خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: نتانیاهو در اندیشه نجات برجام در دوران ترامپ، رایزنی ترامپ با کیسینجر درباره ایران، روسیه، چین، حماس: روابط با ایران درحال ترمیم است، امضای تفاهم نامه آزادی تردد خودرو بین ایران و ارمنستان از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
نتانیاهو در اندیشه نجات برجام در دوران ترامپ
شبکه خبری بلومبرگ روز جمعه از قول برخی منابع گزارش داده «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی که در حال تدوین راهبردش در قبال ایران در دوران ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» است به دنبال اقناع وی برای عدم ابطال توافق هستهای ایران و گروه 1+5 (برجام) است.
دستیاران نتانیاهو گفتهاند انتظار میرود او در نیمه نخست سال آینده (احتمالاً در ماه مارس) با دونالد ترامپ دیدار کند. گفته میشود نخستوزیر رژیم صهیونیستی در حال حاضر با کمک مشاوران امنیت داخلیاش در حال انجام بررسیهای لازم جهت تدوین راهبردهای تلآویو در قبال تهران است.
یک مقام اسرائیلی به بلومبرگ گفت انتظار میرود نتانیاهو بدون پیشنهاد برای لغو «برجام» از ترامپ بخواهد رویکرد سختگیرانهتری علیه برنامه هستهای ایران اتخاذ کرده و تلاشهای هماهنگتری برای مهار سیاستهای تهران در منطقه راهاندازی کند.
مقام مورد استناد «بلومبرگ» میگوید چنین رویکردی احتمالاً وضع تحریمهای شدیدتر علیه برنامه موشکی ایران و تلاشهای بیشتری برای مقابله با سیاستهای ایران در سوریه را شامل خواهد شد.
«یاکوف آدمیرور»، مشاور امنیت داخلی بازنشستهشده نتانیاهو گفت: «یک مأموریت فوری، جلوگیری از تبدیل شدن ایران به یک ابرقدرت در منطقه است- رویدادی که چند وقتی است در حال رخ دادن است. نخستوزیر (نتانیاهو) استدلال خواهد کرد که پیش از هر چیز آمریکا بایستی به دنبال قطع همکاری بین روسیه و ایران در منطقه باشد.»
گزارش جمعه «بلومبرگ» استدلال برخی کارشناسان درباره ساختگی بودن اختلافات دولت «باراک اوباما»، رئیسجمهوری آمریکا با رژیم نتانیاهو بر سر توافق هستهای با ایران را تقویت میکند.
در حالی که رسانههای غربی گزارشهای متعددی درباره تنش در روابط تلآویو و واشنگتن در دوران مذاکرات هستهای و پس از حصول برجام منتشر میکردند برخی تحلیلگران جنجالها در این باره را راهبرد توافقشده دو طرف برای وادار کردن ایران به اعطای امتیازات بیشتر در مذاکرات هستهای میدانستند.
یک منبع آگاه در گفتوگو با بلومبرگ علیرغم طرح این ادعا که نتانیاهو هنوز با برجام مخالف است گفته بعید است که او ترامپ را برای لغو آن تحت فشار قرار دهد زیرا این به ایران اجازه خواهد داد به تعهداتش ذیل توافق پایبند نباشد.
گزینه ترامپ برای ریاست سیا؛ اسلامستیز، ضد ایران
«مایک پامپئو» که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا روز جمعه او را به عنوان گزینه تصدی ریاست سازمان سیا معرفی کرده یکی از تندروترین نماینده کنگره آمریکا در مخالفت با ایران و توافق هستهای است.
«پامپئو» که طراح چندین طرح ضد ایرانی در مجلس نمایندگان آمریکا است آخرین اظهارنظرش درباره برجام را روز پنجشنبه مطرح کرده است. وی در حساب کاربریاش در شبکه اجتماعی توئیتر نوشته به دنبال لغو این توافق هستهایِ «فاجعهبار» به عقیده او است.
وی نوشت: «چشمبه راه لغو این توافق فاجعهبار با بزرگترین حامی دولتی تروریسم هستم.»
«ترامپ» سال گذشته هم گفته بود که توافق هستهای، «ایران را که به نابودی آمریکا کمر بسته قدرتمند کرده است.»
«پامپئو» از سال 2013 که به عضویت کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان آمریکا درآمد، در حال فعالیت در زمینه مسائل اطلاعاتی است. وی در مصاحبهها یا یادداشتهای کتبی، ایران را منشأ اصلی درگیری در خاورمیانه خوانده است.
وی چند ماه پیش بعد از اجرایی شد برجام نوشت: «اوباما همواره رفتارهای منحرف ایران را با دادن میلیاردها دلار پول ناشی از رفع تحریمها از طریق این توافق هستهای خطرناک، تشویق کرده است.»
«ران درمر»، سفیر رژیم صهیونیستی در آمریکا بعد از دیدار با پامپئو در نیویورک روز پنجشنبه گفت که این رژیم چشم به راه همکاری با تیم ترامپ است.
«پامپئو» همچنین از حیث اسلامستیزی سیاستهایی مشابه آنچه ترامپ وعده داده دارد.
وی سال 2013 در یک سخنرانی در صحن علنی مجلس نمایندگان گفته بود رهبران کشورهای مسلمان در صورتی که خشونتهایی که به نام اسلام انجام میشود را محکوم نکنند همدست اقدامات تروریستی هستند.
مهر:
رایزنی ترامپ با کیسینجر درباره ایران، روسیه، چین واتحادیه اروپا
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا با «هنری کیسینجر» وزیر خارجه اسبق آمریکا دیدار و درباره رخ دادها و مسائل مختلف جهان با وی به رایزنی و تبادل نظر پرداخت.
دربیانیه رسمی دفتر رئیس جمهور منتخب در این باره آمده است: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا در نیوریورک با «هنری کیسینجر» وزیر خارجه اسبق این کشور دیدار و رایزنی هائی را به ویژه درباره موضوعات مرتبط با ایران، چین، روسیه و اتحادیه اروپا با وی داشته است.
بیانیه مذکور می افزاید: دیدار مذکور در سطحی عالی برگزار شد. ترامپ پس از این دیدار گفت که از مشاوره هائی که کیسینجر به من داد از وی تشکر می کنم.
مجلس نمایندگان آمریکا فروش هواپیما به ایران را ممنوع کرد
مجلس نمایندگان آمریکا روز پنج شنبه طرحی را به تصویب رساند که به موجب آن، فروش هواپیماهای مسافربری به ایران ممنوع می شود.
تصویب این طرح در راستای تلاشها برای متوقف ساختن روند فروش هواپیما به ایران از سوی دو شرکت «بوئینگ» و «ایرباس» صورت گرفت. پیش از این، دولت «باراک اوباما» با فروش هواپیما به ایران از سوی دو شرکت فوق الذکر موافقت کرده بود.
طرح مذکور با کسب ۲۴۳ رأی مثبت در برابر ۱۷۴ رأی منفی در مجلس نمایندگان آمریکا- که تحت کنترل جمهوریخواهان است- به تصویب رسید. با وجود رأی مثبت هشت نماینده دموکرات به این لایحه، تمام ۱۷۴ رأی منفی متعلق به سایر نمایندگان دموکرات بود.
طبق این طرح، وزارت خزانه داری آمریکا از صدور مجوزهای موردنیاز بانکهای آمریکایی برای تأمین مالی فروش هواپیمای مسافربری به ایران منع می شود. این جدیدترین اقدام قانونگذاران جمهوریخواه در کنگره آمریکا برای به چالش کشاندن توافق هسته ای منعقده میان ایران، آمریکا و سایر قدرتهای جهانی است.
شایان ذکر است که توافقات صورت گرفته با شرکتهای «ایرباس» و «بوئینگ» جهت فروش یا اجاره بیش از ۲۰۰ جت به شرکت هواپیمایی «ایران ایر» به روند نوسازی و توسعه ناوگان قدیمی ایران کمک خواهد کرد.
با آنکه دفتر اصلی شرکت «ایرباس» در فرانسه قرار دارد، اما این شرکت برای فروش هواپیماهای خود به ایران به تأیید و موافقت وزارت خزانه داری آمریکا نیازمند است؛ زیرا دست کم ده درصد از قطعات هواپیماهای ساخت این شرکت در آمریکا تولید می شوند.
لازم به ذکر است که احتمال اندکی وجود دارد طرح مزبور در کنگره فعلی آمریکا به قانون تبدیل شود. این لایحه باید در مجلس سنا نیز به تصویب برسد؛ جایی که با مخالف سرسختانه دموکراتها روبرو خواهد شد.
از سوی دیگر، کاخ سفید اعلام کرد که حتی در صورت تصویب این لایحه در مجلس سنا، باراک اوباما آن را وتو خواهد کرد. دولت کنونی آمریکا معتقد است که این قانون ناقض توافق هسته ای با ایران است: توافقی که در ازای لغو تحریمها، ایران را به توقف برنامه هسته ای خود ملزم می نماید.
با این حال، با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» جمهوریخواه آینده این توافق هسته ای در هاله ای از ابهام قرار می گیرد؛ زیرا ترامپ بارها در جریان مبارزات انتخاباتی خود به شدت این توافق را مورد انتقاد قرار داد.
ایران از محدودیت تعیین شده برای ذخایر آب سنگین خود فراتر رفته است
مقامات تهران و واشنگتن برای نخستین بار از زمان امضای توافق هسته ای در سال گذشته، روز پنج شنبه در جریان برگزاری نشست فصلی شورای حکام «آژانس بین المللی انرژی اتمی» با یکدیگر بر سر ذخایر آب سنگین ایران دچار اختلاف نظر شدند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی که وظیفه نظارت بر اجرای این توافقنامه را برعهده دارد، مدعی است که ایران برای دومین بار ظرف یک سال گذشته از محدودیت تعیین شده برای ذخایر آب سنگین خود فراتر رفته است که این امر خطر کاهش حمایت سایر کشورها از این توافق هسته ای را در پی دارد.
گفتنی است که پیروزی «دونالد ترامپ»، یکی از منتقدان جنجالی این توافق هسته ای در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا این پرسش را مطرح کرده است که آیا آمریکا به حمایت خود از این توافقنامه که به محدود شدن فعالیتهای هسته ای تهران در ازای لغو تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران منجر شد، ادامه خواهد داد یا خیر.
«لورا هالگیت» سفیر آمریکا در آژانس بین المللی انرژی اتمی با انتشار بیانیه ای خطاب به شورای حکام آژانس گفت که «ایران باید کاملاً به تمام تعهدات و حد و اندازه های فنی پایبند بماند».
سرمنشاء این جدال و اختلاف نظر میان تهران و واشنگتن بخشی از توافق منعقده میان جمهوری اسلامی ایران و شش قدرت جهانی است که مطابق آن، میزان ذخایر آب سنگین ایران محدود می شود.
مطابق با این توافقنامه، ذخایر آب سنگین ایران نباید از میزان مورد نیاز- که در این توافق ۱۳۰ تن برآورد شده است- تجاوز نماید.
آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران به منظور پایبندی به محدودیت تعیین شده- ۱۳۰ تن- در حال انجام اقدامات لازم جهت ارسال بخشی از ذخایر آب سنگین خود به خارج از کشور از طریق کشتی است؛ اما سفیر آمریکا در آژانس می گوید که طبق مفاد توافق هسته ای، تا زمانی که ذخایر اضافی آب سنگین ایران به یک خریدار خارجی تحویل داده نشود، تهران به تعهدات خود عمل نکرده است.
از سوی دیگر، مقامات ایران می گویند که این موضوع دقیق و مشخص نیست. «رضا نجفی» نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در حاشیه نشست شورای حکام آژانس به خبرنگاران گفت که «این حد و مرز در کجا تعیین شده است؟». وی در ادامه افزود که ایران در حال انجام اقدامات لازم برای صدور بیش از پنج تن آب سنگین است.
نجفی همچنین گفت: «برجام در باب این موضوع کاملاً روشن است. در برجام آمده است که میزان [ذخایر آب سنگین] مورد نیاز ایران ۱۳۰ تن برآورد می شود. حالا یک انگلیسی زبان به من بگوید که این [واژه] برآورد به چه معناست؟».
باشگاه خبرنگاران جوان:
حماس: روابط با ایران درحال ترمیم است
مسؤول روابط خارجی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) با بیان این که روابط این جنبش با ایران در حال ترمیم است گفت این روابط در مسیر درست خود یعنی ادامه حمایت از مقاومت در برابر اشغالگران پیش می رود.
"اسامه حمدان" در مصاحبه با روزنامه "الاخبار انفو" موریتانی با اشاره به روابط قدیمی حماس با ایران، گفت: هرگونه خللی در این روابط بدون شک تأثیر خود را خواهد گذاشت، ولی این روابط می تواند خودش را ترمیم کند، زیرا بر اصل حمایت از مقاومت و مسأله فلسطین استوار است.
اسامه حمدان همچنین با تأکید بر ضرورت آشتی ملی فلسطین، موانع ایجاد شده در مسیر آن را تأسف بار خواند و گفت: با وجود این موانع، پیشرفتها در این زمینه به کندی در جریان است.
درخواست تام کاتن از ترامپ برای خروج آمریکا از برجام
«تام کاتن،» سناتور جمهوریخواه آمریکا، پنجشنبه گفت: دولت آینده «دونالد ترامپ،» رئیس جمهور منتخب این کشور، باید واشینگتن را از موافقتنامه چند ملیتی با ایران درباره برنامه هستهای این کشور خارج کند.
کاتن در اظهاراتی در همایشی در واشنگتن افزود: «من به دونالد ترامپ توصیه می کنم دقیقا آنچه را که گفته است انجام دهد. یکی از چیزهایی که او گفته، برچیدن این موافقتنامه فاجعه است.»
این سناتور جمهوریخواه که از اعضای کمیته نیروهای مسلح سنا است و از نامزدهای سمت وزارت دفاع در کابینه آینده ترامپ به شمار می رود، مدعی شد اگر رئیس جمهور بعدی به آنچه که در رقابت های انتخاباتی خود درخصوص کنار کشیدن از موافقتنامه هسته ای با ایران گفته است عمل کند، آمریکا امنتر خواهد بود.
در ادامه گزارش آمده است: گروه پنج به اضافه یک (آمریکا ، روسیه ، فرانسه ، چین ، انگلیس و آلمان) ژوئیه سال 2015، به توافقنامهای با ایران دست یافتند که براساس آن محدودیتهایی بر برنامه هسته ای این کشور در ازای لغو برخی تحریم ها علیه آن اعمال شد.
ایرنا:
تفاهم نامه آزادی تردد خودرو بین ایران و ارمنستان امضا شد
در جریان مذاکرات هیات گمرک جمهوری اسلامی در ایروان پایتخت ارمنستان، دو کشور با هدف افزایش توسعه گردشگری، یادداشت تفاهم آزاد شدن تردد خودرو را امضا کردند.
این تفاهم نامه در جریان مذاکرات هیات ایرانی به ریاست مسعود کرباسیان رئیس کل گمرک و با حضور سیدکاظم سجادی سفیر ایران در ایروان با طرف ارمنستانی امضا شد.
بنا به توافق دو کشور که روز جمعه اعلام شد، امکان تردد خودرو به صورت متقابل بدون نیاز به اخذ مجوز فراهم شده و رفت و آمد بدون وجه تضمین و پرداخت حق خاک انجام می گیرد.
پیش از این نیز هیات گمرک ایران و ارمنستان به سرپرستی وارطان هارطونیان رئیس کمیته درآمدهای دولتی این کشور دامنه همکاری های دو جانبه در این حوزه را مورد بررسی قرار دادند.
دیروز نیز یادداشت تفاهم همکاری در زمینه امور گمرکی بین کمیته درآمدهای دولتی ارمنستان و گمرک جمهوری اسلامی ایران امضا شد.
برپایه این یادداشت، قرار است با برنامه ریزی دو کشور، تبادل اطلاعات در پایانه های گمرکی مقری و نوردوز صورت گیرد.
رییس کمیته درآمدهای دولتی ارمنستان نیز اعلام کرد که اجرایی شدن هر بند از تفاهم امضا شده سبب می شود در مدت کوتاهی به اصل یک پنجره برای اجرا دست پیدا کنیم.
همچنین تشریفات گمرکی برای دست اندرکاران فعالیت های اقتصادی و گردشگران به صورت متقابل تسهیل خواهد شد.
ارمنستان با حدود 30 هزار کیلومتر مربع مساحت و سه میلیون نفر جمعیت در منطقه قفقاز که پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 استقلال یافت، با موقعیت راهبردی ویژه، از غرب با ترکیه، شمال گرجستان، شرق جمهوری آذربایجان (جمهوری قرهباغ) و در جنوب ایران و جمهوری خودمختار نخجوان (جزئی از جمهوری آذربایجان) هم مرز است.
ارزش روابط اقتصادی سالانه دو کشور معادل سه میلیون و 250 هزار دلار است که سهم ایران سه میلیون دلار و و سهم ارمنستان 250 هزار دلار می باشد که قابلیت های بسیار زیادی برای افزایش دارد.
نظر شما