روسیه، ایران و عربستان و چالش نفت در ‌آینده/ شرایط منحصر به فرد ایران و روسیه پس از برجام

خبرگزاری شبستان:معامله با دلار اما بدون ‌آمریکا، شرایط منحصر به فرد ایران و روسیه پس از برجام، جنگ ایران و عربستان به شرق آسیا رسید، ایران و ناسا همکاری خواهند کرد؟ برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، معامله با دلار اما بدون ‌آمریکا، شرایط منحصر به فرد ایران و روسیه پس از برجام، جنگ ایران و عربستان به شرق آسیا رسید، ایران و ناسا همکاری خواهند کرد؟ برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

ایران برنج تایلندی بیشتری می خرد

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران که برای انجام یک سفر دوره ای به قاره آسیا سفر کرده است از بانکوک پایتخت تالیند دیدار کرد. روحانی در سفر آسیایی خود از کشورهای مالزی و ویتنام نیز دیدار کرده بود.

گفتنی است در سفر روحانی به تایلند مباحث اقتصادی از جمله خرید برنج بیشتر تایلندی و واردات این محصول برای بازارهای ایران مورد توجه ویژه ای قرار گرفته است این مساله را سخنگوی دولت تایلند به رسانه ها عنوان کرد. ایران یکی از تولید کنندگان برنج است اما این محصول را به علت مصرف زیاد از هند و تایلند وارد می کند.

منابع دولتی در تایلند می گوید گفتگو های میان طرف ایرانی و طرف تایلندی در خصوص برنج وارد جزئیات نشده است اما رئیس جمهوری تایلند خواستار بررسی دقیق تر این موضوع است. تایلند و ایران در آغاز سال جاری توافقی را امضا کرده بودند که بر اساس آن ایران ۳۰۰ هزار تن برنج از تایلند خریداری کند.

معامله با دلار اما بدون ‌آمریکا

جمهوری اسلامی ایران اجازه دارد به طور محدودی از دلار آمریکا در معاملات تجاری اش استفاده کند. این خبر خوبی برای تجار غربی است زیرا تا پیش از این قراردادهای دو جانبه میان ایران و روسیه ، ایران و چین و تهران و دهلی نو بر اساس توافقات و ارزهای محلی رخ می داد که تجار اروپایی نمی توانستند به علت محدودیت های فوق از این موقعیت ها استفاده کنند.

شرایط کنونی فضای بهتری را برای ایران و تجاری که می خواهند با این کشور کار کنند ایجاد کرده است و کار با شرکت های که در لیست تحریم های آمریکا حضور ندارد با دلار بلامانع است. همکاری با شرکت ملی نفت ایران با دلار و بانک مرکزی ایران با دلار اکنون امکان پذیر است.

تا پیش از این ایران قادر نبود دارایی هایش را به دلار ذخیره کند . اجازه فوق چراغ سبری به تجارت با ایران است البته این دلار ها به هیچ وجه وارد اقتصاد آمریکا نخواهند شد. از سوی دیگر نباید از نظر دور داشت که قرار داده های بزرگی چون بوئنیگ و ایرباس از دیگر توافقاتی هستند که بر روی این اجازه تاثیر گذار بوده اند.

ایران و پاکستان در خصوص توافقات اسلام ‌آباد پکن گفتگو کردند

جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در خصوص توافقات میان اسلام آباد و پکن گفتگو کردند. گفته می شود اسلام آباد محل سرمایه گذاری کلان چینی هاست .پس از آنکه نواز شریف و حسن روحانی در نیویورک ملاقاتی را در خصوص مسائله فوق داشتند نماینده جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد و احیای نقش موثر تر و پر رنگ تر ایران در توافقات فوق و پروژه موسوم به CPEC  با طرف های پاکستانی وارد مذاکره شده است .

مهدی هنردوست و ظهرشاه مسئول بزرگ ترین پروژه تاریخ همکاری های اقتصادی چین و پاکستان در خصوص نحوه حضور ایران ، سهم این کشور و آنچه تهران می تواند در این چهارچوب انجام دهد به گفتگو نشستند. در حالی که پاکستان و چین توافقات دو جانبه ای را در مقابل خود دارند ایران نیز برای همکاری های اقتصادی با هند و همکاری های سه جانبه با افغانستان و دهلی نو برنامه های را طرح ریزی کرده است.

ظهیرشاه همچنین در دیدار با هنردوست تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران می تواند در توسعه برنامه همکاری های میان چین و پاکستان ایفای نقش کند.

شرایط منحصر به فرد ایران و روسیه پس از برجام

روابط روسیه و ایران فضای جدیدی را در مقابل خود می بیند. رفع تحریم های سازمان ملل متحد علیه جمهوری اسلامی به روسیه این فرصت را داده است که مادامی که غربی را مشغول تصمیم سازی در خصوص آینده مناسبات خود با تهران هستند مسکو قرارداد های متنوعی را با طرف های ایرانی امضا کند.

همکاری های میان روسیه و ایران و چهارچوب های متنوعی دارد . گفته می شود این چهارچوب ها شامل مسائل امنیتی ، نظامی، انرژی و مواد غذایی تا خودرو و حتی صنایع آی تی است. از سوی دیگر حجم مبادلات نظامی و تنظیم روابط دو کشور تا جایی پیش رفته است که ایران برای نخستین بار پس از جنگ جهانی دوم پایگاه هوایی نوژه را در اختیار روسیه قرار داده است .

مناسبات نظامی میان روسیه و ایران اهمیت بسیار زیادی دارد از سوی نباید فراموش کرد ترکیه در این میان جایگاه خاصی دارد زیرا عضو پیمان ناتو است که توسط واشنگتن رهبری می شود از سوی دیگر روسیه نمی خواد با نزدیکی بیشتر به ترکیه موجبات آزار ایران را فراهم کند. اما از همکاری با یک عضو ناتو یا تلاش برای جدا کردن آن و نزدیکی به محور خود بهره مند خواهد شد.

روسیه، ایران و عربستان و چالش نفت در ‌آینده

سازمان کشورهای تولید کننده نفت اوپک در حال حاضر با مساله کاهش قیمت های طلای سیاه در بازر جهانی رو به رو است . در جلسه الجزایر که بیش از چهار ساعت به طول انجامید درک مشترکی از مساله چالش بر انگیز در این اتحادیه بدست آمد.

گفته می شود در اجلاس الجزایر هیچ مساله الزام آوری روی ناد اما پلت فورم یک توافق چند جانبه و بزرگ میان کشورهای عضو به تصویب رسید . در فرآیند فوق سه نکته کلیدی وجود دارد که در خصوص آینده بازار نفت چالش بر انگیز است و جلسه نوامبر متاثر از آن خواهد بود.

۱- آیا اوپک می تواند در خصوص فریز نفتی به یک توافق جامع برسد؟

۲- آیا روسیه از اوپک پیروی خواهد کرد؟

۳- آیا ایران و عربستان سعودی به توافق خواهند رسید؟

در همین حال و در فضایی که آن را تفسیر کردیم به نظر نمی رسد ایران و عربستان بتوانند در خصوص کاهش قیمت های نفت با هم به توافق برسند. نباید از نظر دور داشت که طرفین در همین حال قادر نیستند در توافقی قرار گیرند که روسیه نیز به آن پایبند باشد. به همین دلیل نمی توان افزایش چشم گیری را در زمستان آینده در نظر داشت.

ادامه بحران سوریه روابط ایران و روسیه را مستحکم تر می کند

تحولات منطقه ای در سوریه به گونه ای پیش می رود که بحران و درگیری ها در بخش ها و مناطق مخلتف این کشور افزایش یافته و ارتش سوریه سامانه های موشکی قدرت مند تری را در این کشور نصب کرده است.

گفته می شود در عین حال روسیه روابط خود را با ایران را بر سر تحولات سوریه گسترش داده و عملا گروه های مختلف سیاسی و نظامی دو طرف مجموعه گفتگوهایی را با یکدیگر داشته اند. نباید از نظر دور داشت که روسیه روز پنجشنبه شناور کوچکی را به ناوگان مدیترانه ای خود افزوده است که می تواند توازن قوا را در منطقه تغییر دهد.

از سوی دیگر گفته می شود ترکیه ، روسیه و ایران در حال حاضر نبض تحولات را در سوریه در اختیار دارند.

قطع رابطه با ایران اشتباه بود

جاستین ترودو نخست وزیر کانادا قطع شدن مناسبات میان تهران و اوتاوا را یکی از سیاست های اشتباه در دروان نخست وزیر سابق این کشور خواند .نخست وزیر کانادا در حالی این سخنان را در جمع خبرنگاران ایراد کرد که پیش از وی نیز وزیر خارجه کانادا قطع روابط دیپلماتیک با تهران را اقدامی غلط توصیف کرده بود.

جاستین ترودو نخست وزیر کانادا همچنین قطع روابط دیپلماتیک را جمهوری اسلامی ایران اقدامی صرفا ایدولوژیک خوانده بود. کانادا در دوران هارپر مواضع سختی را در قبال ایران اتخاذ کرده بود اما اکنون وضعیت این کشور با تهران ملایم تر شده است.

