عكس فيلم متن جامعه شناختي است

خبرگزاری شبستان:چهارمین روز از پنجمین پنجمين همايش ۱۰ روز با عکاسان ایران دوشنبه ۲۲ آذر ماه سال جاری در تالار شهناز خانه هنرمندان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی ، نشست "عکس فیلم به مثابه سند در تاریخ سینما" با حضور شهاب الدین عادل و محمدرضا اصلانی در چهارمين روز همايش برگزار شد.

محمدرضا اصلانی ، كارگردان سينما در ابتدای این نشست گفت: ما بیش از هزار سال است که مشکل تصویر داشته ایم. حتی زمانی که ما به دوره نقاشی درخشان رسیدیم که همزمان با دوران رنسانس بود تصویر امری جمعی تلقی می شد. ورود عکاسی به ایران یک انفجار و نوستالژی حضور بود. در تمامی نقاشی ها حتی نقاشی قهوه خانه ای چهره های تمثیلی داریم یعنی اینکه چهره های شخصی نبوده است. در هیچ یک از نگارگری ها تک چهره فردی نیست. علاقه ناصرالدین شاه به عکاسی سبب شد که این امر به جامعه انتقال یابد. در دوره ناصری ایران حدود 140 هزار عکس وجود دارد در حالی که در چین حدود 14 عکس وجود دارد. عکاسی در ایران مانند یک انقلاب وجودی بوده است و مشروطیت از دوران عکاسی ما به وجود آمده است.

اصلانی در ادامه گفت: از دهه 30 عکاسی تئاترهای لاله زار شروع می شود. ویترین های تئاترها به عنوان جلب مشتری بودند و اگر این عکس ها جمع آوری شود تمامی این عکس ها قابل تفسیر است. سینمای تجاری و صنعتی از خود لاله زار شکل گرفته است. سنت تئاتر در تمامی عناصر به سینما انتقال پیدا کرده است. امیر نادری با هوش ژنتیکی که داشته عکاسی سینما انجام می داده است و اگر این مجموعه عکس ها جمع آوری شود مقطع روشنی از سینما را خواهیم داشت که این عکس ها شامل عکس های پشت صحنه نیز بوده است.

محمدرضا اصلانی تاکید کرد: از دهه 50 حتی در سینمای فیلم کوتاه از پشت صحنه ها عکاسی انجام می شده است. تقابل خاصی بین سینما و عکاسی است. عکاسی به معنای تصویر تاریخ تلقی می شود یعنی اینکه عکس ذات تاریخی و محتوای تاریخی دارد. عکس می تواند یک متن را به متن دیگر ارتباط دهد و این ارتباط برای کشف روابط ، تحلیل، زیبایی شناسی و... است.

عکس فیلم متن جامعه شناختی جامعه است و فقط برای بیلبورد و تبلیغ نیست. همچنین عکاسی برای تفسیر صحنه است. در دهه 50 یک عکاس از چندین فیلم مهم عکس گرفته اما این عکس ها دیده نشده است و هر وقت به عکاس مراجعه می کنیم راضی به ارائه عکس ها نمی شود.

در ادامه شهاب الدین عادل گفت: حتما باید با این عکاس تماس گرفته شود تا این عکس ها را برای کارهای تحلیلی و تاریخی در اختیار افراد قرار دهد زیرا این عکس ها بخشی از تاریخ است.

عادل افزود: نخستین عکاس تاریخی ناصرالدین شاه بوده است.عکاسی تفسیر خلاق صحنه های فیلم و مناسبات تولید است. عکاسی سینما یک هنر است و گزارش نیست.

سپس محمدرضا اصلانی در پاسخ به این پرسش که آیا بین عکاسی صحنه و پشت صحنه تفاوتی وجود دارد، گفت: اصلا تفاوتی وجود ندارد. در ایران عکاسی فیلم هیچ وقت جدی گرفته نشده است و به عنوان یک عنصر تبلیغاتی دیده می شود در صورتی که اصلا چنين نیست.

در پایان این نشست علی نیک رفتار، محمد مهدی دلخواسته، شهاب الدین عادل، محمد فوقانی، حسن شجاعی، زهرا مصفا و بهناز شیربانی و محمدرضا اصلانی به صحنه رفتند و لوح سپاس دریافت کردند.

بخش بعدی این برنامه به پخش فیلم کوتاه اختصاص داشت که فیلم های کوتاه قدرت عکاسی خبری، به سوی تاریکی و آندره واگنر عکاس خیابانی نمایش داده شد.

 

 

سونامي علاقه مندان عكاسي

چهارمین نشست به "عکاسی امروز، فرصت های جدید" با حضور محمد خدادادی مترجم زاده و مهدی مقیم نژاد اختصاص داشت.

