مشاوره اسلامی باید بعد روح الله انسان را فعال کند

استاد دانشگاه تهران، مشاوره خانواده متکی بر نظام غربی را ناقض دانست و گفت: مشاوره اسلامی باید بعد روح الله انسان را فعال کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، فروغ نیلچی زاده، استاد دانشگاه تهران در نشست تخصصی آسیب شناسی مشاوره خانواده نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم گفت: در نگاه غرب انسان موجودی است دو بعدی که دارای جسم و روان است و در آن خبر از روح نیست اما در نظام اسلام انسان دارای ابعاد فراوانی است که حداقل از سه بعد روح، روان و جسم برخوردار است.

وی روان را حد وسط و برزخ میان جسم و روح دانست و گفت: روانپزشکان و روانشناسان با شناخت اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک انسان ها را درمان می کنند و میان این بعد انسان با روح که امری الهی است تفاوت ماهوی وجود دارد.

نیلچی زاده، در بیان ارتباط میان سه بعد انسان گفت: اگر شخصی از نظر روانی دچار مشکل باشد از لحاظ جسمی مشکل پیدا می کند و سپس این مسئله بر روی اخلاق و روح او نیز تاثیر می گذارد.

استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: در نتیجه روانشناسان و متخصصان علم مشاوره خود معترف اند که خود رفتار شناسان هستند و کاری با روح انسان ندارند اما یک روانشناس اسلامی باید بتواند بعد روح اللهی فرد را فعال کند.

وی با بیان اینکه در مشاوره دینی باید انسان را به فکر وادار کرد، گفت: در روانشناسی غربی بر روی مسئله اعتماد به نفس تاکید می شود در صورتی که در روانشناسی اسلامی اعتماد به نفس وجود ندارد و اعتماد به خدا است که با باور انسان همراه می شود و می تواند انسان را پیش ببرد.

نیلچی زاده افزود: اعتماد به نفسی که در روانشناسی غربی وجود دارد ممکن از برخی از مشکلات انسان را رفع کند اما در عوض او را به تفاخر و تکاثر می کشاند.

استاد دانشگاه تهران در بیان تفاوت بین عزت نفس و اعتماد به نفس گفت: عزت نفس درونی و ذاتی است ولی اعتماد به نفس بیرونی است و شخص به دنبال نشان دادن خود به دیگران است.

وی با بیان اینکه مشاوره های غلطی که برخی روانشناسان و مشاوران می دهند باعث بسیاری از طلاق ها می شود زیرا این مشاوران اعتقادی به مسائل دینی ندارند و به راحتی فرد را به طلاق تشویق می کنند در صورتی که طلاق در دین مبین اسلام عامل به لرزه درآمدن عرش الهی معرفی شده است.

نیلچی زاده تاکید کرد: برای اینکه بتوانیم مشاوره خانواده اصیل و ناب دینی داشته باشیم باید در مقابل دستورات اهل بیت خاضع باشیم و در درجه بعد بتوانیم مطالب دین خود را با استفاده از روش های علمی و آکادمی به تمامی جهانیان عرضه کنیم.

وی مرزبندی میان خرافه و قوانین معنوی را از ضروریات دانست و گفت: یکی از خطرناک ترین مسائلی که ممکن است در بحث بازتولید مشاوره دینی گریبانگیر ما شود دچار شدن به خرافات است. اینکه مرز میان داروهای معنوی قرآن و احادیث و اعمال ارادی انسان را تشخیص ندهیم می تواند باعث یاس افراد شود.

استاد دانشگاه تهران افزود: به عنوان مثال اگر فردی می خواهد با جنس مخالف خود ارتباطش را قطع کند تنها خواندن دعاهای وارد شده دردی از او دوا نمی کند بلکه در درجه اول باید به صورت ارادی به مقابله با آن برخیزد و برای کنترل ضمیر ناخودآگاه خود از دستورات قرآنی روایی استفاده کند.

وی ارائه روش های غیر دینی و معارض با دین، اعتقاد به نجات بخش بودن روش های غیر دینی، درگیر شدن با خرافات و جدایی از اهل بیت به عنوان اصلی ترین طبیبان دینی را از آسیب های مشاوره دینی خانواده دانست.

شایان ذکر است نشست تخصصی آسیب شناسی مشاوره خانواده سه شنبه 18 مرداد در حاشیه نوزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن در سالن نشست های تخصصی تحول قرآن بنیان علوم انسانی برگزار شد.

پایان پیام/
 

کد خبر 58174

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha