به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه تخصصی مسجد، در گذر به سمت جنوب شرقی تهران در مسیر بزرگراه شهید محلاتی منظره باشکوهی از گنبد و گلدستههای مسجدی از دور چشمها را مینوازد؛ مسجدی که مزین به نام متبرک نوجوان سیزدهساله رشید کربلا، حضرت قاسم بن الحسن (ع) است، آنجا که دلها در آن آرام و جانها قرار می گیرند.
مسجدی که ضمن حفظ جایگاهش برای انجام امور مذهبی و اعتقادی، به مکانی امن برای انجام امور اجتماعی ـ فرهنگی تبدیل شده است و برای سلامت و تقویت روح و جسم و علماندوزی در راستای معارف اصیل اسلامی و الهی امکاناتی را فراهم آورده است.
از ویژگیهای ظاهری مسجد جامع و حسینیه قاسم بن الحسن (ع) که در مساحت تقریبی ۱۴۰۰ متر مربع احداث شده است، میتوان به این موارد اشاره کرد:
صحن، شبستان، حسینیه متصل به مسجد، نیمطبقه مخصوص بانوان و فضاهای جنبی، گنبد تمام کاشی، دو گلدسته با کتیبههای فراوان در قسمتهای درونی و بیرونی مسجد.
از ویژگیهای بارزو کمنظیر سازه شبستان مسجد قاسم بن الحسن (ع)، بدون ستون بودن و نورپردازی زیبای آن است.
اما فراتر از این ویژگیهای ظاهری، محوریت مسجد در ارائه خدمات آموزشی، درمانی، سلامتی و تفریحی است که محیطی کمنظیر با خدماتی متنوع را برای مردم منطقه و به طور کلی مردم شهر تهران فراهم کرده است.
کلنگ مسجد را آیتالله مهدوی کنی بر زمین زد
سال ۱۳۷۷ بود، زمانی که کلنگ احداث مسجد قاسم بن الحسن (ع) در قطعه زمینی بایر و بلااستفاده واقع در ضلع شمالی میدان شهیدمحلاتی، پشت مدرسه شهید فیاضبخش، بامساحت ۳۵۳۰ متر، در سالروز ولادت حضرت محمد (ص) و امام صادق (ص) توسط آیتالله مهدوی کنی به زمین زده شد.
پس از آن در محرّم همان سال، پرچمی بر فراز سولهای به طور موقت نصب شد که اهالی محل فهمیدند آنجا حسینیه است، روی تابلو موقت سردر حسینیه هم نوشته شده بود: «حسینیه حضرت قاسم بن الحسن(ع) تأسیس ۱۳۴۴ هجری شمسی» بله، نقطه آغاز ماجرا به گذشتهای دور در سالهای خفقان حکومت رژیم شاهنشاهی برمیگردد...
سال ۱۳۴۴ هجری شمسی زمانی که جمعی از نوجوانان محله شهباز جنوبی تهران (۱۷شهریور کنونی) تصمیم گرفتند هیئتی را مزین به نام حضرت قاسم بن الحسن (ع) تأسیس کنند، هیئت به صورت سیار و هفتگی، سهشنبهشبها در خانه اعضای هیئت با تعداد انگشت شمار اعضا برپا میشد. شعار پرچم هیئت این بود:
سرت چون گشت سرگردان ز کوفه تا به ویرانه
از آن سیار و گریانیم از این خانه به آن خانه
برنامه هیئت متوسلین به حضرت قاسم بن الحسن (ع) قرائت قرآن، سخنرانی و مداحی بود؛ سینهزنی هم شاخصه هیئت بود، اما از زنجیر و علم و کتل خبری نبود، در واقع، ذکر مصائب اهلبیت (ع) موضوع گردهمایی اعضای هیئت بود.
درمانگاه خیریه قاسم بن الحسن (ع)
محرومیت منطقه جنوب شرق تهران و بالا بودن هزینههای درمانی و ارائه خدمات بهداشتی درمانی مطلوب، از دلایل عمدهای بود که هیئت امنا مسجدقاسم بن الحسن (ع) را به طراحی و ساخت درمانگاهی بزرگ و مجهز با ۲۵۰۰ متر مربع زیربنا ترغیب کرد.
