خبرگزاري شبستان- مازندران
هرساله به رسم سال های قیام اباعبدالله الحیسن (علیه السلام) فضای شهری به شکل مردمی و دولتی آذین بندی در شأن آن شهدا(شهدای دشت کربلا) می گردد.این روشها از گذشته های دور تا کنون به رسم تکنولوژی روز تغییر کرده و فضا را بروز تر نیز می کند.
در گذشته های دور علم ها و بیرقها چه نمادین و چه متنی و سمبلیک، طرح و شکل گرفته و امروزه بنرها و پوسترهای عاشورایی با خوراک های بصری و بافت های مرتبط با آن تغذیه می شود.اما در این میانه افرادی با ذوق و سلیقه متفاوت و با اندیشه عمیق تر دست به خروجی بهتری برای پیام بصری عاشورا در قالب المان های شهری، طرح ها و بافت های بصری زدند که می توان به عنوان مسیری برای فهم عمومی و درک بهتر شخصیت، سیره و روش آن حضرت و یاران صدیقش پرداخت.
طرح ظهر عاشورا استاد فرشچیان، حجم های استاد تناولی و پوسترهای عاشورایی هنرمندان گرافیست ایرانی همچون مسعود نجابتی که سعی در باز نمایی ابعاد قیام کرده اند همگی در مسیر درک عمیق تجسمی است که هنرمندان توانسته اند آن را بهتر از کلام هایی که نچندان توصیف مقام آن بزرگان را دارد، بیان کنند.
مسیرهای اشتباهی چون صورتنگاری آن بزرگان ضربه بزرگی علاوه بر اعتقادات به دامنه تجسمی ما زده است که باید اصلاح شود.اما تکلیف جامعه شهری و ... در قبال تاثیر دائمی و بهتر بافت بصری که در شهرهای خرد و کلان در قالب پرده های چاپی و ... فراگیر شده است چیست؟
آیا نهادهایی برای رسد و بافت شناسی تصویری که می تواند ذهنیت ها را به روز کرده و علوم رسانه ای را بهتر منتقل کند همسو می توان با این رویدادهای مذهبی شکل داد یا باید جامعه بصری خود به خود و به شکل کنونی رها شده و برای افکار کوتاه مدتش برنامه ای بچیند؟ که خالی از اشتباه هم نبوده است.هر ساله هزاران هزار بنر و طرح های مذهبی با رویکردهای مختلف برای آذین بندی و شکل دهی فضای شهری بکار می رود، برخی برای دعوت عمومی، برخی برای همدردی، برخی برای مسائل گروهی هیئت های مذهبی. همه این گروه های ذکر شدها چه با اطلاع و بی اطلاع در حال تغییر فضای ذهنی برای آماده سازی واقعه های مختلف از جمله قیام عاشورا هستند.حال اگر این روایت به دست هنرمندان و صاحبان اندیشه های بزرگ که همگی دانش آموختگان دانشگاهها و موسسات تخصصی دیار خویشند صورت گیرد مطمئنا فضا از حالت سوری به فضای حسی و بیانی پر محتوا تر تغییر می کند. ناگفته نباشد که در بخشی از موارد این روند در حال جریان است و به مدد مشاوران خبره طرح های خوبی در برخی از نقاط بصورت پراکنده شاهدیم و اما برخی به مدد دریافت فایل های آماده از محیط مجازی و کپی کاری سعی در حرکت به آن سمت دارند که امید است این روند اصلاح گردد و جامعه علمی و هنری در کنار روایت عاشورای حسینی ملموس تر به نظر آید.
المان های شهری فراتر از روایت و بنرها فراتر از یک متن هستند که تمامش به مدد هنرمندان و اهل خلق تجسمی تقویت می شود که با درآیت مدیران، صاحبان رسانه و مجموعه های بزرگ مذهبی می تواند جنبشی برای ورود اسماء عاشورایی، نماد های مرتبط با کلام آن شهدای پاک باشد و در زندگی روزمره ما تجلی پیدا کند و صرفا جهت مقطع کوچکی ظاهر نگردد که گفته شده:کل یوما عاشورا، کل عرض کربلا. همه روزها عاشورا و همه زمینها کربلاست.
پیام ابا عبدالله (علیه السلام) نه برای این ایام که برای تمام ایام سال است و نقش اساتيدي چون فرشچیان ها و نجابتی ها همواه پر رنگ تر از افرادی بوده است که با درایت بصری و نه صرفا ابزار گرایی رخ در رخ تاریخی کرده اند که حسین (علیه السلام) را در میانه اش نمودار کرده و هنوز هم ماندگار است.این اهتمام موجب شده اکنون با خواست مدیران و حمایت مسئولان فرهنگی، شاهد اثار فاخر برای نمایش های عمومی در سطح کلان کشوری باشیم.
يادداشت: رضا هدایتی، کارشناس ارشد ارتباطات و مدرس دانشگاه
نظر شما