دولت ایتالیا به عنوان حافظ منافع کانادا در ایران معرفی شده و بیش از سه سال است سفارت کانادا در تهران تعطیل است . ایرانی کانادایی های بسیاری در حال حاضر در تردد میان دو کشور هستند و هیچ راهی برای رسیدگی به مسائل آنها وجود ندارد.

در حال حاضر به نظر می رسد دولت ترودو علاقه مند به بازگشایی مجدد سفارت این کشور درتهران است .

جت ها و اتوبوس های برزیلی به ایران می ‌آیند

تریبیون شرکت های مارکوپولو و امبرائر برزیلی به دنبال راهی هستند تا بتوانند هواپیما ها و اتوبوس های خود را جدای از تحریم های آمریکایی و مشکلاتی که بانک های آمریکایی برای شرکت های طرف قرار داد با ایران ایجاد می کنند بفروشند.

حجم ین قرارداد ها چندین میلیون دلار برآورد می شود اما آنچه در حال حاضر اهمیت دارد آن است که رقابت زیادی میان شرکت های تولیدکننده هواپیما برای حضور در بازار ایران وجود دارد. بوئینگ و ایرباس از جمله این شرکت های هستند که به تازگی مشکلاتشان با آمریکایی ها بر سر فروش هواپیما به ایران حل شده است.

بخشی از حاکمیت آمریکا تلاش می کند تا اجازه ندهد فضا پسا برجام در ایران شکل بگیرد و از هر گونه قرار داد تجاری با این کشور جلوگیری می کند. در همین حال قرار است ۲۰ فروند هواپیما امبرائر ۱۹۰ که جتی میان برد است به ایران فروخته شود. خطوط هوایی فنلاند ، لهستان و چندین خط هوایی در کانادا و ‌آمریکا نیز در این جت های استفاده می کنند و حجم قرار داد های این ۲۰ فروند چیزی در حدود یک میلیارد دلار برآورد شده است.

جنگ ایران و عربستان به شرق آسیا رسید

ادعای دستگیری یکی از مقامات رسمی ایرانی در افغانستان که مشغول جذب نیرو برای حضور در جبهه های نبرد علیه داعش در سوریه بود باردیگر این مساله را گوش زد می کند که نبرد و جنگ نیابتی میان ایران و عربستان سعودی نه تنها در منطقه خاورمیانه و حاشیه خلیج فارس در جریان است بلکه در بخش های دیگری از جهان از جمله آسیای جنوب شرقی و منطقه هندوکش هم با ماجراهای منحصر به فرد خود رو به رو است.

از سوی دیگر عربستان سعودی نیز از اهل سنت منطقه برای کشتار مردم در سوریه و یمن استفاده می کند در حالی که نیروهای افغانی و پاکستانی علیه جریان های داعشی می جنگند. دولت افغانستان ادعا می کند ایران شاخه های نظامی از افغان ها و پاکستانی هایی را برای جنگ و نبرد علیه داعش و نیروهای تروریستی در سوریه آموزش می دهد که این آموزش ها توسط سپاه پاسداران انجام می شوند. نباید از نظر دور داشت که استفاده از قدرت نرم که در قلب ها و افکار جای می گیرد به سرعت می تواند از جمعیت خاموش جنگجویانی تازه نفس بسازد.

به همین جهت ایران بورس های تحصیلی را ایجاد کرده است که پاکستانی ها و افغانی ها برای تحصیل در دانشگاه های ایران کمک می کند تا بتواند از نفوذ خود در مناطق پیرامونی اش در طریق تاثیر گذاری بر نخبگان استفاده کند.

رنو در ایران سومین تولید کننده بزرگ خواهد بود

جمهوری اسلامی ایران بلاخره برای ورود یکی از بزرگترین خودرو سازان جهان به بازار خود موافقت کرد. پیش از این رنو با دو خودرو ساز ایرانی قرارداد های برای تولید مشترک به امضا رسانده بود اما شبکه خدمات پس از فروش این خودرو ها در اختیار ایران بود. در حال حاضر رنو ضمن تولید بیش از ۱۵۰ هزار دستگاه خودرو در سال قرار است خدمات پس از فروش این خودرو ها را نیز در ایران در برعهده بگیرد.

نباید از نظر دور داشت که بازار خودرو سازی ایران بسیار با چالش های جدی رو به رو است و چینی ها در این بازار رخنه کرده اند. در همین حال دو مدل رنو / داچیا داستر و سیمبل که در ترکیه و روسیه نیز مونتاژ می شوند با تکیه بر قطعه سازان ایران تولید خواهند شد .

