کاهش ۴۰ درصدی منابع آبی ایران

خبرگزاری شبستان: کارشناس مرکز هوا و تغییر اقلیم با بیان اینکه با بیان اینکه بارندگی در ایران بر اساس بررسی های انجام شده در سال های آینده کاهش می یابد، گفت: منابع آبی ایران تا سال ۲۰۳۹ حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش می یابد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، ماندانا مقصودی، کارشناس مرکز هوا و تغییر اقلیم در کارگاه آموزشی تغییر اقلیم و خبرگزاری ها گفت: بررسی ها نشان می دهد تغییرات مطلق سالانه دما در سالهای 2012 تا 2039 در مقایسه با سال های 1976 تا 2005 ، دما در بیشتر نقاط کشور افزایش یافته اما متفاوت است.

 

افزایش دما در استان فارس

وی با بیان اینکه در استان فارس افزایش دما با شدت بیشتری رخ خواهد داد، اظهار داشت: بخش هایی از شمال غربی و شمال شرقی کشور با افزایش دما مواجه خواهند بود.

 

مقصودی با اشاره به نوسانات دمایی که برای ایران طی سال های 2020 تا 2035 پیش بینی شده است، اظهار داشت: بر اساس نتایج به دست آمده دمای ایران یک و نیم درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت و در 2050 با افزایش 2 و نیم درجه دمای هوا در برخی نقاط کشور مواجه خواهیم بود.

 

کاهش بارندگی شدید در جنوب غرب کشور

مقصودی با بیان اینکه بارندگی در ایران بر اساس بررسی های انجام شده در سال های آینده کاهش خواهد یافت، اظهار داشت: جنوب غربی، جنوب شرقی، بخش های مرکزی و شرق کشور با کاهش بارندگی در سال های آینده مواجه خواهد شد.

 

مقصودی با بیان اینکه میزان انتشار گازهای گلخانه ای بر افزایش میانگین دمای هوا تاثیر مستقیم خواهد داشت، خاطرنشان کرد: در صورتی که انتشار گازهای گلخانه ای در ایران بالا باشد سالانه 5.9 تا 7.7 درجه سانتیگراد افزایش دما خواهیم داشت و این در حالی است که بین 58 تا 80 درصد میزان بارندگی در کشور کاهش می یابد.

 

کارشناس مرکز هوا و تغییر اقلیم خاطرنشان کرد: اقداماتی که برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای انجام می دهیم باعث می شود تا میزان کاهش بارندگی به 11 درصد برسد.

 

کاهش ۴۰ درصدی منابع آبی ایران

 

وی با بیان اینکه بر اساس ارزیابی انجام شده تا سال 1400 در بیشتر مناطق کشور کاهش منابع آبی مشهود خواهد بود، اظهار داشت: کاهش محسوس روان آب تا 20 درصد در برخی حوزه های آبریز، تغییر رژیم بارش و افزایش میزان بارش های زیر 10 میلیمتر، کاهش ریزش های برفی و آغاز زودهنگام زمان ذوب برف، افزایش متوسط درجه حرارت از نیم درجه تا 2 درجه از آثار تغییر اقلیم بر منابع آبی کشور خواهد بود.

 

وی بالا آمدن سطح آب دریاها را از دیگر آثار تغییر اقلیم عنوان کرد و افزود: نفوذ آب دریا به آب های زیرزمینی، پیشروی در ساحل، زیر آب رفتن تجهیزات ساحلی و مناطق گردشگری، آسیب مزارع و زیستگاه های اطراف دریاها، نفوذ آب شور در منابع آبی و نفوذ آب شور دریا در آب های شیرین ساحلی و رودخانه ها از پیامدهای بالا آمدن سطح آب دریاهاست.

 

مقصودی با بیان اینکه افزایش طراز آب خلیج فارس تا سال 2009 چهار سانتیمتر بوده است، خاطرنشان کرد: این امر باعث می شود منابع آبی اطراف خلیج فارس شور شود.

 

وی در ادامه با اشاره به تاثیرپذیری سواحل و مناطق ساحلی از تغییر اقلیم گفت: افزایش گرد و غبار و کاهش بارندگی، کاهش منابع آب شیرین، استفاده از آب شیرین کن ها، کم شدن آب های سطحی از آثار تغییر اقلیم بر سواحل و مناطق ساحلی کشورها است.

 

مقصودی با بیان اینکه پیش بینی می شود ایران بین 30 تا 40 درصد کاهش منابع آبی داشته باشد، ادامه داد: آسیب های اجتماعی ناشی از تغییر اقلیم از دیگر آسیب های غیرمستقیم محسوب می شود که بر زندگی انسان تاثیرات جبران ناپذیری دارد.

 

وی افزود: بهداشت و سلامتی انسان، کشاورزی و امنیت غذایی از شاخص های مهمی هستند که تحت تأثیر تغییر اقلیم به شدت آسیب می بینند و زندگی بشر را دچار چالش های اساسی خواهند کرد.

شیوع بیماری های گرمسیری و عفونی

کارشناس مرکز هوا و تغییر اقلیم خاطرنشان کرد: کاهش منابع آب آشامیدنی سالم، شیوع انواع بیماری های گرمسیری، شیوه بیماری های عفونی از جمله آثار تغییر اقلیم بر بهداشت و سلامتی انسان خواهد بود.

 

وی یادآور شد: سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که 2 تا 3 درجه افزایش دما باعث می شود میزان مبتلایان به بیماری مالاریا 7 درصد افزایش یابد.

 

مقصودی تاکید کرد: پیش بینی می شود بین سال های 2026 تا 2030 مالاریا در اکثر استان های کشور به ویژه مناطق گرمسیر شیوع می یابد.

 

وی با بیان اینکه بیماری سالک از دیگر بیماری های وابسته به گرما است، خاطرنشان کرد: بین سال های 1998 تا 2011 بیماری سالک در ایران افزایش داشته است و پیش بینی می شود طی سال های 2026 تا 2030 در مناطق شمال غربی و جنوب غربی که افزایش دما بیشتر خواهد بود بیماری سالک نیز افزایش می یابد.

 

مقصودی اظهار داشت: کم شدن غذا به ویژه در مناطق محروم، افزایش قیمت محصولات کشاورزی و کاهش کیفیت محصولات کشاورزی از پیامدهایی است که تغییر اقلیم بر کشاورزی و امنیت غذایی خواهد گذاشت.

 

مقصودی با بیان اینکه افزایش ریسک آتش سوزی جنگل ها بر اثر خشکسالی و افزایش دما از دیگر پیامدهای تغییر اقلیم است، خاطرنشان کرد: متاسفانه میزان ریسک آتش سوزی جنگل ها بر اثر خشکسالی و افزایش دما در ایران زیاد است.

 

کد خبر 588267

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha