به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، امروز سخنان زيادي درباره عزاداری و گریه برای امام حسین (ع) در فضای مجازی منتشر میشود، از جمله در بسیاری از کانالها و گروههای مجازی میخوانیم: «حسین بیشتر از آب تشنه ی لبیک بود.افسوس که به جای افکارش، زخمهای تنش را نشانمان دادند و بزرگترین دردش را بیآبی نامیدند» و یا «در عجبم از کسانی که هزاران گناه میکنند و معتقدند یک قطره اشک بر حسین، ضامن بهشت آن هاست»؛ گرچه این مطالب در جای خود صحیح هستند و باید به آنها هم توجه داشت، اما نبايد به قدري بر اين گفتهها در فضای عمومي تأكيد گردد كه به اصل مراسم عزاداری لطمه بزند. گذشته از توجه معنوی که باید نسبت به واقعه عاشورا و قیام امام حسین (ع) داشته باشیم، برگزاری مراسم عزاداری و حضور گسترده مردم در این عزادارایها، اثرات و برکات زیادی به دنبال دارد.
در این رابطه، حجتالاسلاموالمسلمین مرتضی آقامحمدی، پژوهشگر مطالعات راهبردی و دکترای شیعهشناسی به تحلیل این مسأله در جامعه پرداخته است که در ادامه میخوانید:
به گفته حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی، یکی از مسائل مهم برای همه کشورها این است که ثبات اجتماعی خود را حفظ کنند، براي کشورهایی که دموکراسی بر آنها حاکم است، یکدست و متحد بودن آحاد جامعه از اهمیت ویژهای برخوردار است، تا جامعه دچار بحران، انشقاق، شکاف و تفرق نشود.
وی افزود: در جامعهای که دموکراسی بر آن حاکم است، تک تک افراد باید به شعور و آگاهیاي برسند که جامعه را به صورت جمعی اداره نمايند و حساب خود را از بقیه جدا نکنند. زمانی که خلبان اردنی توسط داعش کشته شد، پدر خلبان در نشانه اعتراض، پادشاه اردن را مسئول این واقعه دانست، این مسأله بیش از این که یک احساس پدرانه باشد، حاکی از این است که اين شخص هنوز در فضاي قبيلهاي خود زندگي ميكند و بودن در اين مرز جغرافيايي او را به مفهوم جمعياي به نام وطن نرسانده است.
این مبلغ بین المللی حوزه تصریح کرد: ثبات و یکپارچگی جامعه از اهمیت ویژهای برخوردار است، بنابراین سعی و تلاش حکومتها برای یکپارچگی جامعه این است که افراد جامعه را در اموري مشترک و جمعي شرکت دهند و برای این کار جشنواره ملی، فستیوال و یا مراسم ملی برگزار میکنند تا حداکثر افراد جامعه با نگرشهای مختلف و تفکرات سیاسی مختلف در آن شرکت کنند و هر چه حضور حداکثری مردم در این مراسم بيشتر باشد، بيانگر وحدت ملی در آن جامعه است و نشان میدهد که ساختار اجتماعی جامعه از ثبات برخوردار است.
مراسم محرم باعث بازیابی وحدت و ثبات اجتماعی در جامعه میشود
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی یادآور شد: وقتی عموم مردم یک کشور در یک مراسم شرکت میکنند، نشان میدهد که عناصری وجود دارد که میتواند مردم را در کنار یکدیگر نگه دارد و این امر به لحاظ استراتژیک برای کشورها حائز اهمیت است و حکومتها حاضرند هزینههای گزافی بپردازند تا چنین فضایی در کشور آنها ایجاد شود.
وی افزود: مراسم محرم عنصری برای وحدت ملی و ثبات اجتماعی است، به طوری که مردم با تمام گرایشهای سیاسی و اختلافات اعتقادی در این مراسم شرکت میکنند و همه افراد حداقل به اندازه خوردن یک وعده غذایی، خود را به داستان عاشورا و مراسم عزاداری گره میزنند و این مسأله به لحاظ ثبات اجتماعی مهم است.
پژوهشگر علوم دینی تأکید کرد: برگزاری مراسم عزاداری برای سیدالشهداء (ع) باعث بازیابی وحدت و ثبات اجتماعی در جامعه میشود، وقتی حضور حداکثری در مراسم عزاداری محرم وجود دارد، خونی به جامعه تزریق میشود که گویی جامعه از نو زنده میشود.
جمله امام(ره) که «ما هر چه داریم از محرم و صفر است»، امروز معنای عميقتری دارد
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی با اشاره به کلام امام خمینی (ره) که «ما هرچه داریم از محرم و صفر است»، گفت: این کلام امام راحل (ره) اگرچه در آن دوران معنای خاصی میداد، اما امروز معنای عميقتری دارد؛ در آن دوران، مراسم محرم و صفر زمینهساز قیام و انقلاب اسلامی شد، امروز هم برای بقا و ثبات جامعه، مراسم عزاداری سیدالشهداء (ع) و ارتباط با موضوع عاشورا امر مهمی است.
وی اظهار داشت: امروز حتی اقلیتهای مذهبی که در کشور ما حضور دارند، به امام حسین (ع) ارادت دارند، اهل سنت هم به واسطه احادیثی که در کتب خود دارند، در مراسم عزاداری سالار شهیدان شرکت میکنند؛ فضای شکننده دنیای امروز و درگیریها و جنگهای منطقهای، زمینه را برای تفرق مذهبی و دینی فراهم کرده است، اما اگر مراسم عزاداری سیدالشهداء (ع) و محرم به درستی برگزار شود، میتواند در ثبات و امنیت جامعه تأثیر به سزایی داشته باشد و ما میتوانیم از این ظرفیت استفاده کنیم.
نظر شما