به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، شناخت ائمه جماعات اثرگذار در سطح مساجد، میتواند مشوقی برای ائمه جماعات جوان تر در مدیریت هر چه بهتر آنان باشد، سرویس مسجد و کانون های مساجد، طی سلسله گزارش هایی به معرفی تعدادی از ائمه جماعات با سابقه و اثرگذار در این خانه های خدا میپردازد.
در این نوبت شهید آیت الله محمد مفتح، امام جماعت مسجد قبا را معرفی می کنیم، که در ساعت 9 صبح روز 27 آذر سال 1358، در دانشکده الهیات دانشگاه تهران مورد سوء قصد اعضای گروهک فرقان قرار گرفت:
شهید مفتح در سال ۱۳۰۷ در خانوادهای روحانی در روستای «کله سر» در بخش «فامنین» از توابع شهر همدان متولد شد. پدرش، شیخ محمود مفتح، از روحانیان همدان بود.
وی در همدان نزد افرادی چون آخوند ملا علی، دروس اولیه فقه را فرا گرفت و در سال ۱۳۲۲ و در ۱۵ سالگی برای ادامه تحصیل راهی شهر قم شد، در آنجا در محضر درس، سید روحالله خمینی، سید حسین طباطبایی بروجردی، سید محمدرضا گلپایگانی، سید محمدحسین طباطبایی، محقق داماد و حاج آقا رحیم ارباب حضور یافت و مشغول تحصیل علوم آنان شد.
اما علاقه او باعث شد تا به تحصیلات جدید نیز بپردازد، با گذشت زمان، علاوه بر این که یکی از مدرسین معروف حوزه علمیه شد، توانست مدرک دکترای فلسفه را نیز از دانشگاه اخذ کند، وی در طول این مدت در دبیرستان ها تدریس میکرد و مدتی نیز مدرس حوزه بود.
آیت الله مفتح که امام جماعت مساجدی از جمله مسجد قبا بود پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران تلاش های بسیاری را برای به ثمر نشاندن این انقلاب انجام داد.
مسجد قُبا از همان ابتدا به دلیل حضور آیتالله مفتح از پایگاههای مهم مبارزه علیه رژیم پهلوی بود، این مسجد در خیابان شریعتی تهران و در نزدیکی حسینیه ارشاد قرار دارد که در سال های دهه 50 توسط آیت الله مفتح بنیانگذاری شد.
وی که از یاران و شاگردان حضرت امامخمینی (ره) بود، مسجد قبا را به مهمترین مرکز حضور گسترده تودههای انقلابی مبدل ساخت که در مناسبت های دینی هزاران نفر از مردم تهران را گردهم میآورد و ضمن انجام فریضههای دینی، پیام امام (ره) و انقلاب اسلامی را در میان مردم منتشر میساخت.
نقش مسجد قبا و امام جماعت آن در تعمیق حرکت اسلامی
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی حوادث و رویدادها، یکی پس از دیگری ایران را به انقلاب نزدیکتر میکرد، نقش مسجد قبا و امام جماعت آن در تعمیق حرکت اسلامی در میان تودههای مردم مومن قابل بررسی و دقت است.
آیتالله مفتح به تأسی از تجربه موفق خود در ماه رمضان سال 1356، برنامههای تازهتری برای رمضان سال 1357 تدارک دید.
ماه رمضان در سال 1357 شمسی در شهریورماه واقع شده بود، این تاریخ برای مردم ایران به راستی سرنوشتساز شد، چرا که دکتر مفتح (ره) توانست با برنامهریزی و اتخاذ روش های حسابشده مردم را برای یک حضور گسترده میلیونی در خیابان های تهران آماده سازد و اولین راهپیمایی گسترده و علنی مردم علیه رژیم شاه را در عیدفطر آن سال محقق سازد.
وی در برنامههای سخنرانی مسجد قبا و دیگر مساجد، سعی میکرد تا از شخصیتهای مختلف با توجه به مکان و شرایط زمان استفاده کند، دکتر مفتح با آنکه خود ممنوعالمنبر بود، بحث پیرامون مسایل مهم نهضت چون «حکومت اسلامی» را خود برعهده میگرفت.
اولین اخبار از مواضع و اعلامیههای حضرت امام خمینی (ره)، جامعه روحانیت مبارز، دانشگاهها، حوزهها، بازار و ... در این مسجد به اطلاع مردم میرسید، مسجد قبا و شهید مفتح در آن دوره عملا رهبری فعالیت ها و تحریک های مردمی را در سطح بسیار وسیعی از پایتخت به عهده داشتند.
نقش شهید مفتح در سایر مساجد
فعالیت های شهید مفتح تنها منحصر به مسجد قبا در زمان انقلاب نبود و در مساجدی همچون الجواد، جاوید و صاحب الزمان (عج) در تهران نیز به خوبی نقش آفرینی می کرد ،مثلا وی بنا به دعوت نمازگزاران به مسجد الجواد دعوت شد، تا از این سنگر به ارشاد و هدایت جامعه، خصوصاً نسل جوان بپردازد.
شهید مفتح به انجام سخنرانی و انجام جلسات تفسیر در مسجدالجواد می پرداخت و از این طریق به روشنگری و ارتباط افزون تر بین نسل تحصیل کرده و روشنفکر و اقشار روحانی متعهد و مسؤول اقدام می کرد، ارمغان این برنامه ها جذب جوانان به اسلام و انس دانشگاهیان با فرهنگ حوزه بود.
تدریس درس فلسفه با زبانی ساده و به شیوه ای در خور فهم نسل جوان و متناسب با مقتضیات زمان از ویژگی های شهید مفتح بود، این فعالیت های عمیق فرهنگی ایجاد یکی از اصلی ترین کانون های مبارزه را در برداشت که به اهتمام آن عالم متفکر و دیگر یاران امام به طور جدّی استمرار یافت.
مسجد صاحب الزمان (عج) نیز از دیگر کانون هایی بود که شهید مفتح طی سخنانی در آن به افشای وقایع و نشر حقایق و تنویر افکار جامعه پرداخت، در سلسله بحث هایی تحت عنوان «حکومت اسلامی» که در این مسجد انجام می شد، آیت اللّه مفتح با استناد به مباحث قرآنی و نکات تفسیری، زمینه های نهضت اسلامی را تشریح کرد و تأکید کرد نجات جامعه در پرتو اسلام با تمامی ابعادش به دست می آید.
وی در مسجد جاوید کتابخانه ای مجهز و پربار تأسیس کرد و کلاس های گوناگونی در رشته های تفسیر قرآن، نهج البلاغه، اصول عقاید، فلسفه، اقتصاد، تاریخ ادیان، عربی، جامعه شناسی در سطح خواهران و برادران تشکیل داد که در ارتقای میزان آگاهی دینی و تقویت شعور سیاسی این اقشار تاثیر بسیاری داشت.
در تاریخ 12بهمن سال 1357 جهت بازگشت امام خمینی (ره) استاد مفتح به همراه دیگر همرزمان خود، کمیته استقبال از وی را تشکیل دادند تا مقدمات ورود پیروزمندانه رهبر و مراد خویش را به نحو شایسته فراهم کنند.
آیت الله مفتح با تشکیل شورای انقلاب از طرف امام (ره) به عضویت این شورا درآمد و بعد از پیروزی انقلاب برای تشکیل کمیتههای انقلاب اسلامی فعالیت چشمگیری کرد و خود سرپرستی کمیته منطقه 4 تهران را به عهده داشت.
آخرین مسؤولیت وی، سرپرستی دانشکده الهیات و عضویت در شورای گسترش آموزش عالی کشور بود و در طی این دوران همچنان مسؤولیت امامت جماعت مسجد قبا را نیز بر عهده داشت.
سرانجام آیت الله مفتح، پس از عمری تلاش و جهاد مستمر و خستگی ناپذیر در راه تبلیغ دین، در ساعت 9 صبح روز 27 آذر سال 1358، هنگام ورود به دانشکده الهیات، توسط عناصر منحرف گروهک فرقان هدف گلوله قرار گرفت و به فیض عظیم شهادت نایل آمد.
نظر شما