکرد در حوزه مربوط، امروز 12 مهر در ساختمان وزارت صنعت و معدن برگزار شد. ابویی در این نشست با اشاره به رتبه اقتصادی ایران در رقابت پذیری صنعت جهانی گفت: بر اساس آخرین گزارشی که از سوی مراجع معتبر جهانی ثبت شده است رتبه ایران در رقابت پذیری صنعتی 65 است که این رتبه در بین 143 کشور می باشد.
وی در خصوص رتبه ایران در شاخص های مختلف صنعتی بیان داشت: ایران از نظر توانمندی تجاری در سال 2014 به رتبه 131 از 138 کشور دست یافت که جای تامل و تفکر دارد، در بخش توسعه انسانی نیز در سال 2014 طبق اخرین گزارش 69 از 188 کشور هستیم، در حوزه اقتصاد آزاد نیز طبق آخرین گزارشات در سال 2016 که تازه ترین آمار است در رتبه 171 از 168 کشور می باشیم و در بیزینس اقتصادی نیز بر اساس آخرین گزارشات در سال 2016 در رتبه 118 در قرار داریم که بیشترین تغییرات نیز مربوط به این بخش است و نشانگران آن رتبه 152 در سال 2014 بود که جهش 34 پله ای به رتبه 118 رسیده ایم و بر اساس هدف گذاری های که برای این بخش در نظر گرفته شده است به لطف خدا به رتبه زیر 100 برسیم.
وی با اشاره به ثبت آمارهای مختلف در بخش های صنعتی و معتبرترین مرکز آماری در داخل کشور اظهار کرد: طبق آخرین آماری که مرکز آمار کشور در بخش صنعتی داده است در سه ماه اول سال 95 شاهد رشد 4/2 درصد بوده ایم و در کل اقتصاد نیز این رشد بدون در نظر گرفتن صنعت نفتی 4/4 درصد و بدون نفت نیز 2/2 درصد بوده است.
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت و معدن در خصوص آخرین وضعیت جواز فعالیت های صنعتی گفت: در 6 ماه اول سال جاری هفت هزار 853 مجوز تاسیس در بخش صنعت صادر شده است که معنای آن تمایل به سرمایه گذاری در کشور می باشد و این تعداد مجوز در سال پیش هفت هزار 662 مورد بوده است که با توجه به رقم اعلام شده در 6 ماه اول سال جاری 2/5 درصد از نظر تعداد رشد داشته ایم و از نظر سرمایه گذاری رشد 55 درصدی را شاهد بودیم که این موضوع نشانگر گرایش طرح ها به بخش سرمایه گذاری می باشد.
ابویی مهریزی با اشاره به بخش های که فعالیتشان تحقق یافته است و سرمایه گذاری در آنها صورت گرفته و به مرحله بهربرداری رسیده است تصریح کرد: در 6 ماه امسال به بخش های که در حوزه صنعت و معدن به بهربرداری رسیده اند دو هزار 566 عدد پروانه بهربرداری داده شده است که نسبت به سال قبل از نظر تعداد 10/4 درصد افزایش داشته و از نظر میزان سرمایه گذاری نیز 127 درصد افزایش رشد را تجربه کرده است و این امر نشانگران آن است که نسبت به 6 ماه سال قبل واحدهای که بیشتر سرمایه پذیر بوده اند بیشتر به بهربرداری رسیده اند.
وی در خصوص تعداد مجوزهای صادره در حوزه معدن گفت: تعداد پروانه صادره در اکتشافات در 6 ماه نخست سال 364 مورد بوده است که نسبت به سال رشد 5/2 درصدی را در این بخش شاهد بودیم. در بخش گواهی اکتشاف نیز 280 مورد گواهی در 6 ماه اول سال جاری را داشته ایم که در این بخش شاهد کاهش رشد 3/1 درصدی بوده ایم. در بخش پروانه بهربرداری معدن نیز تعداد 402 مورد پروانه صادر شده است که 12 درصد رشد را نسبت به سال پیش تجربه کرده است.
ابویی با اشاره به واحدهای موجود صنعتی و معدنی تصریح کرد: طبق آمارهای ثبت شده 96 هزار واحد طرح صنعتی وجود دارد که جواز تاسیس گرفته است ولی به بهربرداری نرسیده و تعداد قابل توجهی نیز عملیات اجرایی را شروع نکرده اند که این واحدها در حال بررسی می باشد تا در صورت عملیاتی نشد، پروانه آنها تمدید اعتبار نخواهد شد، در این میان نیز تعداد 88 هزار نود و سه واحد دارای پروانه بهربرداری، کارت شناسایی و گواهی صنعتی می باشد که حدود 2 نیم میلیون نفر در این واحدها مشغول فعالیت می باشند.
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت و معدن در خصوص آمار واردات و صادرات در 5 ماه نخست سال جاری گفت: طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران 13 میلیون تن واردات کالا در 5 ماه نخست سال داشتیم که مبلغ آن ۷/ ۱۶ میلیارد دلار می باشد که از نظر وزنی درصد ۴/۶ کاهش و از نظر ارزشی ۲/۸ درصد کاهش را تجربه کردیم. در بخش صادرات نیز ۴۲/۸ تن به مبلغ ۱۵/۸ میلیارد دلار صادرات بدون میعانات گازی را در 5 ماه نخست سال داشتیم که از نظر وزنی ۳۵/۲ درصد افزایش و در نظر ارزشی ۱۵/۳ درصد افزایش را شاهد بودیم، در بخش صادرات با میعانات گازی نیز 50 میلیون تن به مبلغ ۱۹/۱ میلیارد دلار را در 5 ماه نخست داشتیم که در مقایسه با سال قبل از نظر وزنی۲۵/۶ درصد رشد داشته ایم و از نظر ارزشی صادرات غیر نفتی نسبت به سال قبل ۱۰/۲ درصد رشد داشته است.
ابویی با اشاره به نوع کالاهای وارداتی به مبلغ ۱۶/۷ میلیارد دلار به کشور تصریح کرد: کالاهای که در 5 ماه نخست وارد کشور شده اند به تفکیک شامل کالای سرمایه ای به مبلغ ۳/۵ میلیارد دلار، کالای مصرفی ۶/۲ میلیارد دلار و کالای واسطه ی و مواد اولیه۱۰/۳ میلیارد دلار می باشد.
وی در خصوص سرمایه گذاری خارجی در چهار ماه نخست سال اظهار کرد: از ابتدای سال تا پایان تیر ماه 17 طرح سرمایه گذار خارجی که مرتبط با بخش صنعت، معدن و تجارت می باشد به مبلغ 1 میلیارد دوازده میلیون تصویب شده است.
ابویی در ادامه تصریح کرد: تاکنون تعداد 30 هزار و دویست و شش واحد به سیستم بانکی کشور معرفی شده است که مبلغ آن ۲۶/۲ هزار میلیارد تومان می باشد و تعداد 5 هزار واحد از ستاد استانی به مبلغ 4 هزار میلیارد دلار معرفی شده است که در کل 10 هزار پانصد واحد اعم از کشاورزی و صنعتی به مبلغ 8 هزار میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرده اند.
وی در خصوص تسهیلات بانکی پرداخت شده به واحدهای صنعتی و معدنی گفت: طبق اعلام نظام بانکی کشور در 5 ماه نخست سال مبلغ ۵۰/۳ هزار میلیارد تومان به بخش صنعت و معدن تسهیلات داده است که این مبلغ در سال گذشته ۳۸/۶ هزار میلیارد تومان بوده است که با این تفاسیر شاهد رشد 30 درصدی در تسهیلات سیستم بانکی به واحدهای مختلف صنعتی بوده ایم و کل تسهیلاتی که سیستم بانکی کشور به بخش صنعت و کشاورزی داده است 177 هزار میلیارد تومان می باشد که در مقایسه با سال پیش ۵۶/۷ درصد افزایش داشته است.