در این میان مساله مهم دقت در مونتاژ و تولید است که با نظارت رنو می تواند این مساله نیز بدون مشکل انجام شود. در همین حال قرار است ایران خودرو با بخش هندی رنو برای مونتاژ مدل کوچک کیود وارد مذاکره شود. بازار ایران تا سال ۲۰۲۰ یکی از بازارهای مهم و پر رونق خودرو در جهان خواهد بود که می تواند به هاب منطقه ای تولید خودرو نیز مبدل شود.

ایران و ناسا همکاری خواهند کرد؟

سازمان فضایی جمهوری اسلامی ایران از جمله سازمان های نوپا در ایران به شمار می رود که چندین برنامه فضایی موفق را نیز طی سالهای گذشته صورت داده است. در همین حال نباید از نظر دور داشت که سازمان فضایی آمریکا ناسا از جمله سازمان های پیشرو در امر هوا و فضا به شمار می رود .

رئیس سازمان فضایی ایران می گوید وقتی شما در فضا هستید از رقابت میان کشورها خبری نیست به همین جهت می توان به همکاری های میان ایران و ناسا امیدوار بود. این اخبار در مجامع علمی جهان بسیار غیر منتظره بود زیرا تاکنون مساله در خصوص همکاری های میان ایسا و ناسا پیش نیامده بود.

گفته می شود ایران همانند بسیاری از کشورهای جهان از جمله چین ماهواره های را به فضا ارسال کرده است که برای مسائل هواشناسی مورد استفاده قرار می گیرند. در همین حال نباید از نظر دور داشت که ایران سه ماهواره کوچک را به مدار پایینی زمین تا سال ۲۰۱۸ ارسال می کند.

در همین حال به نظر می رسد دولت آمریکا و کنگره به طور خاص از همکاری میان ایران و ناسا استقبال نخواهند کرد.

هشدار ایران به عربستان !

جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به عنوان دو قدرت منطقه ای خلیج فارس شرایط پر تنشی را تجربه می کنند. گفته می شود ایران در حال حاضر نسبت به اقدام سعودی در برگزاری رزمایش نظامی در آبهای خلیج فارس واکنش نشان داده و آن را در شرایط فعلی تحریک آمیز می داند.

در همین حال نباید از نظر دور داشت که سعودی به عنوان یکی از شرکای داعش در منطقه خاورمیانه در سوریه شکست خورده و حتی با وارد کردن نیرو در یمن نیز فضا را در کشورهای عربی متشنج کرده است. عربستان و ایران جنگ نیابتی را در منطقه آغاز کرده اند اما سعودی به طور مستقیم وارد این نبرد ها شده است .

ایران همچنین اعلام کرده است شناورهای سعودی نه تنها اجازه ندارد وارد آبهای ایران شوند بلکه در صورتی که از نزدیکی این آبها گذر کنند نیز تهدید قلمداد خواهند شد. رسانه های سعودی تلاش می کنند جنگ روانی را علیه کرانه های خلیج فارس و حضور نیروهای ایران در آبهای منطقه ای به راه بی اندازند.

پیش از این نیز ورود سربازان آمریکایی به آبهای سرزمینی ایران چالش های را در روابط دو طرف ایجاد کرده بود.

ایران و ویتنام همکاری های اقتصادی خود را گسترس می دهند

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران اولین سفر آسیایی خود را به سه کشور ویتنام ، مالزی و تایلند آغاز کرده است. روحانی در این سفر آسیای که به منظور باز سازی مناسبات این کشور با کشورهای منطقه ارزیابی می شود با روسای جمهور این سه کشور دیدار خواهد کرد و در تالیند در اجلاس آسیای شرکت می کند.

روحانی در ویتنام با توجه به مناسبات اقتصادی و سیاسی که با این کشور سوسیالیستی بنا شده است در خصوص مسائل مرتبط با انرژی ، صادرات به ویتنام و واردات محصولات الکترونیکی از این کشور دیدارهایی را خواهد داشت. گفته می شود ویتنام یکی از علاقه مندان به بازار انرژی جمهوری اسلامی ایران است و تلاش می کند تا با سرمایه گذاری در ایران از محصولات پتروشیمی و مشتقلات نفتی استفاده کند.

گفتنی است مناسبات میان ایران و ویتنام در عرصه اقتصادی قرار است رقم ۲ میلیارد دلار را کسب کند. بنا بر گزارش ها مناسبات دو طرف در سال ۲۰۱۵ ۳۵۰ میلیون دلار برآورد شده است.

کد خبر 579915

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha