دکتر علیرضا حاجیانزاده، مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مورد کتابهای بریل تولیدشده در کانون برای بچههای نابینا به خبرنگار شبستان گفت: تولید کتابهایی با خط بریل برای بچههای نابینا در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان از 10 سال قبل آغاز شده است و ما در سه سال اخیر سعی کردیم، سرعت تولید را بیشتر کنیم. تا به امروز 150 عنوان کتاب به خط بریل برای بچه ها نابینا تولید کردیم. 14 عنوان کتاب جدید نیز امسال همزمان با روز جهانی معلولان در 16 آذر رونمایی شد. امیدواریم بتوانیم به سرعت تولید کتاب های خط بریل برای بچه های نابینا را ادامه و توسعه دهیم.
دکتر حاجیانزاده در پاسخ به این سوال که تولید کتاب های داستان به خط بریل تا چه اندازه می تواند در توانمندی بچه های معلول موثر باشد، عنوان کرد: نفس کتاب و مطالعه توانمندی های بچه ها را بالا می برد. مطالعه هم توانمندی تفکر، قدرت تحلیل و تفکر و هم توانمندی بیان بچه ها را بالا می برد. کتاب خواندن باعث افزایش توانمندی قلم بچه ها می شود و آنها می توانند نگارش داشته باشند. در حقیقت کتابخوانی بسیاری از توانمندی های بچه ها را بالا می برد.
وی تصریح کرد: بچه هایی با نیاز ویژه اعم از بچه های نابینا حق حیات دارند. این بچه ها باید در کنار سایر بچه ها امکانات مناسب و در دسترس داشته باشند. ما برای بچه های نابینا کتاب هایی به خط بریل را تولید کردیم و اخیرا تولید کتاب های گویا را نیز آغاز کردیم تا بچه های نابینا بتوانند از راه شنیدن کتاب بخوانند. نفس کتاب بریل نه تنها اطلاعات بچه ها را بالا می برد بلکه قدرت لامسه بچه های نابینا را تقویت می کند. بچه هایی که بینایی ندارند از طریق لامسه و شنیدن باید بسیاری از یادگیری ها و ارتباطات اجتماعی را داشته باشند. کتاب هایی به خط بریل توانمند شدن نابینایان از طریق حس لامسه را در پی دارد و تقویت حس لامسه نیز می تواند مهارت اجتماعی شدن و مهارت زندگی کردن را افزایش دهد.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در پاسخ به این سوال که تاکنون چند کتاب گویا برای نابینایان تولید کردید، بیان کرد: تاکنون 14 عنوان کتاب گویا برای بچه های نابینا تولید کردیم و البته تولیدات ما در حال توسعه است. تولید کتاب های گویا و بریل مشکل است و پیچیدگی های خاص خود را دارد. تک تک کتاب های بریل باید تایپ شوند و این طور نیست که تولید انبوه شوند، به همین دلیل تولید کتاب های بریل زمان بر است و ما باید به امکانات و توانمندی های اجرایی خود برگردیم. تولید کتاب گویا هم مشکلات خاص خود را دارد. نوع خواندن کتاب و همچنین طراحی و تولید موزیک در کنار متن زمان بر است . برای همین برای تولید کتاب های گویا و همچنین بریل نمی توانیم یک پروسه زمانی را در نظر بگیریم.
دکتر حاجیانزاده در پاسخ به این سوال که آیا برای تولید کتاب های گویا از هنرمندان دعوت به همکاری کرده اید، اظهار داشت: برای کتاب های گویا قاعدتا از خوانندگان حرفه ای استفاده می کنیم، البته خیلی از مربیان ما حرفه ای هستند. کتاب های گویا باید با بیان خوب خوانده شود تا بچه ها از شنیدن آنها لذت ببرند.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما