دکتر امیر سلمانی رحیمی، عضو هیات علمی بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، با اشاره به موضوع برنامه ریزی کاربردی در راستای تحول علوم انسانی، اظهار کرد: این مساله نیازمند به حضور افراد متخصص و اعضای هیات علمی دانشکده های مختلف دانشگاه ها است. بحث تحول در علوم انسانی و اسلامی شدن این علوم باید تبدیل به یک گفتمان شود.
وی با اشاره به نقش سازمان انتشارات سمت در نیل به این مقصود گفت: به نظر می رسد با جلب مشارکت سازمان سمت که عهده دار تولید و نشر کتاب های درسی دانشگاه ها در حوزه علوم انسانی محسوب می شود بتوانیم به این نقطه برسیم ضمن اینکه باید مبادرت به تشکیل هسته های علمی برای تولید درس نامه ها داشته باشیم.
این پژوهشگر افزود: چنین رویکردی می تواند اقدام عملی و مفید باشد و علتی که سمت را پیشنهاد می کنم این است که کتاب های تولید شده از سوی این سازمان به عنوان منابع درسی از سوی وزارت علوم به تمام دانشگاه ها ابلاغ می شود و از سوی دیگر این سازمان به دلیل سابقه در تولید این منابع درسی با افراد ذیصلاح در دانشگاه های مختلف کشور آشنا است و به خوبی می تواند عهده دار تشکیل هسته های علمی شود.
عضو هیات علمی بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی ادامه داد: مساله دیگر ذیل برنامه ریزی صحیح و کاربردی در راستای تحقق رویکرد علمی در جامعه این است که به فکر تولید یک منبع درسی برای برخی دروس مشخص باشیم و یک نوع اقتراح علمی را شکل دهیم یعنی حداقل دو قطب علمی در سطح کشور برای این دروس و رشته ها وجود داشته باشد. از نظر من همان طور که پیشتر اشاره داشتم سازمان سمت با همراهی مراکز فعال در حوزه تحول در علوم انسانی می توانند با شناسایی موضوعات و بهره مندی از ظرفیت های علمی برای هر کدام از این شاخه ها و دروس اقدام به تولید محتوا کنند.
وی در پاسخ به پرسشی پیرامون فقدان ظرفیت بهره برداری از برخی تحقیقات علمی در سطح جامعه اظهار کرد: واقعیت آن است که نمی توان انتظار داشت کار علمی و فرهنگی آن هم در این سطح به سرعت در جامعه دیده شود، باید حداقل سه تا پنج سال بگذرد تا اثر آن اقدامات مشخص شود کمااینکه تولید یک فیلم فاخر، تولید یک کتاب خوب و حتی ایراد یک سخنرانی، تولید یک تابلوی ممتاز همه و همه قطعا در تعالی فرهنگی جامعه اثر می گذارد ولی نمی توان به سرعت اثر آن را دید. مثلا استاد فرشچیان تابلوی عصر عاشورا به تصویر می کشد و نقاشی می کند و این تصویرسازی در شعر بسیاری از شاعران و در بسیاری از شاخه های هنری نمود یافت.
سلمانی رحیمی در پایان تاکید کرد: باید به ویژه روی چند رشته از گستره علوم انسانی متمرکز شده و به مرجعیت علمی جهان اسلام تبدیل شویم، این مهم محقق نمی شود مگر با تولید محتوا به زبان های مختلف، دعوت از اساتید برجسته داخلی و خارجی برای ارایه مباحث، در این صورت می توانیم به آن شاخص دست یابیم.
نظر شما