معاون طرح و برنامه ریزی وزارت صنعت و معدن بیان داشت: اگر می خواهیم در بخش تولید پیشرفتی داشته باشیم و رویکرد اقتصاد مقاومتی را پیش ببریم سیستم نظام بانکی کشور باید عنایت بیشتری نسبت به بخش تولید داشته باشد.
ابویی با اشاره به برنامه ششم توسعه اظهار داشت: نگاه دولت به برنامه ششم توسعه که از سال 1393 مطرح شد است براساس قانون اساسی کشور این است که برنامه توسعه کشور را باید دولت بدهد که بر این اساس تعداد 30 شورا برنامه ریزی تاسیس شده است که از این 30 شورا تعداد سه شورا زیر نظر وزارت صنعت و معدن می باشد که شامل صنعت و معدن، بازرگانی داخلی و تجارت می باشد.
وی در ادامه با اشاره به اهداف و رشد در بخش صنعت بیان داشت: در بخش صنعت سهم ارزش برافزوده از ۱۶/۷ درصد به ۱۷/۸ درصد رشد برسد، نرخ رشد صنعت نیز به طور متوسط 11 درصد باشد، ارزش صادرات غیر نفتی بدون میعانات به 80 میلیارد دلار برسد، جذب سرمایه گذار خارجی نیز به 5 میلیارد دلار برسد و 25 درصد از واحدهای صنعتی فرسوده راه اندازی شود.
ایوبی در خصوص پروژه های ابلاغی در اقتصاد مقاومتی گفت: 7 پروژه از 130 پروژه های ابلاغی اقتصاد مقاومتی مربوط به وزارت صنعت و معدن می باشد که در پروژه 6 به دنبال تکمیل طرح های صنعتی و تجاری با پیشرفت فیزیکی 60 درصد به بالا و در پروژه 7 نیز به دنبال تکمیل و راه اندازی 36 واحد مهم ملی در 20 استان کشور هستیم.
وی ادامه داد: 13 هزار میلیارد تومان هزینه خرج سرمایه گذاری می باشد که برای حدود 13 هزار نفر اشتغال ایجاد خواهد کرد. بیش بینی می شود در سال جاری 5400 طرح در 31 استان به بهرداری برسد حدود 400 هزار نفر نیز در این طرح ها مشغول بکار خواهند شد. 2 هزار پانصد و 66 هزار طرح نیز تا آخر شهریور در کل کشور به بهرداری خواهد رسید که حدودا 95 در از طرح تحقق خواهد یافت.
ابویی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص وضعیت رشد اقتصادی در صنعت و معدن اظهار داشت: بخش های پیشران اقتصادی کشور باید تاثیرشان را در رشد اقتصادی کشور اثبات کنند، ما نیز وزارت صنعت و معدن را بخش پیشران می دانیم. هر هدفی که برای رشد اقتصادی کشور در بخش های دیگر مشخص شده است باید در صنعت 2 تا 3 درصد بیشتر بخش های دیگر باشد.
معاون طرح و برنامه ریزی وزارت صنعت و معدن در پاسخ به سوال دیگری با موضوع اینکه دولت چه برنامه ی برای رسیدن به رقابت پذیری و جذب سرمایه خارجی دارد گفت: سرمایه گذار خارجی به دنبال جایی می گردد که برایش سودآور باشد و علاوه بر سود و راحتی به دنبال جای می گردد که امنیت نیز داشته باشد لذا اگر یک واحد یا بخش رقابت پذیر در یک فضای مناسب و امن باشد سرمایه گذاری در آن بخش به راحتی صورت خواهد گرفت.
نظر شما