تا سال ۱۳۸۱ آمادهسازی زمین و فعالیتهای ساختمانی تا پایان مرحله سفتکاری انجام شد و از آن سال مسئولیت تکمیل و تجهیز ساختمان و اداره بخشهای مختلف شامل اورژانس، بخشهای تخصصی دندانپزشکی، چشمپزشکی، آزمایشگاههای تشخیص طبی و بخش تصویربرداری (رادیولوژی، فلوروس کپی، سونوگرافی، ماموگرافی و ...) به جمعی از پزشکان فرهیخته و خیرین علاقهمند به این امر واگذار شد. مجموعه این درمانگاه در چهار طبقه و در حدود ۲۵۰۰ متر مربع احداث شد که در ابتدا بخشهای داخلی، کلینیک تخصصی دندانپزشکی، زنان و نازایی و تزریقات و پانسمان شروع به کار کردند.
در ادامه به معرفی مختصر بخشهای مختلف این درمانگاه خیریه تخصصی پرداخته می شود.
بخشهای عمومی
این بخش با امکاناتی از جمله پزشک عمومی، تزریقات و پانسمان و سرم درمانی، همهروزه حتی ایام تعطیل درخدمت مراجعهکنندگان است.
بخشهای تخصصی
کلینیک تخصصی دندانپزشکی
کلینیک تخصصی پوست، مو، زیبایی، بخش داخلی، گوارش، آندوسکپی، دیابت
کلینیک تخصصی قلب و عروق
کلینیک چشمپزشکی، بخش گوش و حلق و بینی، بخش زنان و زایمان و نازایی
بخشهای تشخیصی و خدماتی
تصویربرداری (رادیولوژی)، پایگاه بهداشتی، آزمایشگاه، فیزیوتراپی و لیزردرمانی
حوزه علمیه مسجد قاسم بن الحسن (ع)
لزوم پرورش عالمان و پژوهشگران علوم دینی، ضرورت ایجاد یک مرکز بزرگ آموزش علوم اسلامی را ایجاب میکرد، به این منظور با بهرهگیری از نظرات صاحبنظران این امر، به ویژه مسئولان مرکز مدیریت حوزه علمیه قم، مقرر شد این حوزه علمیه در دو بخش صبحها مختص خواهران و در دو مقطع سطح دو و سطح سه (کارشناسی و کارشناسی ارشد) به ارائه خدمات آموزشی به طلاب خواهر بپردازد، در حال حاضر ۴۵۰ طلبه به همراه پرسنل آموزشی در این مجموعه مشغول به تحصیل هستند، بعد از ظهرها م به مرکز آموزش عالی حوزوی در رشتههای علوم قرآن و حدیث، تبلیغ، فلسفه، کلام و علوم قرآنی برای دانشپژوهان علوم دینی تبدیل شده است که صد طلبه برادر در آن مشغول تحصیل هستند.
مجموعه حوزه علمیه دارای واحدهای آموزشی مرتبط با کتابخانه تخصصی آموزشی و همچنین محل برگزاری کلاس درس بزرگ و امکانات اقامتی برای استادان مهمان در حدود ۱۲۵۰ مترمربع وسعت است.
وجود یک کتابخانه بزرگ با ظرفیت پنجاه هزار جلد، دو سالن مطالعه برای استفاده طلاب و سایر علاقهمندان و نیز سالنهای متعدد آموزشی مجهز به رایانه، از ویژگیهای مرکز آموزشی این مسجد به شمار میآید.
کتابخانه مسجد قاسم بن الحسن (ع)
کتابخانه مسجد، یک کتابخانه بزرگ عمومی و تخصصی است با ظرفیت پنجاه هزار جلد که تاکنون حدود ۱۴۵۰۰ عنوان کتاب و ۲۲۶۰۰ جلد کتاب با موضوعات متنوع و مورد نیاز به ثبت رسیده است و ۱۲۰۰ عضو دارد. از دیگر امکانات این کتابخانه دو سالن مطالعه جداگانه برای خواهران و برادران است.
این کتابخانه به سامانه اینترنتی نهاد کتابخانههای عمومی کشور نیز متصل است که از طریق آن میتوان بدون مراجعه مستقیم و حضوری به کتابخانه قاسم بن الحسن (ع)، به منابع و فهرست کتابهای موجود و مورد نظر در این کتابخانه و حتی منابع کتابخانهای دیگر نیز دسترسی داشت.
با چنین ویژگیهایی کتابخانه مسجد قاسم بن الحسن (ع) یکی از کتابخانههای برتر مساجد کشور است که خوانندگان کتاب را با دارا بودن کتابهای متنوع تخصصی و عمومی در خود پذیرا است، به این ترتیب مسجد قاسم بن الحسن (ع) به عنوان کانونی فرهنگی در گسترش فضای مطالعه و ارتقای حرکت فرهنگی انقلاب اسلامی نقش بسزایی ایجاد کرده است.
دارالقرآن مسجد قاسم بن الحسن (ع)
دارالقرآن ابن الکریم (ع) وابسته به مسجد قاسم بن الحسن (ع) در امر آموزش حفظ قرآن کریم ویژه نونهالان و بزرگسالان (واحد خواهران و برادران) و دیگر علوم قرآنی از جمله تجوید، تفسیر، مفاهیم قرآن کریم، نهج البلاغه، احکام و برگزاری دورههای آموزشی هنری و فنی نظیر رایانه، خیاطی و بافندگی فعالیت دارد.
کانون زبان یاسمن نیز از دیگر بخشهای آموزشی است که در محیطی مناسب و با استادانی مجرب به آموزش زبان انگلیسی به صورت ترمی میپردازد.
مهدکودک و پیشدبستانی علمی ـ قرآنی یاسمن نیز ازدیگر بخشهایی است که با رویکردی اعتقادی و قرآنی به پرورش کودکان مشغول است.
مجموعه ورزشی یاسمن
از جمله شخصیتهای حاضر در مراسم افتتاحیه مجموعه ورزشی چندمنظوره مسجد حضرت قاسم بن الحسن (ع) میتوان به حضور دکتر حسن غفوری فرد، نماینده پیشین مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و دبیرکل فعلی جامعه اسلامی ورزشکاران و رئیس هیئت بازرسی و نظارت شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد، همچنین دکتر سیدمحمد میرمحمدی، نماینده اسبق مردم قم در مجلس شورای اسلامی و از اعضای دفتر بازرسی دفتر مقام معظّم رهبری، یکی دیگر از مهمانان ویژه این مراسم بود.
سرانه پایین ورزشی، به ویژه در جنوب تهران، لزوم آمادهسازی یک مجموعه ورزشی نسبتاً کامل را در ذهن هیئت امنای مسجد قاسم بن الحسن (ع) میپروراند، پرکردن اوقات فراغت، ایجاد محیطی سالم برای تفریح و تقویت جسم و روح، عبارات مکرری است که به کرات از زبان دلسوزان و صاحبنظران مسائل اجتماعی برای کاهش مشکلات جوانان و نسل پرشور انقلابی کشورمان شنیده میشود.
با توجه ویژه به این امر خطیر، چندی پیش در روز ولادت باسعادت حضرت معصومه (س) برابر با پنج شنبه ۱۴ مرداد ۹۵ مجموعه ورزشی چندمنظوره مسجد قاسم بن الحسن (ع)، با حضور جمعی از مسئولین، خیرین، روحانیون و استادان حوزوی، افتتاح و به بهرهبرداری رسید.
مجموعه بزرگ ورزشی آن به مساحت بیش از ۱۵۰۰ مترمربع شامل استخر سرپوشیده آموزشی با رعایت استاندارهای بینالمللی، سونای خشک، سونای بخار، جکوزی، سالن بدنسازی و سایر فضاهای پشتیبانی مربوطه است.
در قسمت میانی زیرزمین مجموعه، فضای سبزی به مساحت حدود ۵۰۰ متر مربع به همراه آبنما و باغچه، چشمانداز زیبایی را برای بخشهای مختلف مؤسسه فراهم آورده است.
نظر شما