وضعیت وخیم اقتصادی عربستان/بهای زورآزمایی آل سعود با ایران

خبرگزاری شبستان: عربستان که تلاش می کند خود را در مقابل ایران در منطقه به قدرتی تبدیل کند با پیش گرفتن راه های نادرست سیاسی و جنگ های پرهزینه تحمیلی بر یمن حالا کشتی اقتصاد خود را برگل نشانده است.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، عربستان سعودی در طول سالیان گذشته با پیش گرفتن سیاست های نادرست درمنطقه دچار کسری بودجه شده و برخی تحلیلگران غربی این مشکلات را ناشی از تلاش های عربستان برای زورآزمایی با ایران می دانند.

در همین رابطه رسانه آمریکایی بلومبرگ در خبری نوشته است:

همچنان بعد از گذشت 18 ماه از جنگ یمن، این جنگ بدون اینکه دو طرف بر یکدیگر پیروز شوند ادامه دارد و این نبرد بدون پیروز واقعی ادامه دارد و باید گفت با این هزینه هایی که عربستان کرده است، این کشور در اصل شکست خورده است.

این رسانه آمریکایی مدعی شده که تاکنون این جنگ بیش از 10 هزار نفر تلفات داشته است و یمن از نظر نفتی از کشورهای مهم منطقه ای محسوب می شود و حقیقت این است که کسی هنوز نمی تواند در مورد مشکلات یمن و راه حل آن حرفی بزند و بعید است که ثبات در مرکز آن به این زودی ها ایجاد شود و چیزی که مهم است این است که این شرایط فضای امنی را برای القاعده بوجود آورده است و حتی ممکن است یمن به مکان مناسبی برای داعش تبدیل شود.

به گزارش شبستان این خبر در حالی منتشر می شود که كسري بودجه در عربستان از ٢٠١٤ شروع شد و در ٢٠١٥ به ١٥ درصد توليد ناخالص ملي رسيد و ١٣٠ ميليارد از ذخيره هاي عربستان در دو سال گذشته هزينه شده است. بيكاري در ميان جوانان حدود ٤٠ درصد است.

این وضعیت وخیم اقتصادی حالا عربستان را در راستای به کارگیری سیاست ریاضت اقتصادی هدایت کرده و این کشور که از شرایط حاد مالی رنج می برد با درپیش گرفتن سیاست ریاضت اقتصادی دستمزد کارکنان بخش های دولتی و خصوصی این کشور را کاهش داد و موجب شد تا شهروندان در این کشور به ستوه درآمده و با چالش های گسترده ای روبرو شوند.

دولت سعودی به دلیل کمبود منابع و کسری بودجه تدابیر گسترده ای را اتخاذ کرده که فشارهای فراوانی را بر مردم این کشور وارد آورده است و در جدیدترین تصمیم گیریهای خود میانگین دستمزد کارمندان بومی دولتی را در تمامی نهادها کاهش داد .

طبق ترجمه خبرگزاری ایرنا، بر اساس آمار رسمی ارائه شده از سوی وزارتخانه اقتصاد عربستان سعودی، کارکنان خارجی شاغل در نهادهای دولتی و خصوصی سعودی نیز در این زمینه با مشکلات گسترده ای دست و پنجه نرم کرده و حقوق ماهیانه آنها از مرز سیصد دلار هم چایین رفته که برای کشوری همچون عربستان به هزینه های معیشتی بالا دستمزد بسیار کمی است .

بنا بر اعلام موسسه املاک 'جونز لانگ لاسال'، این تحولات موجب شده است که قدرت خرید شهروندان سعودی در زمینه خرید مسکن نیز کاهش یابد، در حالی که سعودی ها تا دو سال پیش جزو ثروتمندترین مردم منطقه بودند.

این موسسه در گزارش خود تاکید می کند که حکام سعودی در طول چند سال تلاش کردند با هزینه های هنگفت مشکل اجاره نشینی شهروندان خود را حل کنند اما بروکراسی اداری و مشکلات عمده در این زمینه مانع از اجرای این قبیل طرح ها شد .

در این میان کارشناسان اقتصادی از خطرپذیری (ریسک) بالای تدابیر ریاضتی اتخاذ شده از سوی 'محمد بن سلمان' جانشین ولیعهد عربستان نگران هستند، چرا که مردم به حمایت های مالی دولت عادت کرده و لغو آنها به یک امر نگران کننده برای اقشار مختلف این کشور تبدیل شده است .

دولت عربستان همچنین در راستای کاهش مشکلات خود طرح های کلان عمرانی به ارزش بیش از 20 میلیارد دلار را لغو کرده است.

صندوق بین المللی پول نیز پیش بینی کرده که کسری بودجه عربستان سعودی در سال 2017 به مرز 10 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور برسد، بنابر این کارشناسان اقتصادی برای سال آینده، یک روند پرچالش و دشوار برای عربستان پیش بینی می کنند.

از سویی دیگر طرح جامع اصلاحات اقتصادی که محمد بن سلمان قصد اجرای آن تا سال 2030 را دارد، نگرانی مردم عربستان را برانگیخته، چرا که افکار عمومی اعتمادی به موفقیت آمیز بودن این طرح ندارند.

گزارش های منتشر شده نیز حاکی است که مردم عربستان از رفتن به سفرهای پرخرج خودداری کرده و خود را برای روزهای سخت آماده می کنند. کارشناسان پیش بینی کرده اند با ادامه موج گرانی کالاهای مصرفی در عربستان، مردم در این کشور بیش از پیش از خانه دار شدن فاصله گرفته و به اجاره نشینی روی آورند.

بی تدبیری حکام آل سعود در زمینه های مختلف اقتصادی با موج اعتراضات گسترده در فضای مجازی نیز همراه بوده است .

این در حالی است که صندوق بین المللی پول ضمن هشدار مجدد به دولتمردان سعودی، خواستار تلاش آنها برای جلوگیری از سقوط آزاد اقتصاد کشورشان و ایجاد راهکارهای مناسب و متنوع برای درآمدزایی در این کشور، تصریح کرد: عربستان در حال حاضر با شرایط بد اقتصادی روبه روست.

طبق ترجمه خبرگزاری ایرنا به نقل از گزارش روز پنجشنبه صندوق بین المللی پول، کریستین لاگارد مدیر این صندوق پس از دیدار و گفت وگو با مقامات عالی رتبه سعودی تاکید کرد که ریاض باید در زمینه کاهش هزینه های خود همچنان گام بردارد تا بتواند بخشی از کسری بودجه خود را جبران کند.

وی تصریح کرد: سعودی ها همزمان باید منابع درآمد جدیدی را به غیر از نفت در دستورکار خود قرار دهند.

خانم لاگارد همچنین به مقامات سعودی هشدار داده که تولید ناخالص داخلی این کشور روند سراشیبی دارد و ریاض باید راهکاری فوری را برای مقابله با کسری بودجه اتخاذ کند.

ابراهیم العساف وزیر دارایی سعودی نیز با اذعان نسبت به بحران مالی کشورش به خبرنگاران گفت که ریاض تنها نسبت به چاپ اوراق قرضه در سطح بین المللی اکتفا نمی کند و تدابیر دیگری را برای حل مشکلات مالی خود اتخاذ خواهد کرد .

 

 

 

کد خبر 583656

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha