بیرجند در محاصره گسل ها/ برخی مالکین ناظرگریز هستند

خبرگزاری شبستان: مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه مجموعه گسلهای باقران، بجد، امیرآباد و شکراب در اطراف شهر، بیرجند را بصورت جدی تهدید می کند،گفت:بیشترین تعداد زلزله بزرگتر از ۷ ریشتر کشور در صدسال اخیر در خراسان جنوبی رخ داده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، مهدی جعفری امروز (18 آبان) در همایش استانی فرصت ها و چالش های اجرای مقررات ملی ساختمان اظهار کرد: مسکن و سرپناه جرو نیازهای ضروری انسان ها است که در هر جامعه ای باید به بهترین شکل ممکن، امکان دسترسی تمامی افراد جامعه به آن را فراهم کرد.

 

وی با بیان اینکه تولید مسکن در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر تفاوت اساسی دارد، افزود: در آمریکا و اروپا و حتی کشورهای خاورمیانه مالکین فقط سرمایه گذار هستند و مدیریت منابع مالی را برعهده دارند  و در ساختمان سازی کار بدون مشاور صورت نمی گیرد و برای اجرا نیز فقط شخصیت های حقیقی و حقوقی مهندسی، پیمانکار یا مدیر پیمان مسئولیت ساختمان را بر عهده می گیرند.

 

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی گفت: در کشورهای دیگر تخلف هر یک از شخصیت های حقیقی و حقوقی از اعتبار کاری آنها می کاهد و هویت شغلی آنها را تهدید می کند بنابراین ملزم به رعایت الزامات و آئین نامه های طراحی و اجرایی هستند.

 

جعفری با اشاره به اینکه تولید مسکن در کشور ما با چالش های زیادی روبرو است، ادامه داد: اگر به طور اساسی با آن برخورد نشود می تواند آثار سوء جدی بدنبال داشته باشد.

 

به گفته وی بیشترین تعداد زلزله بزرگتر از 7 ریشتر کشور در صدسال اخیر در استان خراسان جنوبی رخ داده است که همگی بزرگتر از 7 ریشتر بوده است و بزرگترین شکستگی سطحی ثبت شده در اثر یک زلزله مربوط به به این استان در اردکول به طول 125 کیلومتر است و مجموعه گسل های باقران، بجد، امیرآباد و شکراب در اطراف شهر، بیرجند را بصورت جدی تهدید می کند.

 

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی با بیان اینکه در استان ساخت و ساز و رعایت مقررات ملی دارای اهمیت خاصی است، عنوان کرد: در ماده 33 قانون تدوین اصول و قواعد فنی که رعایت آنها در طراحی، محاسبه، بهره‌برداری لحاظ شده بر عهده وزارت راه و شهرسازی است و مقرارت ملی ساختمان دارای جایگاه کاملا قانونی است.

 

جعفری هدف از تدوین ملی ساختمان را تضمین ایمنی، بهداشت، بهره دهی مناسب، آسایش و صرفه اقتصادی در جهت حمایت از مردم دانست و گفت: در قانون و اطلاعات کمبودی نیست و مشکل عمل نکردن به قوانین است بنابراین در این همایش بررسی خواهد شد که مقرارت ملی ساختمان چه میزان به اهداف تعیین شده خود دست یافته است؟ و برای رسیدن به این اهداف با چه فرصت و چالش های مواجه است؟

 

وی با بیان اینکه یکی از چالش های بزرگ مقررات ملی ساختمان مشخص نبودن دوره مسئولیت است و مشخص نیست که مسئولیت مهندس ناظر چندسال است، افزود: در برخی موارد مرز مسئولیت فی مابین ناظر، مالک، مجری متمایز و شفاف نیست و متاسفانه عملکرد جامعه مهندسی به گونه ای بوده که هم اکنون در جامعه دیدگاهی مناسب نسبت به برخی مهندسین وجود ندارد و به عبارتی اعتماد مناسب بین مردم و عده ای مهندسین وجود ندارد.

 

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی بیان کرد: هم اکنون در کیفیت ساخت و ساز در سطح کشور و سطح استان ابهاماتی وجود دارد و اگر سوال شود چنانچه زلزله ای در بیرجند و یا سایر شهرهای استان اتفاق بیافتد چه میزان خسارت مالی و جانی و تخریب برای ساختمان ها بوجود خواهد آمد؟ همه نگران هستیم و این سوال برای ساختمان های دولتی و یا ساختمان حساس مانند بیمارستان ها که باید در زمان زلزله نیز سرویس دهی کند بیشتر است.

 

جعفری با اشاره به اینکه خراسان جنوبی دارای گسل های فعال بوده و زلزله های رخ داده و تلفات جانی و مالی فراوان گواه این امر است، تاکید کرد: مسئولیت مهندسین استان در حوزه ساخت و ساز بسیار حساس است و باید با دقتی مضاعف خدمات مهندسی خود را ارائه دهند.

 

وی به لزوم فرهنگ سازی در این خصوص اشاره کرد و افزود: یکی از نقصان های موجود عدم اطلاع رسانی است؛ متاسفانه برخی مالکین ناظر گریز هستند و حق الزحمه خدمات مهندسی را به عنوان هزینه سربار برای ساختمان می دانند که در این خصوص باید فرهنگ سازی شود لذا باید مطالبه خدمات مهندسی را در مردم ترویج کنیم.

 

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی بیان کرد: امسال که سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل است در بحث ساخت و ساز باید برنامه ریزی شود که عمر مفید ساختمان افزایش یابد و همچنین در بحث انرژی صرفه جویی کنیم بعنی کیفیت را بالا ببریم.

 

به گفته وی براساس آمار سازمان بهینه سازی مصرف انرژی، حدود 45 درصدی از انرژی تولیدی کشور در بخش ساختمان و مسکن مصرف می شود که این عدد نشان می دهد بخش ساختمان و مسکن کی از پرمصرف ترین بخش های انرژی است بنابراین یکی از وظایف دست اندکاران صنعت ساخت و ساز توجه و اهتمام ویژه به اجرایی شدن کامل مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان تحت عنوان بهینه سازی مصرف انرژی است.

 

 

 

کد خبر 586608

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha