خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛آوای خراسان جنوبی- احمد محبی؛ به طور کلی می توان آثار شبکه های تلویزیونی ماهواره ای را بر اساس تحقیقات انجام شده به قرار زیر دسته بندی کرد:
1. تضعیف پیوند عاطفی خانواده ها؛ استفاده افراطی از برنامه های ماهواره ها با کارکرد دگرگون سازی های پیوسته خود رفته رفته سبب آسیب پذیر شدن پیوند عاطفی خانواده ها شده استحکام خانواده را به مخاطره می اندازد، کاهش ارتباطات کلامی که از ساده ترین نوع مناسبات انسانی در خانواده محسوب می شود به 15 تا 17 دقیقه در روز رسیده و موجب کمرنگ شدن همدلی، گسست عاطفی و خارج شدن خانواده ها از مسیر اصلی تربیتی مکتب اسلام و سستی روابط خانوادگی و افزایش فساد و بالا رفتن آمار طلاق در کشور خواهد شد.
2. تغییر ارزش ها و جایگزینی ضد ارزش ها- شبکه های؛ ماهواره ای هویت تازه ای به مخاطب می بخشد و آنها را وامی دارد تا ارزش های غلط و فاسد را جایگزین ارزش های اخلاقی دانسته چرا که زبان تصویر قدرت فوق العاده در جهت تضعیف یا تحکیم ارزش ها دارد. با نگاهی گذرا می توان دریافت خانواده هایی که سریال های ماهواره ای را می بینند به گمان خویش فقط جهت پر کردن اوقات فراغت از آنها استفاده می کنند اما برخی هنجارهای برون مرزی با فرهنگ اصیل اسلامی و ایرانی همخوانی و سنخیت ندارد و ضربه سنگینی به کانون خانواده وارد می شود.
3. الگودهی به خانواده ها - شبکه های ماهواره ای قادرند ارزش های غیر اخلاقی را در قالب قواعد هنجارها و نمادهای قابل پیاده شدن در محیط خانواده نمایند. مثل فرهنگ برهنگی، مصرف گرایی، تجمل پرستی، ترویج بی مبالاتی اخلاقی و رفته رفته فرهنگ وقار و پوشیدگی به فراموشی سپرده می شود کانال های ماهواره ای موجب می شوند زنان و دختران جوان با دیدن فیلم ها و سریال های ماهواره ای فارسی زبان مانند شبکه فارسی وان با حس همذات پنداری و تقلید از نوع پوشش و آرایش هنرپیشگان برآمده پس از مدتی تعدادی از این رفتارها در بینندگان درونی می شود.
اغلب سریال های به ظاهر خانوادگی شبکه های مانند شبکه فارسی وان حاوی داستان هایی از عشق ها و روابط نامتعارف است که مصادیقی چون خیانت به همسر، افزایش سن ازدواج، بی تفاوتی به حریم خانواده، بی بند و باری فکری و فرهنگی در جامعه، نمونه بارزی از الگوهای غلط برنامه های ماهواره ای است.
4. ترویج هم خانگی - تبلیغ آزادی های نامحدود و زندگی مشترک بدون ازدواج با وصلت آزاد است که عملا نوعی ازدواج بدون پیوندهای قانونی یا شرعی است. از دید این رسانه ها، انسان موجودی است که تنها دنبال تنوع و آزادی جنسی خویش است و چنین امری از دیدگاه رسانه های ماهواره ای کاملا طبیعی است. ارضای غریزه جنسی جوانان از طریق انتخاب دوست است که در غرب روشی معمول به حساب می آید و آغاز گر یک زندگی مشترک بدون ازدواج است.
5. تضعیف بنیاد خانواده - برنامه های نامناسب ماهواره به دنبال ترویج احساس آزادی مطلق و یا همان لیبرالیسم جنسی به دنبال ایجاد آزادی برای روابط جنسی مطلق بوده و با ترویج فرهنگ خود تمامی افکار مخاطبان را متوجه سکس و تلذذ جنسی کرده است. ماهواره میزان تعمیم پذیری مسائل خصوصی را افزایش می دهد. سکس را لازمه زندگی امروزه می شمارد و با برنامه های غیراخلاقی، انتظارات کاذب جنسی را در مردان به وجود می آورد. نتیجه طبیعی و فاجعه آمیز آن عمومی شدن مسائل خصوصی، پرده دری، نابودی بنیان های اخلاقی، حریم شکنی و گسیختگی بنیان خانواده می شود.
از نظر این برنامه ها همسر قانونی از لحاظ روانی یک مزاحم به شمار می رود و تعهد و پایبندی به بودن در کنار همسر بی معنی است. خشونت جنسی، خیانت به خانواده، سردی روابط و پخش تصاویر جنسی به مردان تلقین می کند که تنوع طلبی جنسی هم حق طبیعی اوست! حتی اینگونه برنامه های ماهواره ای تلقین می کنند که زنان موجوداتی آسیب پذیرند و باید مورد سوء استفاده قرار گیرند! پرخاشگری، تجاوز جنسی و آزار جنسی حق آنهاست و ماهواره ها ارزش های انسانی را تا حد سکس تنزل می دهند. سبک زندگی نشات گرفته از تعالیم اسلامی و متاثر از فضای انقلاب و جنگ و دفاع مقدس که در آن حریم و حیا به نهایت رعایت می شود با نفوذ جریان های ماهواره ای که آبشخور آنها کشورهای غربی است آنقدر نرم و آرام به فضای خانوادگی ما وارد می شوند که حتی خود افراد هم متوجه ورود آن نمی شوند.
6. موضوعات عاشقانه - موضوع اغلب این سریال ها به جرأت می توان گفت تمامی آنها، عشق، دوست داشتن، دوست داشته شدن البته نامشروع که به صورت بی پروا و ممنوعه و هنجارشکن به نمایش در می آید.
7. عشق مثلثی - عشق مطرح شده در سریال های ماهواره ای در قالب عشق مثلثی (سریال میوه ممنوعه، ایزل، عمر گل لاله، ویکتوریا) به نمایش درمی آید تعریف این سریال ها از عشق نامأنوس و خارج از شرع و عرف است رابطه نامشروع زن میانسال با برادر شوهرش در سریال عمر گل لاله، عشق زن جوان به پسر برادر شوهرش در عشق ممنوعه ، عشق دو دوست صمیمی به یک زن در ایزل ....
8. تبلیغ مدهای ناهنجار- مثل نوع لباس و پوشش زنان در این سریال ها که با فرهنگ و دین ما همخوانی ندارد و پوشیدن کفش پاشنه بلند مجلسی در خانه نمونه بارزی که به تصویر کشیده می شود.
نظر شما