بیانیه هیات داوران نخستین جشنواره منطقه ای داستان «مکران»

خبرگزاری شبستان: هیات داوران نخستین جشنواره منطقه ای داستان «مکران»، توجه به داستان بوم گرا را از نکات قوت این جشنواره برشمردند و اعلام داشتند که استفاده از زبان جادویی و رنگارنگی دایره گسترده واژگانی از دیگر نکات برجسته آثار است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سیریک، متن کامل هیات داوران این دوره از جشنواره متشکل از احمد اکبرپور، آرش آذر پناه و منصور علیمرادی به شرح زیر است:

 

ما ایرانی ها به عنوان یکی از کهن ترین ممالک جهان بیش از هرچیز، ملت داستان، حکایت و روایت و قصه ایم. شاید در دنیا هیچ ملتی همچون ایرانی ها، مردم حکایت و نقل و رویداد نباشند.

 

نویسنده امروز وارث افسانه های شفاهی، متون ادبی، تاریخی و عرفانی است که زبان عموم آن ها داستان است. اتکا به این آبشخور عظیم و استفاده به جا از این گنجینه فرهنگی بی مرز می تواند ادبیات داستانی ما را تعالی و توسعه بخشد.

 

هیات داوران اولین جشنواره منطقه ای داستان مکران پیش از هر چیز تشکر خالصانه خود را از مسئولین جشنواره اعلام می دارد که نخستین خشت داستان پنج استان جنوبی را در این دیار کهن و تاریخی بنا نهاده اند.

 

امیدواریم که نهال نازک این جشنواره در آینده به درختی تنومند تبدیل شود تا بتواند عامل معرفی فرهنگ و تمدن جامعه جنوبی با محوریت بندر سیریک باشد.

 

باری؛ داستان های رسیده به دبیرخانه جشنواره ادبی مکران به مثابه مشتی نمونه خروار، داستان نویسی امروز نسل جوان جنوبی را نمایندگی می کند. از میان این داستان ها، حجم قابل توجهی از آن به دلیل عدم پرداخت و حوصله در بسط طرح روایت به رغم ایده های جنوب و خلاقشان از تبدیل شدن به داستان بازمانده بودند و در حد خام در حجمی کمتر از یک یا دو صفحهروایت شده بودند.

 

توجه به فرم نیز حلقه مفقوده داستان های جشنواره بود به جز یکی دو داستان، نویسندگان جوان عمدتا به روایت صرف قصه بودن بدون توجه به فرم های خلاقانه روایی پرداخته بودند و بعضا از دراماتیزه کردن روایت قصه خود درمانده بودند جز این، داستان هایی که از فرم غافل نبودند، قصه را فدای شگردهای روایی نو کرده بودند و این داستانشان بدل به فرم محض گردیده بود.

 

به این ترتیب می توان گفت داستان نویسان جوان هنوز توانایی پرداخت به تمام عناصر روایت را همزمان با یکدیگر ندارند. اما نکته مثبت داستان های جشنواره، توجه به داستان بوم گرا بود.

 

در چند داستان قابل توجه بومی از نویسندگان جوان، استفاده از زبان جادویی و رنگارنگی دایره گسترده واژگانی، روایتی افسونگر از داستان ساخته بود. این وصف برای ارتقای داستان نسلی که نمونه اش در جشنواره ادبی مکران دیده شد، هیات داوران موارد زیر را به نویسندگان جوان پیشنهاد می دهد.

 

  1. مطالعه دقیق آثار آثار برجسته کلاسیک ادب فارسی
  2. مطالعه داستان های برجسته در 100 سال تاریخ مدرن داستان نویسی فارسی
  3. توجه به فرم و شگردهای روایی به واسطه آشنایی با مبانی تئوریک و بنیادین داستان نویسی

پس از این هیات داوران جایزه ادبی مکران دلایل برگزیده شدن آثار برتر را به شرح زیر اعلام می کند:

 

  1. توجه به زبان داستان و استفاده از ابزارهای زبان بوم گرا در روایت

2-  پی گیری پرداخت قصه بر مبنای یک طرح منضبط که به پایان بندی موجهی برای حفظ خط اصلی قصه و موقعیت منتهی شود

  1. انتخاب ایده های بکر و جسورانه برای خلق داستانی که نمونه مشابهش کمتر در تاریخ داستان فارسی دیده شده باشد و از خلاقیت نویسنده در شکار طرح و ایده خبر دهد.

 

گفتنی است؛ نخستین جشنواره منطقه ای مکران از چهارشنبه(24 آذر) با حضور داستان نویسان برگزیده و برتر، داستان نویسان مطرح استان هرمزگان، هیات داوران در شهرستان سیریک آغار و تا پنجشنبه شب(25 آذر) ادامه داشت.

 

کد خبر 594567

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha