خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تشكيلات گمركي در ايران سابقه ديرينه دارد. در زمان اشكانيان (سده سوم قبل از ميلاد) سازمان منظم گمركي وجود داشته و شعب آن در مرزها آمار واردات را در دفاتر مخصوصي ثبت و حقوق معيني دريافت ميكردند. در اين دوره صادرات از پرداخت حقوق گمرك معاف بوده است. در زمان ساسانيان (سده چهارم تا ششم ميلادي) حقوق گمركي به ميزان يك دهم ارزش يا مقدار از واردات دريافت ميشده است.
بنابراین گزارش، با ورود اسلام به ايران اين رويه در ساير ممالك اسلامي رايج گرديد. در دوره صفويه عوارض گمركي كالاها با توجه به بهاي آن تعيين ميشد. از سال 1053 هجري شمسي (1674 ميلادي) گمرك به صورت اجاره اي اداره ميشد و اين ترتيب بيش از دو قرن ادامه داشته است. در سال 1336 هجري شمسي (1957 ميلادي) گمرك به وزارت منظم و از 1345 هجري شمسي (1966 ميلادي) از وزارت اقتصاد مجزا و به وزارت دارايي ملحق شد. هم اكنون گمرك ايران از سازمانهاي وابسته به وزارت امور اقتصاد و دارايي است. گمرک ایران نیز در کنار سایر بخش های اقتصادی در خلال سالها فعالیت خود به درجاتی از پیشرفت برای تسهیل امور رسیده است
این گزارش می افزاید: گمرک ایران در راستای انجام وظایف خود همکاری های تازه ای را با گمرک چین آغاز کرده است و در گام اول قرار است چین کالاهایش را از مسیر ایران به اروپا ترانزیت کند. گمرک ایران در این زمینه نوشته است: "گفتوگوهای نهایی برای اجرایی شدن این طرح مهم نیز با حضور یک هیأت بلندپایه از گمرک چین در تهران نهایی شد و قرار است به زودی طرح مذکور وارد فاز اجرایی شود. بنابراین گزارش، این طرح پروژه بزرگی را شامل میشود که چینیها از آن با عنوان راه ابریشم دریایی نام میبرند و بانک توسعه آسیایی از این طرح حمایت مالی میکند.
چین قصد دارد تا راه ابریشم را در دو حوزه جادهای و دریایی احیا کند که با توجه به فازهای متعدد این طرح و مشکلات موجود در مسیر حملونقل جادهای، مذاکرات راه ابریشم دریایی با محوریت گمرکات ایران و چین نهایی شده و به زودی وارد فاز اجرایی خواهد شد. براساس این طرح چین کالاهای خود را به بنادر ایران منتقل و سپس از طریق مرزهای زمینی از ایران به اروپا ترانزیت میکند که بسیار کوتاهتر از مسیر قبلی خواهد بود."
یادآور می شود: این طرح بزرگترین برنامه اقدام مشترک در زمینه همکاریهای گمرکی میان گمرکات دو کشور نیز لقب گرفته است چرا که گمرکات ایران و چین تاکنون در این سطح همکاری مشترک گمرکی با یکدیگر نداشتهاند. زمینههای مقدماتی این طرح مهم همزمان با سفر رئیس جمهوری چین به ایران و پس از دیدار با رئیس جمهور کشورمان، با امضای یک تفاهمنامه همکاری میان رؤسای گمرکات دو کشور فراهم شد.
نظر شما