در ابتدای این نشست دکتر محمد خدادادی مترجم زاده گفت: در عرصه های مختلف تجلی عکاسی دیده می شود و ایران در این زمینه بسیار پیشرفت کرده است. واقعیت این است نوع زندگی و تفکر و معیار زیبایی شناسی عکاسی مدرن تغییر کرده است. معیارهای زیبایی شناسی باید تفکیک شود. تمامی عناصر باید کنار گذاشته شود و عکاسی را بدون تلگرام، اینستاگرام، موبایل و... بررسی کینم. امروزه آنقدر ابزار وجود دارد که نمی دانیم چه کنیم. یک زمانی به طبیعت می رفتیم و هدف، دوربین مشخصی داشتیم ولی امروزه همه چیز تغيیر کرده است. یک زمانی تکلیف عکاس و مخاطب مشخص بود ولی امروزه اصلا چنين نیست. امروزه همه عکاس شده اند و این سوال پیش می آید که مخاطب عکاسی معاصر کیست؟ امروزه اثر هنری تولید می شود ولی جایی برای ارائه نیست و این معضل بزرگی است.

سپس  دکتر مهمدی مقیم نژاد افزود: تصویر روشنی از عکاسی امروز و فرصت های جدید ندارم و این موضوع باید بررسی شود. عکاسی معاصر یک ویژگی مشخص ندارد. درک امروزی ما نسبت به کسانی که 100 سال پیش بوده اند امروزی تر و کامل تر است. خوشبختانه امروزه بیشتر با ابزارها آشنا هستیم.

در ادامه مترجم زاده تاکید کرد: دغدغه دیگر آموزش است. به این نتیجه رسیدم که آموزش عکاسی کار بیهوده ای است. از سال 1371 تدریس می کنم و به این نتیجه رسیم که عکاسی نیاز به آموزش دانشگاهی ندارد.از طرف دیگر می بینیم که متقاضی زیاد شده است و هزینه های زیادی برای یادگیری می پردازند.

سپس مقیم نژاد خاطرنشان کرد: با این نظر کاملا مخالف هستم. ما با سونامی افرادی رو به رو هستیم که به عکاسی علاقه مند هستند. نمی توانیم به آن ها بگوییم که چرا به عکاسی علاقه مند هستند زیرا هر کس هر طوری که بخواهد می تواند زندگی کند. در مورد عکاسی مطالبه بیشتر شده است. مشکل ما به نظام آموزشي هنري مربوط می شود. در کشورهای دیگر نهادهای هنری متنوع با کاربردهای مشخص وجود دارد. در کشورهای دیگر حتی برای سرگرمی عکاسی می کنند و اصلا هم تحقیر نمی شوند.عکاسی درگیر قید و بند نیست. در کشور ما کسی که دوست دارد برای خودش کار کند یک موجود بی خاصیت دیده می شود و این قاعده اشتباه است. همه حق حیات دارند و هر جور که دوست داشته باشند می توانند زندگی کنند. عکاسی دیجیتال نیاز به آموزش دارد. حتی کسی که عکاس اینستاگرام است این حق را دارد که به کار خود ادامه دهد.

در پایان این مراسم رحیمیان دبیر شوراي علمی همايش لوح های قدرداني را به محمد خدادادی مترجم زاده و مهدی مقیم نژاد اهدا کرد.

اولین برنامه روز چهارم نيز کارگاه عکاسی فاین آرت از ایده تا اجرا (1) بود كه با حضور مهرداد افسری و دکتر محمدرضا شریف زاده ساعت 10 تا 12 ظهر برگزار شد.

در خرید و انتخاب کارت حافظه وسواس به خرج دهید

دومین نشست به "ذخیره و بازیابی اطلاعات در دنیای تصاویر دیجیتال" اختصاص داشت که محمد سعید قاضی زاهدی درباره این موضوع اطلاعاتی را در اختیار حاضران قرار داد.

زاهدی در ابتدا درباره "هارد" و "کارت حافظه" سخن گفت و در ادامه بیان کرد:

خرابی سخت افزاری شامل مشکل هد، بدسکتور، مشکل برد، خراشیدگی پلاتر، مشکل میان افزار، مشکل موتور و.... است. باید توجه داشته باشیم هر هاردی که می خریم باید در ابتدا آن را تست کنیم.همچنین سلامت دیسک بسیار مهم است در نتیجه اگر خراب بود باید به گارانتی مراجعه کنیم.

زاهدی در ادامه مشکلات و خرابی سخت افزارها را به کمک تصاویر توضیح داد.

قاضی زاهدی خاطرنشان کرد: اگر برد سوخت باید در حفظ آن دقت کنیم زیرا در ایران کلین روم نداریم و نگهداری کلین روم هزینه زیادی دارد یعنی هزینه احداث و هزینه نگهداری آن خیلی بالا است. همچنین برای تعویض هد هیچ راهی وجود ندارد مگر اینکه هارد مشابه وجود داشته باشد در نتیجه اگر می خواهید هارد بخرید از یک هارد چهار عدد بخرید تا هاردهای آن ها مشابه باشد و بتوانید در زمانی که نیاز دارید از آن ها استفاده کنید.

زاهدی در ادامه درباره مراحل تعویض هارد و سکتور و بد سکتور و چگونگی رفع بد سکتور سخن گفت.

محمد سعید قاضی زاهدی در ادامه گفت: اشتباهاتی در بازیابی هارد صورت می گیرد. به عنوان مثال نباید فرمت کنیم زیرا گاهی یک سکتور خراب است پس نیازی به فرمت نیست. همچنین اشتباهات دیگر شامل اقدام به رفع بدسکتور هارد دیسک قبل از ارزیابی اطلاعات، کپی کردن اطلاعات بازیابی شده داخل همان درایو، کپی کردن اطلاعات در درایوی که قرار است بازیابی شود، رونویسی ها و دستکاری های عمدی یا ناخواسته بعد از بروز اشکال، تعویض یا گم کردن برد هارد، بازکردن درپوش بدنه هارد و.... است.

قاضی زاهدی با اشاره به انواع كارت هاي حافظه دربراه استفاده از آنها تاکید کرد: در خرید و انتخاب کارت حافظه وسواس به خرج دهید. تا حد امکان از کارت های حافظه که همراه تجهیزات تصویربرداری اجاره داده می شوند استفاده نکنید. یک کارت خوان با کیفیت و با سرعت خوب از برندهای شناخته شده خریداری کنید. برای کارت های حافظه کیت بگیرید و نگذارید ضربه بخورد. بعد از هر بار کپی کارت حافظه را خالی کنید. اگر از چند کارت حافظه استفاده می کنید یک برنامه چرخشی برای آن ها ترتیب دهید. قبل از شروع کار فرمت کنید. از کارت ریدر استفاده کنید. عکس ها را از روی دوربین پاک نکنید بلکه از کامپیوتر استفاده کنید.در خارج کردن کارت حافظه عجله نکنید. اگر از چندین کارت حافظه استفاده می کنید حتما با برچسب شماره گذاری کنید. کارت های استفاده شده را از خالی جدا نگهدارید. اگر کارت حافظه خیس شد بگذارید تا خشک شود. همیشه از فایل هایتان یک کپی پشتیبانی داشته باشید.

 

عكاسي تبليغاتي در نگاه شخصي

عکاسی تبلیغاتی و صنعتی با حضور ريیس انجمن عکاسان صنفی تبلیغاتی و هنرمندان جوان و با تجربه در سومین روز نگاه شخصي بيان شد.

سومین روز از نشست های نگاه شخصی که در آن ها روزانه سه هنرمند آثارشان را با حضور مخاطبان به نمایش می گذارند و از تجربیات خود می گویند در بیست و دوم آذر ماه با حضور علیرضا رفایی، هوفر حقیقی و یداله ولی زاده در بین علاقه مندان حاضر در گالری زمستان برگزار شد.

در بخش اول علیرضا رفایی  از مشهد كه  از سال 75 در یک شرکت تبلیغاتی فعالیت هایش را در حوزه عکاسی صنعتی و تبلیغاتی آغاز کرده ب و در این نشست نیز حول همین موضوع تجربیاتش را ارائه كرد.

او ابتدا از دغدغه اجتماعی، طبیعت نگری و نگاهی که پیش از ورود به این عرصه در کارهایش بیش از پیش موجود بوده گفت و همزمان با نمایش آثاری از عکاسی آسمان شب؛ شناخت زمان، نور و فضا را از دستاوردهای عکاسی در طبیعت خواند و همه هنرجویان این عرصه را به عکاسی در این حوزه دعوت کرد.

گذاشتن زمان و حوصله روی اثری که در حال ثبت است نیز، یکی دیگر از توصیه های این هنرمند بود.

رفایی پس از این ها به سراغ فعالیت اصلی خود یعنی عکاسی تبلیغاتی رفت و به همراه نمایش عکس هایی در این زمینه از کیک ها و دیگر خوراکی ها، در این حوزه هم به پرداختن، اتود زدن و طراحی کاری  که به ذهن خطور می کند تاکید کرد.

او گفت: فضا سازی و تبدیل حسی که باید به بیننده القا کنید از عوامل مهم در حوزه عکاسی تبلیغاتی است و در این راستا ترکیب بندی صحیح به قدرت برند کمک فراوانی می کند.

از جمله موارد دیگری که رفايي در پس از دقت در نورپردازی به آن اشاره کرد در نظر گرفتن فضای لازم برای نوشتن در کار بود، اتفاقی که خیلی اوقات به آن توجه نمی شود و در نهایت موجب بروز مشکل در کارها می شود.

 

تاثیرگذاری مکانیک روی سازماندهی ایده ها از نگاه یک عکاس

 هوفر حقیقی در نگاه شخصي سه دوره کاری خود را با مضمون کلی پدیدار شناسی در معرض نقد و نمایش قرار داد.

دوره اول کاری حقیقی به زمان پیش از تحصیلات آکادمیک وی برمی گردد و به ترتیب دوره دوم و سوم به آثار او در زمان تحصیل و بعد از آن تعلق دارد.

حقیقی با نمایش آثاری از مجموعه "زمین لرزه" که در فصل اول شکل گرفته بودند، تک فریم هایی را که با فتوشاپ و به صورت سیاه و سفید کنارهم قرار گرفته بودند نشان داد و با اشاره به این که این عکس ها حاصل سفرهای او هستند بر توجه به عکس هایی که در این موقعیت ها گرفته می شوند تاکید کرد.

 او در ادامه عکس هایی از مجموعه "شعر شهر شب ها" که شامل تصاویر نویی را از زوایای گوناگون  ترکیب درخت های بی برگ با ساختمان ها، در تمی خاکستری رنگ بود به نمایش گذاشت و بعد با نمایش مجموعه" ساخته شده از بدن شما" عكس هايي را ترکیب عکس خندان چهره افراد و جلد نوعی صابون بودند، نمايش داد.

او در ادامه به سراغ موضوع پدیدارشناسی رفت و درباره آن گفت: هر چیزی در جهان نمودی دارد که هرکدام از ما بخشی از آن را می بینیم و موضوعی که اهمیت دارد نیز همین نگاه و کشف زوایای گوناگونی از هر سوژه ای است.

حقیقی همچنین در بخش دیگری از این نشست مجموعه "درهای هوفر حقیقی" را که شامل چندین سال کار روی ثبت تصاویر درهای مختلف است، نمايش داد.

 

راه اندازی جریان جدید در حوزه تبلیغاتی

در آخرین بخش از نگاه شخصی یدالله ولی زاده؛ ريیس انجمن عکاسان تبلیغاتی، صنعتي ايران با اشاره به نگاه ثابتی که مدت هاست روی عکاسی تبلیغاتی وجود دارد از راه اندازی یک جریان نو در این حوزه که از سه سال پیش با گروهش آغاز کرده خبر داد و گفت: اگر نگاه را نسبت به این موضوع(عکاسی تبلیغاتی) تغییر ندهیم این حوزه به همین صورت باقی می ماند  و شاهد درجا زدن های ناگواری در آن خواهیم بود.

ولی زاده جریان شكل گرفته را خلاف جهت کارفرمایان خواند و علت آن را عدم هوشمندی کارفرما در سفارش یک طرح اعلام کرد. این که به عنوان مثال فرد سفارش دهنده از یک عکس انتظار چندین کاربرد تبلیغاتی و حتی صنعتی را دارد.

ولی زاده با اشاره به این رویکرد گفت: ما با این نگاه در حال سقوط شدیدی در حوزه عکاسی تبلیغاتی هستیم و برای پیشرفت د راین عرصه باید نگاه دقیقی به سوژه و موضوع صورت بگیرد.

او با بیان این که تا کی باید محصول محور حرکت کرد، گفت: می شود با بررسی و شناخت وجوه سوژه ای که در دست کار است، همان مفهومی را که به وفور با استفاده مستقیم از کالا بيان می شود، انتقال داد.

ولی زاده در بخش دیگری اظهار کرد: عکاسی مفهومی به تنهایی کافی نست ولی نبود آن هم اشتباه است و این عرصه را به معرض نابودی می کشاند. استفاده از چند ابزار، حرکت و تکنیک عاملی برای قوت هر برندی است و

عدم همراهی کارفرمایان عامل اساسی در جا زدن در این حوزه است و این موضوع یکی از عوامل کپی کاری از آثار خارجي است.

نمایش عکس هایی که مفاهیمی را بدون حضور کالا القا می کردند از جمله مجموعه تصاویری بودند که او برای مخاطبان به نمایش گذاشت. در بین این آنها آثاري با موضوع غذا و نوشیدنی ها وجود داشت.

ريیس انجمن عکاسان تبلیغاتي، صنعتي ايران در آخر به برگزاری سالانه طعم عکس 3 اشاره کرد و یادآور شد: همه این اقدامات زمانی به طور کامل ثمر می دهند که کارفرمایان نیز با ما همراهی کنند و جای خرسندی دارد که خیلی از آن ها بادیدن عکس ها نگاه و نظرشان تغییر کرد و به ما پیوستند.

 

کد خبر 593775

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha