محمود پوروهاب از نویسندگان کودک و نوجوان در پاسخ به این سوال که توجه به کتابخانهها به خصوص کتابخانههای شهرستان تا چه حد در گسترش کتابخوانی موثر است به خبرنگار شبستان گفت: در کلانشهرها کتابخانههای خوبی وجود دارد و همه می توانند دسترسی پیدا کنند. امروزه کتابخانه ها به امکانات به روز و جدیدی مجهز شده است و افراد می توانند برای انتخاب کتاب به فایل های سایتی دسترسی داشته باشند.
پوروهاب با بیان اینکه برخی کتابخانه ها کتاب های به روز ندارند، عنوان کرد: برخی از کتابخانه ها کتاب های چاپ جدید را خریداری نمی کنند. برخی کتابخانه ها کتاب هایی در حوزه تخصصی ندارند و یا کتاب های کامل این حوزه را ندارند. مسئولان باید توجه ویژه ای به کتابخانه های شهرستان ها به ویژه شهرهای مرزی داشته باشند. نهاد کتابخانه های کشور از افراد و ناشران خاصی کتاب خریداری می کنند. در واقع در زمینه خرید کتاب برای کتابخانه ها یک مقدار نگاه سیاسی وجود دارد.
وی با تاکید بر لزوم توجه ویژه به کتابخانه های مدارس اظهار داشت: تاکنون به چندین مدرسه رفتم و کتابخانه های آنها را دیده ام. متاسفانه کتابخانه های مدارس یا کوچک هستند یا مفصل و متنوع نیستند بنابراین همه پسند نیستند و نمی توانند بچه ها را راضی نگاه دارند. توجه به کتابخانه مدارس، تجهیز و متنوع کردن آن می تواند نقش بسزایی در کتاب خوان کردن بچه ها داشته باشد. این بچه ها در بزرگسالی هم به دنبال کتاب و علاقه مند به کتابخوانی خواهند بود.
این نویسنده کودک و نوجوان خاطرنشان کرد: متاسفانه حجم کتاب های درسی زیاد است و این مسئله در وهله اول بچه ها را نسبت به کتاب زده می کند زیرا برای بچه ها فرقی نمی کند که کتاب درسی باشد یا غیردرسی. برای آنها کتاب، کتاب است. وقتی کتاب های درسی قطور باشد، بچه خسته می شود و کلا از کتاب بیزار شود. باید برنامه ریزی شود تا حجم کتاب های درسی کم شود.
پوروهاب با بیان اینکه کتاب های غیردرسی باید جزو برنامه های بچه ها در مدارس باشد، عنوان کرد: باید برنامه ای ترتیب داده شود تا بچه ها در مدارس 2-3 جلسه در هفته در کلاس های انشا و یا فارسی مطالعه کتاب های غیردرسی داشته باشند. طبع آدمی از بچگی شکل می گیرد. بچه ها را باید از مقطع ابتدایی با کتاب خواندن مانوس کرد و لذت مطالعه را به آنها چشاند. مدارس باید با قرار دادن کتاب های غیردرسی جزو برنامه ها کاری کنند، بچه ها در سال در طول مدرسه حداقل 3-4 کتاب غیردرسی به شکل شعر و داستان مطالعه کنند.
وی تصریح کرد: متاسفانه کتابخانه های مدارس مفصل و به روز نیستند. برخی مدیران مدارس برای اینکه وجهه خوبی از خود به نمایش بگذارند، کتاب هایی در کتابخانه های مدرسه قرار می دهند که فهم آن برای بزرگسال سخت است چه برسد به یک بچه. هدف چنین مدیرانی این است که در هنگام بازدید مدیر آموزش و پرورش منطقه از مدرسه، خود را مطرح و نشان دهند و یا بگویند چقدر متدین هستند.
وی با بیان اینکه معلمان و مربیان نقش مهمی در کتابخوان کردن بچه ها دارند، گفت: معلمان ما چقدر کتابخوان و اهل ادب و هنر هستند؟ معلم به جز آموزش وظیفه دیگری هم دارد. معلمان ما باید برای این شغل آموزش ببینند. معلم باید دید هنری داشته باشد تا بتواند احساس و خیال بچه ها را پرورش دهد و ذائقه آنها را دگرگون کند.
این نویسنده کودک و نوجوان با اشاره به اینکه باید علاقه مندی به کتاب را از بچگی ایجاد کنیم، اظهار داشت: اینکه در یک محله کتابخانه باشد در کتاب خوان کردن اهالی محل بی اثر نیست اما پایه اصلی کتابخوان کردن افراد از مدارس آغاز می شود. در حال حاضر کتاب های درسی طوری است که بچه ها از کتاب می ترسند. بچه ها سراسر سال مشغول خواندن کتاب های درسی هستند و این مسئله می تواند آسیب زا باشد. اگر ما در مدارس علاقه به مطالعه را در بچه ها ایجاد کنیم، بچه خودش به دنبال کتاب می رود حتی اگر در محله شان کتابخانه ای نباشد برای تهیه کتاب به محله دورتر می رود. بچه ای که به کتاب خواندن علاقه نداشته باشد حتی اگر پدرش در خانه یک کتابخانه اختصاصی داشته باشد، آن کتابخانه را نمی بیند و به سراغش نمی رود.
پوروهاب خاطرنشان کرد: مدارس نقش مهمی در تغییر ذائقه بچه ها دارند. اگر طبع کودک با کتاب خوب و متناسب عادت کند، در بزرگسالی به دنبال کتاب می رود و علاقه مند به کتاب است. متاسفانه در حال حاضر در کشور ما مردم به دنبال مدرک هستند نه به دنبال افزایش سواد. خانواده ها بچه ها را به رفتن به دانشگاه تشویق می کنند و بچه ها هم سراسر سال مشغول خواندن کتاب های درسی، کمک آموزشی و تست زدن هستند.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما